Συρίγος για ελληνοτουρκικά: «Φοβάμαι το λάθος» - Πόσο πιθανό είναι ένα «θερμό επεισόδιο»

Newsroom
Μοιράσου το
Συρίγος για ελληνοτουρκικά: «Φοβάμαι το λάθος» - Πόσο πιθανό είναι ένα «θερμό επεισόδιο»
Η εκτίμησή του για τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών.

«Φοβάμαι το λάθος. Μία λάθος κίνηση, μία σύγκρουση, οτιδήποτε με τα νεύρα που επικρατούν, με τις αναχαιτίσεις αεροπλάνων που τρέχουν με ταχύτητες εκατοντάδων χιλιομέτρων, είναι εύκολο να οδηγήσει σε ένα λάθος», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» αναφορικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώξει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα μέσα στον επόμενο χρόνο, ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι δεν είναι αυτός ο στόχος της γείτονος χώρας.

«Ο στόχος της είναι να μας σύρει σε ένα διάλογο εφ όλης της ύλης. Και όταν λέω εφ όλης της ύλης, εννοώ ακόμη και για την κυριαρχία σε ελληνικά νησιά. Αυτή τη στιγμή, για να το πετύχει αυτό δεν έχει λόγο να κάνει κάποιο θερμό επεισόδιο, οτιδήποτε άλλο, αλλά ακολουθεί μια τακτική αντίστοιχη με αυτή που είχε ακολουθήσει το 1998- 99 με τη Συρία», συμπλήρωσε.

«Η Συρία τότε φιλοξενούσε τον Οτσαλάν στο έδαφός της. Είχαν υπάρξει εντονότατες αντιδράσεις από την Τουρκία. Η Συρία δεν έκανε πίσω και στη συνέχεια η Τουρκία για 7-8 μήνες άρχισε να κάνει τέτοιες δηλώσεις, να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις δίπλα στα τουρκοσυριακά σύνορα, να μεταφέρει δυνάμεις από άλλες περιοχές, δίνοντας την εντύπωση ότι ήταν θέμα χρόνου η επέμβαση στο εσωτερικό της Συρίας. Η Συρία βλέποντας τι γίνεται, έδιωξε τον Οτσαλάν. Νομίζω ότι κινείται σε αντίστοιχη λογική. Δηλαδή δεν είναι στόχος το θερμό επεισόδιο. Το θερμό επεισόδιο έχει και κινδύνους, διότι δεν είναι βέβαιο όταν τα βάζει με την Ελλάδα, ποιος από τους δύο θα χάσει», εξήγησε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μενέντεζ: «Δεν θα εγκρίνω την πώληση F-16 στην Τουρκία όσο ο Ερντογάν συνεχίζει τις παραβιάσεις»

Ερντογάν: Ξεχάστε το γονάτισμα, η Τουρκία ανορθώνεται - «Τεχνητές» οι κρίσεις σε Μεσόγειο και Αιγαίο

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη - Ή θα κάνει πίσω ή εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει