Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ
Η σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά, δήλωσε ο Κρις Πάππας, και υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων προκειμένου οι δύο χώρες να την εμβαθύνουν.

Η σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά, δήλωσε ο Κρις Πάππας, και υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων προκειμένου οι δύο χώρες να την εμβαθύνουν. Μιλώντας στο 33ο Greek Economic Summit, προέταξε πως «θα πρέπει να κάνουμε το παν να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η σχέση χαίρει της υποστήριξης αμφοτέρων των κομμάτων, τόσο των Ρεπουμπλικανών, όσο και των Δημοκρατικών».

Επισήμανε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν βασιστεί στις κοινές αξίες. «Εργαζόμαστε συνεχώς ώστε να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση, να την περάσουμε σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, η εθνική ασφάλεια» είπε και κατέγραψε πρόοδο με την ψήφιση σημαντικής νομοθεσίας η οποία ενισχύει την παρουσία των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στη συνεργασία μεταξύ Δημοκρατικών και των Ρεμπουπλικανών.

Εν συνεχεία, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα με την προμήθεια F16 στην Τουρκία. «Χρειάστηκε να μιλήσουμε με μια πιο σκληρή γλώσσα για να απαγορεύσουμε από την κυβέρνηση να μεταφέρει τέτοιου είδους οπλικά συστήματα, όπως τα F16, στην Τουρκία, η οποία δεν συμπεριφέρεται όπως οι άλλες χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Συνεχώς κάνει υπερπτήσεις και παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας» σημείωσε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής. Δήλωσε πως είναι υπερήφανος για την υπερκομματική ψήφιση, σχετικά με τα εξοπλιστικά της Τουρκίας, είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί ένα νομοσχέδιο με αντικείμενο την άμυνα και εκμυστηρεύτηκε πως έχει πολύ σημαντικές συζητήσεις, τόσο με Δημοκρατικούς όσο και με Ρεμπουπλικανούς βουλευτές, ώστε να περιοριστούν οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία όταν χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας.

Αναφερθείς στην Ουκρανία, είπε πως «έχουμε μια έκνομη παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών του ουκρανικού λαού» και εξέφρασε την ευαρέσκειά του που η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είχαν την ίδια άποψη.

Καταληκτικά, ο Κρις Πάππας τόνισε πως «αν δεν μπορέσουμε ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κόσμου, να δημιουργήσουμε μια δημοκρατία η οποία παρέχει την ευμάρεια και τη δύναμη που χρειάζονται οι χώρες μας, τότε είμαστε πιο ευάλωτοι στην επήρεια του εξτρεμισμού και του απολυταρχισμού, που ανεβαίνει με ανησυχητικό βαθμό σε όλο τον κόσμο».

Τζον Σαρμπάνης: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο δεσμός ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρός, τόνισε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, σε συζήτηση στο πλαίσιο του 33ου Greek Economic Summit. «Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ότι η Ελλάδα έχει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια δημιουργίας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, κατέγραψε τη συνεργασία στο ενεργειακό, οικονομικό, διπλωματικό επίπεδο και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα εξακολουθήσει αυτή η συνεργασία, ανεξαρτήτως του κόμματος που θα ελέγχει τα Κοινοβούλια και τον Λευκό Οίκο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει πολύ καλές ευκαιρίες ως διακομετακομιστικός κόμβος και ο ρόλος της έγινε πιο σημαντικός μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε. Εξίσου τεράστια ευκαιρία είναι για την Ελλάδα οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων γύρω της στη Μεσόγειο, παρατήρησε ο κ. Σαρμπάνης, και προέταξε την αξιοποίησή τους. Μάλιστα, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα με την οποία κινείται η Ελλάδα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Μου έκανε τεράστια εντύπωση, ότι κάποια ημέρα επί 5 ώρες, ολόκληρη η Ελλάδα τροφοδοτείτο ενεργειακά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, οΤζον Σαρμπάνης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Ομογένεια θα συνεχίσει να εργάζεται και να υποστηρίξει αυτή τη σχέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.