Επιστολή Αθήνας προς ΟΗΕ: Προειδοποιεί για κίνδυνο αποσταθεροποίησης από το τουρκολυβικό μνημόνιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστολή Αθήνας προς ΟΗΕ: Προειδοποιεί για κίνδυνο αποσταθεροποίησης από το τουρκολυβικό μνημόνιο
Προειδοποίηση για κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην περιοχή από το Τουρκολυβικό Μνημόνιο απευθύνει η Αθήνα με επιστολή της προς τον ΟΗΕ.

Σήμα κινδύνου ότι η ενδεχόμενη απόπειρα υλοποίησης του τουρκολυβικού μνημονίου για έρευνες υδρογονανθράκων, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και θα οδηγήσει σε ένταση και αποσταθεροποίηση την περιοχή, απηύθυνε η Αθήνα με επιστολή της στον ΟΗΕ.

Η επιστολή με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου απευθύνεται στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο στις 23 Νοεμβρίου και δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θεωρεί άκυρο και το δεύτερο τουρκολυβικό μνημόνιο που, όπως επισημαίνεται, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Σε αρκετά σημεία της επιστολής επισημαίνεται ότι κάθε προσπάθεια υλοποίησης των δυο Μνημονίων θα έχει σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα στην Μεσόγειο.

Παράλληλα, η Αθήνα στην επιστολή καλεί την Λιβύη και την Τουρκία να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα προσβάλει τα ipso facto και ab initio δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της (σ.σ. την μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα) και στα κυριαρχικά δικαιώματα της στην ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει βάσει της Συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Επίσης, ειδική αναφορά γίνεται στους όρους της Πολιτικής Συμφωνίας στην Λιβύη που έχουν επιβεβαιωθεί πρόσφατα από το ΣΑ του ΟΗΕ και από την οποία αντλεί την νομιμοποίηση της η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση αυτή δεν έχει αρμοδιότητα να υπογράφει συμφωνίες οι οποίες δημιουργούν προβλήματα με άλλες χώρες και δεσμεύουν την Λιβύη, κατι που έχει συμβεί φυσικά με το τελευταίο Τουρκολυβικό Μνημόνιο της 3ης Οκτωβρίου.

Στην επιστολή η Αθήνα αναλαμβάνει την δέσμευση για την ειρηνική επίλυση κάθε ζητήματος που αφορά οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου «με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Τουρκία ζητά την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο

Η Τουρκία βγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» με νέα NAVTEX

Η Άγκυρα ζητά την κατανόηση της Ουάσινγκτον ενόψει μιας πιθανής τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη Συρία

gazzetta
gazzetta reader insider insider