Bloomberg: Η ΕΕ έχει μεγάλη εξάρτηση από Ρωσία για LNG και πληρώνει δισ. για αυτό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η ΕΕ έχει μεγάλη εξάρτηση από Ρωσία για LNG και πληρώνει δισ. για αυτό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει το ποσό-ρεκόρ των 12,5 δισ. ευρώ σε ρωσικό LNG από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Παρά την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «κόψει» τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ρωσία σε προϊόντα όπως ο λιγνίτης και το πετρέλαιο, η εξάρτηση της από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) του Βλάντιμιρ Πούτιν παραμένει ισχυρή και μοιάζει απίθανο το να αλλάξει σύντομα η υφιστάμενη κατάσταση, υποστηρίζει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

Οι εισαγωγές LNG από την Ρωσία έχουν εμφανίσει άνοδο άνω του 40% σε ετήσια βάση, καθώς οι αγοραστές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη ροή από τους ρωσικούς αγωγούς. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει το ποσό-ρεκόρ των 12,5 δισ. ευρώ σε ρωσικό LNG από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αυξημένη ζήτηση για LNG έχει καταστήσει την Ρωσία τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα στον κόσμο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, μετά τις ΗΠΑ. Το Κατάρ υπολείπεται προς το παρόν κατά πολύ της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται πως χθες το Κατάρ ανακοίνωσε συμφωνία-έκπληξη με την Γερμανία για το LNG που αναμένεται να ξεκινήσει το 2026.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και τη «στρόφιγγα» στους αγωγούς να έχει κλείσει, ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη στρέφονται στη λύση του LNG για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους το φετινό χειμώνα. Από τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χώρες της Βαλτικής, έχουν σταματήσει να αγοράζουν ρωσικό LNG. Ωστόσο το βρετανικό «όχι» στο ρωσικό LNG, δεν επέφερε ιδιαίτερο πλήγμα στο Κρεμλίνο, καθώς τα φορτία LNG της Ρωσίας στα λιμάνια του Βελγίου έχουν υπερδιπλασιαστεί στο 10μηνο του έτους, ενώ οι εισαγωγές της Γαλλίας έχουν αυξηθεί κατά 60%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Το εμπάργκο της ΕΕ «σπρώχνει» τις εξαγωγές πετρελαίου της Lukoil στην Κασπία και τον CPC

ΕΕ: Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να καταδικάσει σθεναρά τις μαζικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον πολιτικών στόχων και ενεργειακών υποδομών

gazzetta
gazzetta reader insider insider