Η άγραφη λευκή κόλλα χαρτιού σύμβολο για τους διαδηλωτές στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η άγραφη λευκή κόλλα χαρτιού σύμβολο για τους διαδηλωτές στην Κίνα
Από το βράδυ της Κυριακής «κυκλοφορούν» στο διαδίκτυο εικόνες με διαδηλωτές να κρατούν υψωμένα στα χέρια τους λευκά φύλλα χαρτιού, τόσο στο Πεκίνο, όσο και σε άλλες περιοχές της Κίνας, όπως στην πόλη Γουζέν της επαρχίας Ζειγιάνγκ, αλλά και στο μητροπολιτικό κέντρο της Σαγκάης.

Αντικείμενα είθισται να λαμβάνουν εμβληματικό χαρακτήρα σε γεγονότα-σταθμούς, δίδοντας νόημα και ένταση σε στιγμές που μόνο ο χρόνος μπορεί να καταδείξει τη σημασία τους.

Οι πρόσφατες αναταραχές στην Κίνα ως αντίδραση στα μέτρα μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης Σι για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ανέδειξαν ένα τέτοιο αντικείμενο. Και μάλιστα το πιο απλό που μπορούσαν να βρουν οι Κινέζοι διαδηλωτές: μία λευκή κόλλα χαρτιού.

Σύμφωνα με το BBC, από το βράδυ της Κυριακής «κυκλοφορούν» στο διαδίκτυο εικόνες με διαδηλωτές να κρατούν υψωμένα στα χέρια τους λευκά φύλλα χαρτιού, τόσο στο Πεκίνο, όσο και σε άλλες περιοχές της Κίνας, όπως στην πόλη Γουζέν της επαρχίας Ζειγιάνγκ, αλλά και στο μητροπολιτικό κέντρο της Σαγκάης. Μάλιστα βίντεο δείχνει υποστηρικτές του καθεστώτος να αρπάζουν ένα άγραφο χαρτί από διαδηλωτή και να το σκίζουν.

Οι «ρίζες» αυτής της συμβολικής κίνησης εντοπίζονται στις διαδηλώσεις του 2020 που σημειώθηκαν στο Χονγκ – Κονγκ κατά τους τότε αυστηρούς νόμους περί εθνικής ασφάλειας. Η λογική πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκεται όχι μόνο ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά και στο ό,τι καθίσταται δύσκολη η σύλληψη των διαδηλωτών, καθώς το χαρτί είναι κενό, χωρίς να αναγράφονται συνθήματα που να αντικρούουν στις κυβερνητικές πολιτικές.

Με αυτό το τρόπο, η λευκή κόλλα χαρτιού προστίθεται στα σύμβολα όπως οι ομπρέλες για το Χονγκ-Κονγκ, τα πλαστικά παπάκια για την Ταϊλάνδη και τα λουλούδια για την Λευκορωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Κίνδυνος για νέα «Τιενανμέν» - Ο Σι «δεν αλλάζει λόγω πίεσης, θα τσακίσει τον λαό»

ΗΠΑ: «Ναι» στο δικαίωμα για ειρηνικές διαδηλώσεις στην Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider