Γερμανία: Ο Ιρανός πρεσβευτής εκλήθη στο ΥΠΕΞ για την καταστολή των διαδηλώσεων για την Μαχσά Αμινί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Ο Ιρανός πρεσβευτής εκλήθη στο ΥΠΕΞ για την καταστολή των διαδηλώσεων για την Μαχσά Αμινί
Οι αρχές κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις στο Ιράν, με 41 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους σε δέκα ημέρες διαδηλώσεων.

Η Γερμανία κάλεσε σήμερα τον Ιρανό πρεσβευτή στο Βερολίνο για μια "συζήτηση" σχετικά με την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας ενώ κρατούνταν από την αστυνομία, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Καλέσαμε τον Ιρανό πρεσβευτή και η συζήτηση θα λάβει χώρα το απόγευμα", δήλωσε ο Κρίστιαν Βάγκνερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης ως απάντηση στην αναταραχή, ο εκπρόσωπος είπε "θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές" από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην αστυνομία ηθών του Ιράν σε σχέση με τις αναφορές για καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν, λέγοντας ότι καθιστούν υπεύθυνη τη μονάδα για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ενώ τελούσε υπό αστυνομική κράτηση.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, την ημέρα του θανάτου της Μαχσά Αμινί, που είχε συλληφθεί τρεις ημέρες νωρίτερα στην Τεχεράνη επειδή φορούσε "ακατάλληλα ρούχα" στην Ισλαμική Δημοκρατία όπου ο κώδικας ενδυμασίας για τις γυναίκες είναι αυστηρός, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ισλαμική μαντίλα.

Το κίνημα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε από τότε σε πολλές πόλεις της χώρας, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Οι αρχές κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις: σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που περιλαμβάνει διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων της τάξης, 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δέκα ημέρες διαδηλώσεων.

Όμως ο απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW), με έδρα το Όσλο, η οποία έκανε λόγο για τον θάνατο τουλάχιστον 57 διαδηλωτών.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις το Σαββατοκύριακο, μεταξύ των οποίων στο Παρίσι και στο Λονδίνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα διαμαρτυρίας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, τη "γενικευμένη και δυσανάλογη" χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιράν: 10η ημέρα διαδηλώσεων - «Καμία επιείκεια», προειδοποίησαν οι αρχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider