Αναστασιάδης: Η Κύπρος σε συντονισμό με την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναστασιάδης: Η Κύπρος σε συντονισμό με την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «παρακολουθούμε το κάθε τι με ψυχραιμία».

Για συντονισμό της Κύπρου με την Ελλάδα προκειμένου να υπάρχει κοινό μέτωπο στην προκλητικότητα της Τουρκίας έκανε λόγο ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τελευταίου χρονικού διαστήματος, που αναφέρουν πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «παρακολουθούμε το κάθε τι με ψυχραιμία και η ενημέρωση που έχουμε δεν νομίζω ότι θα πρέπει να εντείνει τις φημολογίες. Πέραν τούτου, τηρούμε μια στάση με την Ελλάδα που αρμόζει σε ευρωπαϊκά κράτη που δεν έχουν αναθεωρητικές επιδιώξεις και αντιλήψεις όπως κάποιοι άλλοι».

Σε ερώτηση αν βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι «βεβαιότατα και σε απόλυτο συντονισμό».

Για τον ΟΗΕ

Ερωτηθείς πόσο ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχουν σημαντικά κενά, υπάρχει μια εξίσωση απαράδεκτη και βεβαίως ετοιμάζεται το ανάλογο διάβημα, τόσο προς τον ΓΓ όσο και προς τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκική προκλητικότητα συνεχώς εντείνεται, ο ίδιος είπε ότι «τα παρακολουθούμε. Από τη μια παρουσιάζουν μια προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης και των συμμάχων της να υπερβάλουν όσον αφορά τον ζήλο για να προβάλουν την αναθεωρητική πολιτική τους, αλλά την ίδια ώρα γίνονται τα ανάλογα διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση, προς κάθε σύμμαχο και ιδιαίτερα προς την ΕΕ.

Δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να παρασυρθούμε στα όσα ενδεχόμενα είναι οι επιδιώξεις της Άγκυρας, δηλαδή στην όξυνση του κλίματος, για να δικαιολογήσουν μια απαράδεκτη συμπεριφορά».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της αποστολής επιστολών από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ο πρόεδρος είπε ότι αυτό γίνεται «καθ΄ υπαγόρευση ενεργειών. Συνεπώς, ναι, θεωρώ ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι και για την αναστροφή της εικόνας που δημιούργησαν οι δικές μας πρωτοβουλίες μέσα από σημαντικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πραγματικά θα συνέβαλαν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος που θα οδηγούσε, αν υιοθετούνταν και στην επανέναρξη του διαλόγου».

Σημειώνεται πως ο κ. Αναστασιάδης υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, στην πρεσβεία της χώρας, στη Λευκωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κύπρος: Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στάσης του ΟΗΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider