Βρετανικά ΜΜΕ: Προς παραίτηση ο Μπόρις Τζόνσον - Θα κάνει διάγγελμα εντός της ημέρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανικά ΜΜΕ: Προς παραίτηση ο Μπόρις Τζόνσον - Θα κάνει διάγγελμα εντός της ημέρας
Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα προς τους πολίτες, ενώ ρεπορτάζ του ITV, αναφέρει πως μίλησε ήδη με τη βασίλισσα Ελισάβετ. 

Τελευταία Ενημέρωση 12:35

Σε παραίτηση φαίνεται πως οδηγείται τελικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω της πληθώρας των παραιτήσεων από την κυβέρνησή του. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η επιστολή παραίτησης είναι έτοιμη. Μάλιστα, μετά τα δημοσιεύματα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να κάνει διάγγελμα προς τους πολίτες σήμερα.

Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παραιτηθεί σήμερα από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος, ωστόσο ενδέχεται να παραμείνει πρωθυπουργός ως το φθινόπωρο, μέχρι να εκλεγεί ο νέος ηγέτης των Τόρις.

Η υποδιευθύντρια του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του ITV, Ανούσκα Αστάνα, έκανε γνωστό επίσης ότι ο Τζόνσον μίλησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Πρόκειται για «καλά νέα για τη χώρα», είπε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. «Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης», σημείωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Η ανακοίνωση για την παραίτηση του Τζόνσον ήλθε έπειτα από την αποχώρηση σχεδόν 60 μελών της βρετανικής κυβέρνησης από την Τρίτη, μεταξύ των οποίων 5 υπουργοί, σε μια έξοδο που έγινε με πρωτοφανή ταχύτητα στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

Νωρίτερα, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ναντίμ Ζαχάουι κάλεσε τον Τζόνσον να παραιτηθεί. «Αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και μόνο χειρότερα μπορεί να εξελιχθεί για εσάς, για το Συντηρητικό Κόμμα και κυρίως για ολόκληρη τη χώρα», έγραψε ο Ζαχάουι στο Twitter. «Πρέπει να πράξετε ορθά και να παραιτηθείτε τώρα», κάλεσε ο ίδιος τον πρωθυπουργό.

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», όμως κάλεσε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Την παραίτησή της υπέβαλε σήμερα και η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν, σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε. «Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ανυποχώρητος ο Μπ. Τζόνσον - «Δεν παραιτούμαι» διαμηνύει στο υπουργικό συμβούλιο

Βρετανία - Επιτροπή 1922: Πρώτη η ανανέωση των μελών της και μετά η αλλαγή κανονισμού για την πρόταση μομφής

gazzetta
gazzetta reader insider insider