«Game over» για τον Μπόρις Τζόνσον; Παραιτήθηκε και τρίτος υπουργός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Game over» για τον Μπόρις Τζόνσον; Παραιτήθηκε και τρίτος υπουργός
«Υποπτεύομαι ότι θα πρέπει να τον βγάλουμε από την Ντάουνινγκ Στριτ κλοτσώντας και φωνάζοντας» ανέφερε βουλευτής των Τόριις για τον πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος τους.

Τελευταία Ενημέρωση 11:38

Και τρίτη παραίτηση υπουργού έρχεται να κλονίσει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας, στον απόηχο των χθεσινών αποχωρήσεων του Ρίσι Σούνακ από το υπουργείο Οικονομικών και του Σάτζιντ Τζάβιντ από το Υγείας.

Ακολούθησαν η παραίτηση ενός αντιπροέδρου των Τόρις καθώς και δύο βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο Ναντίμ Ζαχάουι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών.

Ο Γουίλ Κουίνς, υφυπουργός Παιδείας, έγινε το τρίτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που παραιτήθηκε μέσα σε 24 ώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον χειρισμό του σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης του πρώην υφυπουργού Ευρώπης, Κρις Πίντσερ.

«Game over» για τον Μπόρις Τζόνσον;

«Game over», συμπεραίνει ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας The Times, η σύνταξη της οποίας κρίνει ότι το «λάθος» του κ. Τζόνσον ήταν πως παρέμεινε «γαντζωμένος» στην εξουσία, διότι έτσι «έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματός του και της χώρας».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση» ο επικεφαλής των Συντηρητικών, «που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη 148 βουλευτών στην ψήφο εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα, να ανακτήσει το κύρος του και να ηγηθεί αποτελεσματικά, πράγμα που χρειάζεται η χώρα σε περίοδο οξείας εθνικής κρίσης», συνεχίζει το κείμενο των Times. «Κάθε μέρα που παραμένει (στην εξουσία), βαθαίνει την αίσθηση του χάους. Για το καλό της χώρας, πρέπει να φύγει», καταλήγει.

Στις εσωτερικές σελίδες, ο αρθρογράφος Ίαν Μάρτιν περιγράφει «το χάος» στην κυβέρνηση και εκφράζει ελάχιστες ελπίδες για τον Ναντίμ Ζαχάουι, τον νέο υπουργό Οικονομικών.

Η «Ομάδα Μπόρις», αναφέρει χαρακτηριστικά, αποδύθηκε σε αγωνιώδη προσπάθεια να βρει «κάποιον, οποιονδήποτε, διατεθειμένο να αναλάβει τη δεύτερη σημαντικότερη πολιτική θέση της χώρας και να διακινδυνεύει να γίνει ο πιο βραχύβιος υπουργός Οικονομικών» στην ιστορία, όπως προειδοποιεί ο κ. Μάρτιν.

Σημειώνει ακόμη πως ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας συγκαταλέγονται στους δυνητικούς διαδόχους του κ. Τζόνσον.

Στην Telegraph, ο πρώην υπουργός Brexit, ο Ντέιβιντ Φροστ, εκτιμά πως ο κ. Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του διότι αλλιώς «θα πάρει το κόμμα και την κυβέρνηση μαζί του» πέφτοντας· προσθέτει πως μετά τις χθεσινές παραιτήσεις, «και άλλα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να εξετάσουν εάν και κατά πόσον είναι αληθινά ικανοποιημένα με την κατεύθυνση της χώρας».

Για την Daily Express, ο κ. Τζόνσον είναι «τραυματισμένος», αλλά ταυτόχρονα «απελευθερωμένος». Η εφημερίδα διατείνεται στο πρωτοσέλιδό της πως ο αρχηγός των Τόρις θα επιμείνει στο σχέδιο να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές φόρων.

Ο αρθρογράφος της Daily Mail Στίβεν Γκλόβερ εξήρε τον βρετανό πρωθυπουργό, στον οποίο βλέπει «έναν εξαίρετο πολιτικό», «ένα κεφάλι πάνω από σχεδόν όλα τα άλλα μέλη» της σημερινής κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα μείνει στην ιστορία και θα χαίρει σεβασμού διότι κατάφερε να ολοκληρωθεί το Brexit, κρίνει, παρά το «βασικό του ελάττωμα», τον «δισταγμό» του να πει αλήθεια, κάτι που τον συνόδευε από την περίοδο που ήταν δημοσιογράφος, ασκούσε δηλαδή επάγγελμα που «δεν διακρίνεται για τη φιλαλήθειά του». Όμως, «έπειτα από όλα όσα συνέβησαν και παρά τα επιτεύγματά του, μοιάζει να είναι καταδικασμένος» να αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτει ο κ. Γκλόβερ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «τραγωδία».

Η αρθρογράφος του Guardian, Πόλι Τόινμπι, θεωρεί ότι ο τρόπος και η ακριβής στιγμή της αποχώρησης του κ. Τζόνσον είναι «τα μόνα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν».

«Ελάχιστοι περιμένουν ότι θα κατέβει στη μάχη των επόμενων εκλογών», ενώ σε περίπτωση που διεξαχθεί «νέα ψήφος εμπιστοσύνης», πρακτικά «όλες» οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι «θα χάσει», προεξοφλεί η ίδια.

Οι απαντήσεις στους βουλευτές

Σημειώνεται πως σήμερα Τετάρτη ο Τζόνσον θα εμφανιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώπιον των βουλευτών για τη εβδομαδιαία συνεδρίαση κατά την οποία δέχεται ερωτήσεις, πριν βρεθεί αντιμέτωπος αργότερα με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών για δύο ώρες.

«Υποπτεύομαι ότι θα πρέπει να τον βγάλουμε από την Ντάουνινγκ Στριτ κλοτσώντας και φωνάζοντας» δήλωσε ένας συντηρητικός βουλευτής στο Reuters που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αν πρόκειται να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο, τότε θα το πράξουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ο Ναντίμ Ζαχάουι νέος ΥΠΟΙΚ, εν μέσω πολιτικής κρίσης στην κυβέρνηση Τζόνσον

Βρετανία: Εντείνεται η πολιτική κρίση - Παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος των Τόρις και δύο βουλευτές

Βρετανία: Η Λιζ Τρας στο πλευρό του Τζόνσον μετά από τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών

gazzetta
gazzetta reader insider insider