Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών
Και οι δύο υπουργοί αφήνουν αιχμές κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. 

Τελευταία Ενημέρωση 23:01

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών της Βρετανίας, αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και βαθαίνοντας την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα έπειτα από πολλά σκάνδαλα.

Ο υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, ανέφερε σε επιστολή του πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του».

«Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, ότι είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας - και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης», αναφέρει στην επιστολή του. Όπως δημοσίευσε η Telegraph, ο Μπόρις Τζόνσον έσπευσε σε άμεση αντικατάσταση του Τζάβιντ, διορίζοντας στη θέση του υπουργού Υγείας τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, Στιβ Μπάρκλεϊ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, επεσήμανε ότι «έγινε ξεκάθαρο σε μένα ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές», λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση πρέπει να διοικείται «σωστά, ικανά και σοβαρά».

«Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι για αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ και γι' αυτό παραιτούμαι», ανέφερε.

Είχε προηγηθεί η παραδοχή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο πρωθυπουργός είχε «ξεχάσει» πως ενημερώθηκε το 2019 για τη διεξαγωγή έρευνας για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε υφυπουργού Ευρώπης Κρις Πίντσερ.

Ο Πίντσερ πρόσφατα παραιτήθηκε από το τελευταίο του αξίωμα, αυτό του αναπληρωτή υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία, καθώς όπως παραδέχθηκε, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θώπευσε δύο άντρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο «χείλος της κατάρρευσης», σύμφωνα με αναλυτές στο Λονδίνο, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους σε μια εποχή όπου τα δύο αυτά υπουργεία θεωρούνται «καυτές πατάτες». Το Οικονομικών γιατί ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής που πλήττει κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της χώρας ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει και το Υγείας γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πανδημία του κορονοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H Βρετανία ενισχύει τη νομοθεσία προστασίας του διαδικτύου κατά της ρωσικής παραπληροφόρησης

Βρετανία: Σε χαμηλό 26 ετών οι πωλήσεις αυτοκινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider