NATO: Μπαράζ επικοινωνιών Ερντογάν με Στόλτενμπεργκ για Σουηδία και Φινλανδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
NATO: Μπαράζ επικοινωνιών Ερντογάν με Στόλτενμπεργκ για Σουηδία και Φινλανδία
Ο Ερντογάν είπε στο Νορβηγό αξιωματούχο ότι πρέπει να αρθεί το εμπάργκο όπλων που διατηρούν Φινλανδία και Σουηδία στην Τουρκία.

Σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως και τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας είχε το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επικοινωνίες έρχονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη της Ισπανίας την ερχόμενη εβδομάδα και καθώς η Άγκυρα επιμένει αρνητικά στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν μετέφερε στον Στόλτενμπεργκ το ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να λάβουν απτά μέτρα για να αποδείξουν πως δεν στηρίζουν φιλοκουρδικές οργανώσεις, όπως το PKK, που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Ακόμα, ο Ερντογάν είπε στο Νορβηγό αξιωματούχο ότι πρέπει να αρθεί το εμπάργκο όπλων που διατηρούν Φινλανδία και Σουηδία στην Τουρκία, καθώς και να υπάρξει δέσμευσης αποφυγής του εμπάργκο στο μέλλον.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε «καλή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν του πολύτιμου συμμάχου μας της Τουρκίας για να συζητήσουμε τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα».

Παράλληλα, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, από την οποία ζήτησε την αλλαγή στάση της Στοκχόλμης για οργανώσεις όπως το PKK. Ακόμα, ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη άρσης των περιορισμών σε ζητήματα αμυντικής βιομηχανίας και υπογράμμισε πως θέλει δεσμευτικές εγγυήσεις για τα παραπάνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

NATO: Νέα επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Ερντογάν για Σουηδία και Φινλανδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider