Κομισιόν: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι υπερπτήσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι υπερπτήσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη
«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, τονίζει η Κομισιόν.

Στο στόχαστρο και της Κομισιόν βρέθηκε η Τουρκία, με αφορμή τις αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και την επιθετική ρητορική της Άγκυρας, σε συνέχεια των αντιδράσεων από Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γερμανία και Γαλλία.

«Η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)», ανέφερε η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών.

«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», ξεκαθαρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους», καταλήγει.

Νωρίτερα, φρένο στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών έβαλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σολτς σε Τουρκία: Μην προκαλείτε την Ελλάδα - Οι παραβιάσεις εναντιώνονται στο πνεύμα του ΝΑΤΟ

Έξαλλο το τουρκικό ΥΠΕΞ με την Γερμανία - «Προκατειλημμένες δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας»

Μακρόν σε Τουρκία: Κανείς δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider