Κατάσχεση ελληνικών τάνκερ από το Ιράν: Η Τεχεράνη ζητά συνεργασία με την Αθήνα, χωρίς διαμεσολάβηση των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατάσχεση ελληνικών τάνκερ από το Ιράν: Η Τεχεράνη ζητά συνεργασία με την Αθήνα, χωρίς διαμεσολάβηση των ΗΠΑ
Το ιρανικό ΥΠΕΞ μίλα για την πρόθεση της Τεχεράνης να συνεργαστεί με την Ελλάδα για αποτροπή της κρίσης χωρίς την εμπλοκή των Αμερικανών. 

Μήνυμα στην Ελλάδα για συνεργασία ώστε να αποτραπεί μια κρίση με το Ιράν λόγω της πρόσφατης κατάσχεσης δύο ελληνόκτητων τάνκερ στον Κόλπο του Περσικού έστειλε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού ΥΠΕΞ, Σαίντ Κατιμπζαντέχ, σημειώνεται η πρόθεση της Τεχεράνης να συνεργαστεί με την Ελλάδα για αποτροπή της κρίσης χωρίς την εμπλοκή των Αμερικανών.

Παράλληλα, το Ιράν επιτίθεται στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί είναι οι μεγαλύτεροι διαταρακτές του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη ... Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τους δημοσιογράφους.

«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έκαναν ρεσάλτο σε 2 ελληνόκτητα τάνκερ που έπλεαν στον Κόλπο.

Η κίνηση ήρθε μετά από την κατάσχεση του φορτίου πετρελαίου από το υπό ιρανική σημαία πλοίο Pegas στην Ελλάδα, με το φορτίου να κατάσχεται από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων στο Ιράν: Νέα αντίδραση από τη διπλωματία της Βρετανίας

Φρουροί της Επανάστασης: Δημοσίευσαν βίντεο που δείχνει την έφοδο στα ελληνικά τάνκερ

gazzetta
gazzetta reader insider insider