Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός δύο νέων μελών της Αρχής Καταπολέμησης ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός δύο νέων μελών της Αρχής Καταπολέμησης ξεπλύματος μαύρου χρήματος
Υπέρ του διορισμού τους τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών».

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία -και χωρίς καμία αρνητική ψήφο- από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διορισμός, του Αθανάσιου Φωτιάδη, ως τακτικού μέλους, και του Σπύρου Μαγκούνη, ως αναπληρωματικού μέλους, στην Γ΄ Μονάδα «Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Υπέρ του διορισμού τους τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών», διευκρινίζοντας ότι η ψήφος τους δεν σχετίζεται με τα προσόντα και την επαγγελματική τους κατάρτιση αλλά με τη πολιτική που καλούνται να υπηρετήσουν.

Είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση για τη διαδικασία επιλογής και διορισμού ηγεσίας σε ανεξάρτητες αρχές με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να κάνει αποδεκτή πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρη Καστανίδη, «να γίνει ευρύτερη συζήτηση μεταξύ όλων των κομμάτων για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε μέσα σε πνεύμα συνεννόησης να εξευρεθεί λύση κοινής αποδοχής για καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία και ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών».

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο διαφωνιών μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και αντιπολίτευσης, όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, άφησε αιχμές για το «παρών» που εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλώντας τις αντιδράσεις τους.

Ο κ. Τσιάρας, απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης που αμφισβήτησαν την ανεξάρτητη λειτουργία των θεσμοθετημένων ανεξάρτητων αρχών, επεσήμανε ότι τα πρόσωπα που τις στελεχώνουν είναι καθαρά υπηρεσιακά, ενώ διευκρίνισε ότι τα μέλη της Αρχής Καταπολέμησης για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», δεν προτείνονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος δεν έχει καμία ανάμειξη, και ο τρόπος επιλογής τους γίνεται μέσα από υπηρεσιακή διαδικασία, όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συμμετοχή Σταϊκούρα στην Σύνοδο της FATF - «Εγρήγορση έναντι των κινδύνων για ξέπλυμα χρήματος»

gazzetta
gazzetta reader insider insider