Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί - Θέλουμε τα F-35 στο οπλοστάσιό μας

Newsroom
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί - Θέλουμε τα F-35 στο οπλοστάσιό μας
«Η Ελλάδα επέστρεψε, το μέλλον είναι μπροστά μας​​​​​​​». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την τοποθέτησή του κατά την ομιλία του στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Τι ανέφερε για τα ενεργειακά, τα F-35 και τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Η Ελλάδα επέστρεψε ξανά, έχουμε μπροστά μας ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την τοποθέτησή του κατά την ομιλία του στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα λεπτά μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο, υπογραμμίζοντας -όπως και ο Τζο Μπάιντεν- το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας και Ουάσινγκτον, οι οποίες «βρίσκονται στο απόγειό τους».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα απαντήσει απέναντι με παραδειγματικό τρόπο σε οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας», ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε πως «καμία πλευρά δεν πρόκειται να συναινέσει στη λύση των δύο κρατών», προσθέτοντας πως θα πρέπει να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και καλώντας τις ΗΠΑ να επιστρατεύσουν όλη την επιρροή τους προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

«Θα θέλαμε τα F-35 στο οπλοστάσιό μας»

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η χώρα μας θα αναζητά πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες μας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας όχι μόνο για εμάς αλλά και για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκδηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεση της Αθήνας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας

«Θα θέλαμε να προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας το F-35 αυτό το φανταστικό αεροπλάνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας ως ιδιαίτερα θετικό το σχετικό ενδιαφέρον που έχει δείξει η εταιρεία παραγωγός των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Lockheed Martin.

Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κόμβο για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν με κοινές προσπάθειες να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας.

«Την προηγούμενη Τρίτη κυρώσαμε τη νέα αμυντική μας συμφωνία και αυτή η νέα συνεργασία δεν αποτελείται μόνο από κάποια ναυτική συμφωνία, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη που ελπίζω να επισκεφτείτε. Η συμφωνία διατρανώνει και το άκρως σημαντικό μιας άλλης πόλης. Της Αλεξανδρούπολης. Η Αλεξανδρούπολη γοργά θα μετατραπεί σε ένα κόμβο ενέργειας προς τη Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά για την Αλεξανδρούπολης ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως πύλη εισόδου και για καθαρή ενέργεια.

Αναφερόμενος, τέλος, στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ πρέπει να σταθούν πλάι πλάι ώστε να υπερασπιστούν την έννοια της φιλελεύθερης δημοκρατίας. «Οι νέο ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες εποχές, δεν πρέπει να επιτύχουν στέλνοντας μήνυμα και σε άλλους ηγέτες που ρέπουν προς τον αυταρχισμό ότι κάθε παραβίαση της κυριαρχίας μας θα αντιμετωπίζεται με ενωμένη φωνή.

Μπάιντεν: Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο απόγειο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε το γεγονός η Ελλάδα αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό εταίρο στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στις φρικαλεότητες, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο απόγειό τους.

Παράλληλα τόνισε πως είναι μια σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχισθεί η στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες τονίζοντας πως αδημονεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό και στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί με μία φωνή να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Παίρνοντας αμέσως θέση, καλωσορίσατε Ουκρανούς στην Ελλάδα και ήσασταν τόσο σημαντικός εταίρος. Και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Ουκρανούς να που "ΟΧΙ" στη βαρβαρότητα, "ΟΧΙ" στην απολυταρχία».

«Πιστεύω ότι, κ. πρωθυπουργέ, είναι σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις ελληνικής αξίες. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της δημοκρατίας. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, μια ήταν η απάντηση "ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ"», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κατά την έναρξη της δεξίωσης, πρώτος πήρε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ο οποίος τόνισε: «Η χαρά μας εδώ αρχίζει με το Χριστός Ανέστη. Εδώ, στον Λευκό Οίκο, γιορτάζουμε την Ανάσταση του ελληνικού έθνους μαζί με τον πρωθυπουργό. Αυτή η 201η επέτειος είναι μια αλησμόνητη τιμή για την ελληνική κοινότητα. Δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία σε καιρούς ανόδου απολυταρχικών καθεστώτων και της άδικης επιθετικότητας στην Ουκρανία».

«Η φιλία σας με τον Ελληνισμό είναι γνωστή προς όλους. Εσείς έχετε φτάσει πέρα από τα όρια, μας κάνετε εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά της η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, η οποία ανέφερε: «Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλού φίλους εδώ. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας: Η στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα της γυρίσει μπούμερανγκ

Μητσοτάκης για NATO: Υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας - Αντίθετος στα «παζάρια» της Τουρκίας

MUST READ

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: «Σας ευχαριστώ για τον ηθικό και ηγετικό ρόλο της Ελλάδας»

Όλες οι ειδήσεις

09:17

Κίνα: Απρόσμενη μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα -«Καμπανάκι» για την αγορά ακινήτων

09:04

Εξώδικη επίλυση διαφορών: Νέα ευκαιρία για να «κλείσουν» φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

09:03

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: «Πρεμιέρα» με τη νέα δομή - Συνεδριάζει αρχές Σεπτεμβρίου η Εκτελεστική Επιτροπή 

08:56

Γκαζώνει η απονομή 125.000 επικουρικών συντάξεων - Τα επόμενα βήματα

23:59

Στον τελικό των 100μ. πεταλούδα η Ντουντουνάκη

23:49

Άργος: Ασθενοφόρο παρέσυρε ηλικιωμένη

23:32

Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για την κατάρρευση προηγμένων πολιτισμών

23:16

Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ): Αγωνιζόμαστε ενάντια στα τουρκικά τετελεσμένα

22:59

Θεσσαλονίκη: Άλλες 10 φορές θα επισκεφθεί την πόλη το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal ως το τέλος του έτους

22:43

Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα θα καλέσει για πάγωμα της οροφής στις τιμές της ενέργειας για το φθινόπωρο

22:20

Κουβέιτ: Διορισμός πρεσβευτή στο Ιράν, μετά από έξι και πλέον χρόνια

22:01

Πάτρα: Συνελήφθησαν τρία άτομα από την ίδια οικογένεια για αρπαγή ανήλικης

21:44

Κομοτηνή: Μία σύλληψη για παράνομη μεταφορά οκτώ μεταναστών

21:28

Φλώρινα: Συνελήφθησαν 43χρονη και 34χρονος σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα

21:14

Χίος: Παραχώρηση έκτασης από το δήμο για επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου

20:54

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Αδιανόητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

20:38

ΗΠΑ: "Μεγάλη ανακούφιση" για την οικογένεια Ρούσντι η εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του

20:27

Υπ. Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί το έργο της κυβερνοασφάλειας

20:04

Θάσος: Σε επιφυλακή η πυροσβεστική για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς ακόμα και μετά την καταιγίδα

19:56

Ουκρανία: Οι κίνδυνοι αυξάνονται κάθε μέρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

19:50

Ελ. Βενιζέλος: Αεροπλάνο της Air France έκανε αναγκαστική προσγείωση

19:40

Ηράκλειο: Υπό έλεγχο έχει τεθεί φωτιά που ξέσπασε στα Πραιτώρια Μονοφατσίου

19:25

Ισημερινός: Πέντε νεκροί σε επίθεση που αποδίδεται στο οργανωμένο έγκλημα

19:17

«Αρκούδα» εκ νέου για τις ευρωπαϊκές μετοχές η BofA - Γιατί το «ράλι» δε θα έχει διάρκεια

19:11

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση μένει απαθής σε ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα

18:53

Κρήτη: Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ανήλικοι που είχαν καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ

18:47

Λήμνος: Ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού

18:14

Meteo: Ηλιοφάνεια τη Δευτέρα με περιορισμό της καιρικής αστάθειας στα βορειοανατολικά

18:06

ΝΔ: Στη συζήτηση στη Βουλή θα αναδειχθεί το μέγεθος της συκοφαντίας του ΣΥΡΙΖΑ

17:46

ΗΠΑ: Νεκρός άντρας που έριξε το αυτοκίνητό του σε οδόφραγμα στο Καπιτώλιο, ενώ πυροβολούσε στον αέρα