Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Απειλές κατά του φαβορί - Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Απειλές κατά του φαβορί - Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια
Η κυβέρνηση υπόσχεται να αυξήσει την ασφάλεια του φαβορί της αναμέτρησης, μετά την απειλή κατά της ζωής του.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας υποσχέθηκε χθες Τρίτη ότι θα διαθέσει επιπλέον πόρους για την ασφάλεια του φαβορί των προεδρικών εκλογών αυτού του μήνα, μετά την ανακοίνωση της εκστρατείας του γερουσιαστή Γουστάβο Πέτρο ότι ακύρωσε προγραμματισμένες εμφανίσεις του, εξαιτίας πληροφοριών κατά τις οποίες εξυφαινόταν συνωμοσία για τη δολοφονία του, μέσω του υπουργού Εσωτερικών, του Ντανιέλ Παλάσιος.

Ο κ. Πέτρο, 62 ετών, μπροστά με διαφορά, τουλάχιστον κατά τις δημοσκοπήσεις, ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, την 29η Μαΐου, προγραμμάτιζε να εκφωνήσει ομιλίες σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, σε κεντροδυτική ζώνη, γνωστή για την παραγωγή καφέ, ιδίως στην πόλη Μανισάλες.

Όμως «η ασφάλειά του έλαβε πληροφορίες από πρώτο χέρι από αρκετές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η εγκληματική οργάνωση ‘Λα Κορδιγιέρα’ προετοίμαζε απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου της ομάδας που διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία του κ. Πέτρο προχθές Δευτέρα. Η Κορδιγιέρα είναι «παραστρατιωτική οργάνωση» η οποία «εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών» και διαπράττει «φόνους» επ’ αμοιβή, εξηγούσε στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ομάδα του κ. Πέτρο, που επικαλέστηκε «ιδιαίτερα αξιόπιστες πηγές», στην ομάδα που απεργαζόταν το «εγκληματικό σχέδιο» αυτό συμμετείχε αξιωματικός της αστυνομίας.

Αν και αρχικά η αστυνομία της Κολομβίας ανακοίνωσε πως δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την καταγγελία αυτή, τονίζοντας πως δεν είχε κανένα στοιχείο στη διάθεσή της, χθες αναθεώρησε, εξηγώντας πως ενημερώθηκε σχετικά από την ομάδα του κ. Πέτρο και διαβεβαιώνοντας πως διενεργεί «εντατική» έρευνα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παλάσιος είπε πως «λόγω των μέτρων που ζήτησε η εκστρατεία (του κ. Πέτρο), θα λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας (...) για τις μετακινήσεις του», και τις εμφανίσεις του «σε δημόσιες συγκεντρώσεις», με ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Whatsapp.

Η συμμορία Κορδιγιέρα, που δρα κυρίως στην περιοχή όπου παράγεται καφές, φέρεται σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές να είχε δολοφονήσει κοινωνικό αγωνιστή κατά τις περυσινές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Ο κ. Πέτρο, στο παρελθόν αντάρτης του ακροαριστερού Κινήματος της 19ης Απριλίου (Movimiento 19 de Abril, M-19), που μετατράπηκε σε σοσιαλδημοκράτη, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας (2012-2015), έχει εκφράσει επανειλημμένα από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ανησυχία για την ασφάλειά του.

«Προτού κυβερνήσω, θα προσπαθήσουν να με σταματήσουν. Είτε να με καταστρέψουν ηθικά, είτε να με εξοντώσουν», δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Αυστηρά φρουρούμενος, ο υποψήφιος της συμμαχίας της κολομβιανής αριστεράς Ιστορική Συμμαχία (Pacto Histórico por Colombia, PHxC) διεξάγει εντατική εκστρατεία μέσω διαδικτύου και κάνει προεκλογικές εμφανίσεις σχεδόν καθημερινά σε όλη τη χώρα.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα φέρει τον κ. Πέτρο να κερδίζει με διαφορά (συγκεντρώνει το 43,6% των προθέσεων ψήφου, έναντι 26,7% του πλησιέστερου αντιπάλου του, του δεξιού Φεδερίκο Γκουτιέρες), είτε στον πρώτο γύρο, είτε στον δεύτερο, αν χρειαστεί.

Ο υποψήφιος της δεξιάς Γκουτιέρες από την πλευρά του χθες τάχθηκε υπέρ του να προσφερθούν περισσότερες εγγυήσεις για την ασφάλεια του φαβορί της κούρσας, υπογραμμίζοντας πως κανένας υποψήφιος δεν είναι «προφυλαγμένος από τη βία των ένοπλων οργανώσεων». «Ζητώ από όλες τις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν έρευνα και να προφυλάξουν την ασφάλεια του υποψηφίου (Πέτρο), της οικογένειάς του και των υποστηρικτών του», είπε ο κ. Γκουτιέρες στον Τύπο στην Μπογοτά. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι κανένας υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας «δεν είναι σήμερα προφυλαγμένος από τον ριζοσπαστισμό και τις ένοπλες οργανώσεις», καταγγέλλοντας ειδικά τις «επιθέσεις» εναντίον του μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρικτών της αριστεράς και ανταρτών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

Ο 47χρονος πρώην δήμαρχος της Μεδεγίν κατηγόρησε ιδίως οπαδούς του κ. Πέτρο ότι ασκούν «πολιτική θανάτου» εξαπολύοντας συνεχώς «επιθέσεις» εναντίον του.

Ο υποψήφιος έχει εξασφαλίσει τη στήριξη συμμαχίας κομμάτων της δεξιάς ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του Ιβάν Ντούκε, που ως εκ του Συντάγματος δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Εάν τον κερδίσει, ο κ. Πέτρο θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς σε μια χώρα που δεν έχει γνωρίσει παρά μόνο δεξιές κυβερνήσεις στη σύγχρονη ιστορία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κολομβία: Δύο στρατιωτικοί νεκροί σε επιθέσεις την ημέρα των εκλογών

Κολομβία: Ιστορική άνοδος της αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider