Γαλλικές εκλογές: Σολτς, Σάντσεθ και Κόστα καλούν για στήριξη στον «δημοκράτη υποψήφιο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλικές εκλογές: Σολτς, Σάντσεθ και Κόστα καλούν για στήριξη στον «δημοκράτη υποψήφιο»
Προτροπή στους Γάλλους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν και όχι την Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα καλούν εμμέσως τους Γάλλους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν και όχι την Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, με άρθρο τους που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Le Monde.

«Η επιλογή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο γαλλικός λαός είναι κρίσιμη για τη Γαλλία και για καθέναν από εμάς στην Ευρώπη. Είναι η επιλογή ανάμεσα σ' έναν δημοκράτη υποψήφιο, που πιστεύει ότι η Γαλλία είναι πιο ισχυρή μέσα σε μια ισχυρή και αυτόνομη Ευρωπαϊκή Ένωση, και μία υποψήφια της άκρας δεξιάς, η οποία τάσσεται ανοικτά στο πλευρό αυτών που επιτίθενται στην ελευθερία μας και στη δημοκρατία μας», γράφουν χωρίς να τους κατονομάσουν.

Οι τρεις ηγέτες εκτιμούν πως ο πόλεμος που εξαπολύθηκε από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας «έχει στόχο τις αξίες που η Γαλλία και οι χώρες μας υπερασπίζονται: τη δημοκρατία, την κυριαρχία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου» και δημιουργεί τον κίνδυνο να δούμε «να χαράσσονται και πάλι τα σύνορα δια της βίας, όπως (...) έχει γίνει τόσες φορές στο αιματηρό παρελθόν μας».

«Οι λαϊκιστές και η άκρα δεξιά σε όλες τις χώρες μας έκαναν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ιδεολογικό και πολιτικό πρότυπο, απηχώντας τις εθνικιστικές διεκδικήσεις του. Αντέγραψαν τις επιθέσεις του εναντίον των μειονοτήτων και της διαφορετικότητας. Συμμερίζονται το όνειρό του για ένα ομοιόμορφο έθνος», προσθέτουν.

«Οφείλουμε να μην το ξεχάσουμε, έστω κι αν αυτοί οι πολιτικοί τείνουν σήμερα να αποστασιοποιούνται από τον ρώσο επιτιθέμενο», υποστηρίζουν οι Σολτς, Σάντσεθ και Κόστα.

«Έχουμε ανάγκη τη Γαλλία στο πλευρό μας (...) Μια Γαλλία που υπερασπίζεται τις κοινές αξίες μας, σε μια Ευρώπη στην οποία αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, η οποία είναι ελεύθερη και ανοικτή στον κόσμο, κυρίαρχη, ισχυρή και ταυτόχρονα γενναιόδωρη», διαβεβαιώνουν.

«Αυτή η Γαλλία βρίσκεται επίσης στο ψηφοδέλτιο της 24ης Απριλίου. Ελπίζουμε ότι οι πολίτες της Γαλλικής Δημοκρατίας θα την επιλέξουν», καταλήγουν οι υπογράφοντες το άρθρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Debate για τις γαλλικές εκλογές: Η Λεπέν κατά των ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία - Δέσμευση Μακρόν για ενδυνάμωση της Γαλλίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider