Οικονόμου: Λύση ανάγκης ο λιγνίτης λόγω των διεθνών εξελίξεων

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: Λύση ανάγκης ο λιγνίτης λόγω των διεθνών εξελίξεων
Για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους στο ΔΝΤ ο κ. Οικονόμου είπε ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, καθώς πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη.

Σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο και η χώρα θα αποκτήσει τον πρώτο κλιματικό της νόμο στον οποίο θα τίθενται δεσμευτικοί στόχοι για το 2030, 2040 και το 2050. «Στόχος είναι να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια σε αναπτυξιακή ευκαιρία και να πετύχουμε την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Θέλησε επίσης να υπενθυμίσει ότι η απολιγνιτοποίηση είναι μία ευκαιρία η οποία ξεκίνησε και δρομολογείται εδώ και μία δεκαετία. Ξεκίνησε ουσιαστικά στο 2010 και όπως είπε η σχετική απόφαση ήταν σωστή και παραμένει σωστή. «Ο λιγνίτης είναι ρυπογόνος είναι ακριβός και σε κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο». Εξήγησε ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το φυσικό αέριο έφθασε σε σχεδόν δεκαπλάσια τιμή και εξήγησε ότι η στρατηγική δεν αλλάζει αλλά πρέπει να τροποποιηθεί γιατί έχουμε πόλεμο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Ο λιγνίτης σε αυτή την περίπτωση αποτελεί μια λύση ανάγκης, τόνισε. «Με αυτά τα δεδομένα είναι λογικό να αυξήσουμε για την επόμενη διετία την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του», υπογράμμισε και μίλησε και προσωρινό μέτρο κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που τηρεί και μιλώντας επίσης για τη διαδικασία εξυγίανσης της ΔΕΗ. Πρόσθεσε πως αποδεικνύεται ότι δίχως την εξυγίανση η ΔΕΗ όχι μόνο δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τις εκπτώσεις προς τους καταναλωτές, όχι μόνο δεν θα μπορούσε να επενδύσει σε ΑΠΕ αλλά θα κινδύνευε και η ίδια η βιωσιμότητά της.

Δείτε την ενημέρωση του κ. Οικονόμου εδώ:

«Μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση αποπληρώνοντας πρόωρα και τις τελευταίες υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ έκλεισε, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ένα γκρίζο κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάρτιο του 2020. Η Ελλάδα γύρισε οριστικά σελίδα στο βιβλίο της κρίσης και των μνημονίων και εισήλθε επισήμως σε μια άλλη εποχή. Πρόκειται για μια θυσία όλου του ελληνικού λαού που επιτεύχθηκε με θυσίες αλλά και με κόπους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο λαός μας έδειξε αντοχή, καρτερία και ατσάλινη θέληση», τόνισε ο κ. Οικονόμου μέχρι να έρθει η μέρα της οριστικής αποπληρωμής του ΔΝΤ. Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί και αρκετά νωρίτερα αν δε μεσολαβούσε η εμπειρία του 2015 και το λέω αυτό χωρίς ίχνος μεμψιμοιρίας». Στο σημείο αυτό τόνισε πως ενώ βρισκόμαστε στη δίνη μιας διεθνούς κρίσεως θα πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι πάντοτε υπάρχουν και χειρότερα αν η διακυβέρνηση χαρακτηρίζεται από ερασιτεχνισμό και καιροσκοπία.

Είπε πως η προεξόφληση που αφορά ποσό 8,2 δισεκ. ευρώ ξεκίνησε από την κυβέρνηση της ΝΔ τον Νοέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από δυόμισι χρόνια παρά τις τρομερές αντιξοότητες που βιώνουμε.

Έκανε λόγο για μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη με ουσιαστικό όφελος για τη χώρα μας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος είναι θετικότατος. Εξήγησε ότι οι πόροι που εξοικονομούνται διοχετεύονται για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και των ευάλωτων συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα όπως τόνισε η προεξόφληση έχει και συμβολική αξία καθώς μεταξύ άλλων πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και αναδεικνύει τις προοπτικές ανάπτυξης.

«Ενισχύουμε με την πολιτική μας με κάθε τρόπο τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα μεριμνώντας για την ενεργειακή επάρκεια και την αυτονομία της χώρας», τόνισε και έκανε αναφορά στα χθεσινά εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη. Έργο που αποτελεί «αλλαγή παραδείγματος στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας καθώς τροφοδοτεί όχι μόνο με πιο καθαρή αλλά και με πιο φθηνή ενέργεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Δουλειές ξανά

Έκανε στη συνέχεια αναφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Δουλειές Ξανά», αναλύοντας τους στόχους που θα επιτευχθούν μέσω συγκεκριμένων προβλέψεων. «Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής», είπε επίσης τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση και ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζόμενων, ανέργων και των οικογενειών τους, όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας της ΔΥΠΑ για την αύξηση των εσόδων της».

Η αντίθεσή μας στη ρωσική εισβολή είναι αδιαπραγμάτευτη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει δήλωση της κας Ζαχάροβα ότι οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα θα απαντηθούν κατάλληλα δήλωσε: "Η αντίθεσή μας στη ρωσική εισβολή είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι ζήτημα αρχών και αξιών. Οι διμερείς μας σχέσεις βασίζονται σε αρχές και αξίες. Η χώρα σε αυτό είναι απόλυτη".

Σχετικά με τη δίωξη του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αν η υπόθεση έχει σχέση με την Ελλάδα ο κ. Οικονόμου απάντησε πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις σε αυτή την έρευνα. "Αφορά υπόθεση όπου ένα πολύ μεγάλο ποσό ύψους 10 εκ δολαρίων χρησιμοποιήθηκε μέσα από διάφορες εταιρείες για την παράκαμψη κυρώσεων που αφορούσαν πάλι τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία με σκοπό να στηθεί στην Ελλάδα τηλεοπτικός σταθμός που προφανώς θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα αυτών που θα τον χρηματοδοτούσαν. Εμπλέκονται γνωστά πρόσωπα τα οποία είχαν ανάμειξη εκείνη την περίοδο και ως ιδιοκτήτες και ως γενικοί διευθυντές. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας για να δοθούν απαντήσεις οι οποίες θα δώσουν εξηγήσεις σε μία σειρά από αλληλένδετα μεταξύ τους ζητήματα και φαινόμενα. Θα το παρακολουθούμε στενά", απάντησε.

Ερωτηθείς γιατί δεν υπήρχε σύστημα πυρασφάλειας στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η πραγματογνωμοσύνη και "μόλις έχουμε το πόρισμα θα τοποθετηθούμε".

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των οδηγών που εγκλωβίστηκαν στο χιονιά στην Αττική Οδό και η εταιρεία τους ζητά να υπογράψουν κείμενο το οποίο αναφέρει ότι δεν αξιώνουν άλλες διεκδικήσεις, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως "δικαιούνται να έχουν όποιες διεκδικήσεις τους επιτρέπει ο νόμος". Πρόσθεσε επίσης ότι "δικαιούνται ταυτόχρονα την αποζημίωση αυτή με τον τρόπο που ανακοινώθηκε, σχεδιάστηκε και επιβλήθηκε και με τη δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού". Συμπλήρωσε ότι "δεν συνδέονται μεταξύ τους".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά από σχετική ερώτηση διέψευσε σενάρια για ρεύμα με δελτίο και για αναδρομική ρήτρα αναπροσαρμογής για επτά μήνες.

Ερωτηθείς για την καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη για απειλή και εκβίαση προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis , ο κ. Οικονόμου δήλωσε: "Ο κ. Βαξεβάνης είναι κατηγορούμενος για πολύ βαριά αδικήματα. Η έρευνα της δικαιοσύνης είναι σε εξέλιξη και η απολογία του στην ανακρίτρια. Κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί τον εαυτό του".

Για την ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων δήλωσε ότι θα πάρει το δρόμο της το επόμενο διάστημα και συμπλήρωσε: "Οι ευρωπαϊκές οδηγίες ενσωματώνονται και η ενσωμάτωσή τους μπορεί να εμπεριέχει πολλές φορές διεύρυνση ή και σημειακές παρεμβάσεις. Το ζήτημα είναι να την ενσωματώσουμε το πνεύμα που εκφράζει και ταυτόχρονα να τηρήσουμε όλες τις διαδικασίες που ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου θεσπίζει για να θωρακίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη πάντα βρίσκει λύσεις για όλα".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους

Μητσοτάκης: Έργο-ορόσημο το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ – Παρατείνεται η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων

Όλες οι ειδήσεις

23:51

ΕΣΕΕ: Έξι προβληματισμοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου

23:42

Γεραπετρίτης: Το νέο μοντέλο του κράτους είναι σήμερα μια κατάκτηση

23:34

Ιράκ-Συρία: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ

23:22

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων μετά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

23:15

«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed

22:58

Οι διατλαντικές σχέσεις και το πλαίσιο της διαδικασίας του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ

22:39

Επιθέσεις σε αστυνομικούς με μολότοφ σε ΣΕΦ και Εξάρχεια

22:22

Φινλανδία: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

22:17

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, στη «σκιά» του OPEC

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα