Μήνυμα σφάλματος

Could not retrieve the oEmbed resource.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο - Πάνω από 200 πύραυλοι σε ουκρανικούς στόχους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο - Πάνω από 200 πύραυλοι σε ουκρανικούς στόχους
Εκρήξεις και βομβαρδισμοι στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο Πούτιν καλεί τον ουκρανικό στρατό σε ανατροπή του Ζελένσκι. «Απάντηση» του Ουκρανού προέδρου από το Κίεβο. Η Μόσχα απειλεί για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO.

Τελευταία ενημέρωση: 23:38

Αμείωτες συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, κατά τη δεύτερη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για σημαντικές απώλειες των δυνάμενων του ουκρανικού στρατού, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να «απαντά» μέσω βίντεο στον κάλεσμα του Βλαντίμιρ Πούτιν για την καθαίρεση του και τις ΗΠΑ να αναφέρουν πως η επιχείρηση της Ρωσίας είναι στα αρχικά της στάδια.

Ο ρωσικός στρατός μπήκε στην Μελιτούπολη

Ο ρωσικός στρατός μπήκε απόψε στην ουκρανική πόλη Μελιτούπολη, μεταδίδει το Interfax, επικαλούμενο το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα, το Sky News μετέδωσε ότι επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητα του βίντεο που δείχνει έντονη ανταλλαγή πυρών και εκρήξεις στην πόλη.

Υπέστησαν απώλειες

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν κοντά στη βορειοανατολική πόλη Κονοτόπ αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια μάχης, δήλωσαν οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Έχουν πρόβλημα με τα καύσιμα και τον εφοδιασμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις λεηλασιών από Ρώσους στρατιώτες σε τοπικά καταστήματα.

Στα περίχωρα της πόλης υπήρχαν περίπου 40 μονάδες καμένου ρωσικού εξοπλισμού.

Βομβαρδισμοί και εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα

Σύμφωνα με ανταποκριτές στο πεδίο, αυτή τη στιγμή ηχούν σειρήνες και σημειώνονται εκρήξεις στο Κίεβο. Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος του BuzzFeedNews έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter: «Παρακολουθώ από το παράθυρό μου και βλέπω τον ουρανό να φωτίζεται. Ήχος εκρήξεων αντηχούσε σε όλη την πόλη».

Οι μάχες συνεχίζονται κοντά στου κέντρο του Κιέβου, με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters να κάνει λόγο για βομβαρδισμούς πυροβολικού μέσα στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ένας άλλος μάρτυρας ανέφερε πως ακούγονται έντονα πυροβολισμοί στο δυτικό κομμάτι της πόλης.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε πως 5 ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν με χρονική διαφορά 3 με 5 λεπτών σε σταθμό ενέργειας στα βόρεια της Πόλης.

Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι -χωρίς υπερβολές- απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα και όσο πλησιάζει το ξημέρωμα θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα».

Τα ρωσικά πλήγματα και οι προειδοποιήσεις του Πούτιν

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αναφέρει πως ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε 211 στόχους των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών και κατέλαβε μεγάλο αριθμό δυτικών εξοπλισμών μεταξύ των οποίων και συστήματα Javelin.

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 6 μαχητικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εξουδετέρωσε επίσης 17 κέντρα διοίκησης και κόμβους επικοινωνιών, 19 πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Osa και 39 ραντάρ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να πάρει την εξουσία στα χέρια του, για να γίνουν πιο εύκολες οι διαπραγματεύσεις, καθώς δεν αναμένει όπως είπε συμφωνίες με μια συμμορία ναρκομανών και νεοναζί που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο.

«Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση στον στρατιωτικό προσωπικό και στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας: να μην επιτρέψτε στους νεοναζί και (τους Ουκρανούς εθνικιστές) να χρησιμοποιούν τα παιδιά σας, τις συζύγους σας και τους ηλικιωμένους σαν ανθρώπινες ασπίδες» δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, θα είναι πιο εύκολο για μας να πετύχουμε συμφωνία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία ενεργούν «γενναία, επαγγελματικά και ηρωικά».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν αναμένει συμφωνίες με «μια συμμορία ναρκομανών και νεοναζί η οποία έχει εγκατασταθεί στο Κίεβο και έχει θέσει σε ομηρία ολόκληρο των ουκρανικό λαό».

Ζωντανή εικόνα από διάφορα σημεία της Ουκρανίας

Ειδικά τρένα εκκένωσης από το Κίεβο στη δυτική Ουκρανία

Η Ουκρανική Εταιρεία Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε την Παρασκευή τη δρομολόγηση ειδικών τρένων εκκένωσης που εκτελούν δρομολόγια από το Κίεβο προς τα δυτικά τμήματα της Ουκρανίας.

Τα επιπλέον τρένα αναχωρούν από τον κεντρικό σιδηροδρομικό και προαστιακό σταθμό του Κιέβου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα τρένα που προστέθηκαν θα είναι για Rakhiv, Uzhhorod, Truskavets, Vorokhta, Kovel, Chernivtsi και Lviv.

«Είμαστε όλοι στο Κίεβο» διαβεβαιώνει ο Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο Κίεβο για να «υπερασπιστεί» την Ουκρανία, παρά την προώθηση των Ρώσων στρατιωτών, σε βίντεο όπου εμφανίζεται μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, έξω από το κτίριο της προεδρίας.

«Βρισκόμαστε όλοι εδώ, οι στρατιώτες μας είναι εδώ, οι πολίτες, η κοινωνία, είμαστε όλοι εδώ, για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, το κράτος μας», είπε ο Ζελένσκι.

Δίπλα του εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ, ο προσωπάρχης του και ένας στενός σύμβουλός του.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως προχωρά σε ταυτοποιήσεις πολιτών με ρωσική προφορά που έφτασαν πρόσφατα κοντά στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Μόσχα: Ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας συνιστά απειλή

Η κυβέρνηση της Ρωσίας υπογράμμισε και πάλι την πλήρη αντίθεσή της στην επέκταση του NATO στην Ευρώπη, με την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να τονίζει σε δήλωση της πως ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας συνιστά απειλή για τη Ρωσία.

«Εκλαμβάνουμε τη δέσμευση της φινλανδικής κυβέρνησης σε πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας ως σημαντικό παράγοντα στη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη» αναφέρεται σε ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Ενώ τονίζεται πως «η εισδοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές προεκτάσεις», πρόκειται για ένα από τα βασικά σημεία της ρητορικής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αυτή τη στιγμή διεαξάγει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας για την κατάληψη της Ουκρανίας.

Σχολιάζοντας την αναφορά του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ανέφερε πως Ρωσία ωθεί τη Φινλανδία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, με την ιδιότητα του μέλους. Πιο από ποτέ. Η ασφάλειά μας βασίζεται εν μέρει σε μια επιλογή συμμετοχής στη Συμμαχία. Με αυτά που εξελίσσονται, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συμμετάσχουμε. Η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε τη Συμμαχία και θα συνέβαλε στη διατήρηση της σταθερότητας της Βόρειας Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Στουμπ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτοξεύσει πάνω από 200 πυραύλους

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που μίλησε στο Reuters, οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Ουκρανία κινούνται σε 3 γραμμές εισβολής. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η πρόοδος των ρωσικών στρατευμάτων στο πολεμικό πεδίο είναι πιο αργή από αυτή που είχε υπολογίζει η Μόσχα στο αρχικό πλάνο της επίθεσης.

Ακόμα, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι πως επί ουκρανικού εδάφους βρίσκεται το 1/3 των ρωσικών δυνάμεων που είχε προτάξει τις προηγούμενες μέρες η Ρωσία στην ουκρανική μεθόριο, με το Πεντάγωνο να υποστηρίζει πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται ακόμα στην πρώτη φάση της.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως από χθες μέχρι και νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτοξεύσει πάνω από 200 πυραύλους, με στόχο στρατιωτικές υποδομές του στρατού της Ουκρανίας.

Κρεμλίνο: Οι Ουκρανοί εθνικιστές αναπτύσσουν πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών

Η ουκρανική πλευρά απαντώντας στην πρόταση της Μόσχας να διεξαχθούν οι συνομιλίες στο Μινσκ, αντιπρότεινε ως τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών την Βαρσοβία και εν συνεχεία χάθηκε η επικοινωνία.

«Έπειτα από μια σύντομη διακοπή οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν την πρόταση για το Μινσκ και ότι θέλουν τώρα να πάνε στην Βαρσοβία και μετά αποσύρθηκαν εντελώς από την επικοινωνία, κάνοντας παύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Το Κρεμλίνο θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνο, το ότι οι εθνικιστές αναπτύσσουν πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Διαβάστε ακόμα: Η Μόσχα αναπτύσσει αλεξιπτωτιστές για την φύλαξη του Τσερνόμπιλ

Κίεβο: Η Ρωσία έχασε περίπου 2.800 στρατιώτες σε επιθέσεις

Οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν περίπου 2.800 στρατιώτες και 80 τανκ κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ.

Η ίδια πρόσθεσε, σε μήνυμά της στη σελίδα της στο Facebook, πως τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν επίσης 156 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 10 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, έως τις 15.00 ώρα Ελλάδας.

Εξάλλου, η δημοτική αρχή στο Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας όπου έχουν καταφύγει πολλές διπλωμάτες των χωρών της Δύσης τις τελευταίες μέρες, ανακοίνωσε πως θέτει από σήμερα σε ισχύ την απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας.

Ρωσικές δυνάμεις έβαλαν εναντίον δύο ξένων πλοίων κοντά στο λιμάνι Πιβντένι

Η Ρωσία έβαλε εναντίον δύο ξένων πλοίων κοντά στο λιμάνι Πιβντένι της Μαύρης Θάλασσας σήμερα, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Υποδομών της Ουκρανίας στο Facebook.

Οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν εναντίιον του Namura Queen, υπό σημαία Παναμά, και του Millennial Spirit, υπό σημαία Μολδαβίας.

Τα πληρώματα απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Τσερνομόρσκ, από την ουκρανική υπηρεσία διάσωσης.

Η Ουκρανία έχει κλείσει όλα τα λιμάνια της, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Πυροβολισμοί στο Κίεβο καθώς Ουκρανοί προσπαθούσαν να στριμωχθούν σε τρένα

Ουκρανοί φύλακες έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να αποτρέψουν ένα ποδοπάτημα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου σήμερα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούσαν να επιβιβαστούν σε τρένα εκκένωσης.

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ήταν τόσο πολύς που δεν μπορούσαν όλοι να μπουν στα τρένα, για να πάνε από την πρωτεύουσα προς την πόλη Λβιβ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς οι φόβοι για μια ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου εντείνονται.

Όταν ένα τρένο πλησίασε στην πλατφόρμα, το πλήθος έσπευσε προς τις πόρτες, με την ελπίδα να επιβιβαστεί, ορισμένοι εξ αυτών κρατώντας στο χέρι τα παιδιά τους και τα κατοικίδιά τους. Οι φύλακες πυροβόλησαν αρκετές φορές με άσφαιρα για να διαλύσουν το πλήθος, αφότου κάποιοι άρχισαν να ουρλιάζουν.

Η 30χρονη Μαρία εγκατέλειψε τις προσπάθειες να φύγει, αφότου πέρασε 4 ώρες στον σταθμό, μαζί με το παιδί της, τον σύζυγό της και τον σκύλο τους.

«Μπορείτε να δείτε, είναι επικίνδυνο να περάσεις μέσα από το πλήθος μαζί με ένα παιδί. Ο σκύλος φοβάται. Ειλικρινά, είμαστε εξουθενωμένοι», είπε στο Reuters.

Ορισμένοι ξένοι φοιτητές επίσης προσπάθησαν να φύγουν. Μια κοπέλα από τη Μογγολία περιέγραψε από τον σταθμό ότι σε εκείνη και τους συμφοιτητές της προσφέρθηκε η ευκαιρία να φύγουν προς τις πατρίδες τους, εφόσον κατάφερναν να φθάσουν στην Πολωνία, που συνορεύει με τη δυτική Ουκρανία.

Όταν Ουκρανοί στρατιώτες εμφανίστηκαν στον σταθμό, ο κόσμος άρχισε να χειροκροτεί και να φωνάζει «Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους Ήρωες!».

«Δεν φοβάμαι τίποτα», δήλωσε η Ιρίνα, μια 35χρονη γυναίκα, που ούτε εκείνη κατάφερε να μπει στο τρένο. «Υποστηρίζουμε την αλήθεια και εάν υποστηρίζουμε την αλήθεια, ο Θεός είναι στο πλευρό μας. Είμαι έτοιμη να μείνω στο Κίεβο, εάν χρειαστεί και να προσφέρω ηθική στήριξη στον στρατό μας».

Πολλοί άλλοι επέλεξαν να φύγουν με τα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους έξω από την πρωτεύουσα για δεύτερη ημέρα.

Κατηγορίες για ρωσικά πυρά σε ασθενοφόρα

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τους Ρώσους στρατιώτες ότι πυροβολούν εναντίον ασθενοφόρων στις περιοχές Ζαπορίζιε και Τσερνίχιφ.

Ο υπουργός Βίκτορ Λιάσκο είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Ukrainian TV ότι οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και εναντίον μιας ψυχιατρικής κλινικής στο Τσερνίχιφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ο στρατός του Κιέβου ανακαταλαμβάνει σημαντικές πόλεις της Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider