Πολιτική | Ελλάδα
27-12-2021 | 18:53

Ζέρβας: 37 εκατ. ευρώ για τεχνικά έργα στη Θεσσαλονίκη το 2022

Newsroom
Μοιράσου το
Ζέρβας: 37 εκατ. ευρώ για τεχνικά έργα στη Θεσσαλονίκη το 2022
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για ένα δυναμικό comeback της Θεσσαλονίκης, που θα συνοδεύεται από υποδομές, πολιτισμό, ποιότητα ζωής και επενδύσεις, δεσμεύτηκε ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας σήμερα (27/12) το απόγευμα στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την έγκριση του δημοτικού προϋπολογισμού για το νέο έτος.

«Προχωράμε βήμα-βήμα, με σταθερότητα και σχέδιο. Στόχος μας δεν είναι απλά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα –αυτός είναι ένας χαμηλός στόχος. Προχωράμε με στόχο το μεγάλο comeback της Θεσσαλονίκης ως πόλης πρωταγωνίστριας σε όλη τη Νοτιανατολική Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Ζέρβας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αναπτυξιακός ο νέος δημοτικός προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για το νέο έτος διαμορφώνεται στο ύψος των 407.900.000 ευρώ.

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε τον νέο δημοτικό προϋπολογισμό “απολύτως ρεαλιστικό, φιλόδοξο -καθώς αντανακλά τη βούλησή μας να πάμε καλύτερα, πιο δυνατά, πιο ψηλά τη Θεσσαλονίκη- αλλά και αναπτυξιακό, με ποσοτικούς, ποιοτικούς και μετρήσιμους στόχους”.

Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του δημοτικού προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αυτός ενσωματώνει το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών, που ανέρχεται στο ύψος των 37 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ζέρβας, εξάλλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συστηματική προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης να διεκδικεί πόρους μέσα από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να προχωρούν σημαντικά έργα χωρίς να επιβαρύνονται οι δημότες.

“Στη νέα πραγματικότητα οι δήμοι θα κριθούν από την ετοιμότητά τους, την ωριμότητά τους και από την πληρότητα των σχεδίων τους. Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ διαμορφώνουν ένα πλέγμα ευκαιριών. Στόχος μας είναι να αποσπάσουμε τα μέγιστα για τη Θεσσαλονίκη”, τόνισε ο Δήμαρχος.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, στον δημοτικό προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά καταγράφεται μια σημαντική αύξηση κατά 26% στα κονδύλια που αφορούν τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία για το 2022 ανέρχονται σε 58,6 εκατ. ευρώ έναντι 47 εκατ. ευρώ το 2020.

Πολιτική οικονομικών ελαφρύνσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, σε μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία άφησε ένα σημαντικό αποτύπωμα στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αποτιμάται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ, η Δημοτική Αρχή επέλεξε να ακολουθήσει μια πολιτική οικονομικών ελαφρύνσεων.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στη μείωση των δημοτικών τελών κατά περίπου 30% οριζόντια για όλους αλλά και στις διευκολύνσεις μέσα από απαλλαγές και ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημική κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.