Ο Τραμπ αιτείται στο Ανώτατο Δικαστήριο να μην ανοίξουν τα αρχεία του Λ. Οίκου για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τραμπ αιτείται στο Ανώτατο Δικαστήριο να μην ανοίξουν τα αρχεία του Λ. Οίκου για την εισβολή στο Καπιτώλιο
Το αίτημα ήρθε δύο εβδομάδες αφότου δύο κατώτερα δικαστήρια απέρριψαν το επιχείρημα του Τραμπ ότι τα αρχεία προστατεύονται από εκτελεστικό προνόμιο, ένα νομικό δόγμα που επιτρέπει ορισμένες επικοινωνίες του Λευκού Οίκου να διατηρούνται απόρρητες.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο την Πέμπτη να μπλοκάρει το αίτημα για να ανοίξουν αρχεία του Λευκού Οίκου από την ειδική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου από έναν όχλο υποστηρικτών του Τραμπ.

Το αίτημα ήρθε δύο εβδομάδες αφότου δύο κατώτερα δικαστήρια απέρριψαν το επιχείρημα του Τραμπ ότι τα αρχεία προστατεύονται από εκτελεστικό προνόμιο, ένα νομικό δόγμα που επιτρέπει ορισμένες επικοινωνίες του Λευκού Οίκου να διατηρούνται απόρρητες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αρνηθεί να επικαλεστεί το προνόμιο για τα επίμαχα έγγραφα.

Ο Τραμπ επιτέθηκε εναντίον της επιτροπής σε μια δήλωση του την Πέμπτη, η οποία επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι ο Μπάιντεν εξελέγη πρόεδρος παρά μόνο λόγω εκτεταμένης νοθείας στα ψηφοδέλτια.

«Οι άνθρωποι που διώκονται από την Επιτροπή Μη Εκλεγμένων της 6ης Ιανουαρίου θα πρέπει απλώς να πουν την αλήθεια, ότι είναι θυμωμένοι για τις ΔΙΑΒΛΗΤΕΣ Προεδρικές Εκλογές του 2020», είπε ο Τραμπ.

«Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην Ελευθερία του Λόγου, και ίσως δεν έχει υπάρξει καμία στιγμή στην ιστορία της χώρας μας όπου η Ελευθερία του Λόγου έχει παραβιαστεί τόσο ολοκληρωτικά», προσέθεσε. «Δεν θέλουν να μιλήσουν για τα αποτελέσματα των εκλογών γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν».

Το αίτημα του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο να καταθέσει την έφεσή του ήρθε καθώς η επίλεκτη επιτροπή εξετάζει τον ρόλο του στην εξέγερση του Ιανουαρίου, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο και ανάγκασαν μέλη της Βουλής και της Γερουσίας να εγκαταλείψουν τις αίθουσές.

Οι ταραχοποιοί, πολλοί από τους οποίους παρακινήθηκαν από το επαναλαμβανόμενο ψέμα του Τραμπ ότι του έκλεψαν τη νίκη στις εκλογές του 2020, εμπόδισαν προσωρινά το Κογκρέσο να επιβεβαιώσει τη νίκη του Μπάιντεν στο Εκλογικό Κολλέγιο.

Η επιτροπή διερευνά επίσης εάν ο Τραμπ προσπάθησε να εμποδίσει το Κογκρέσο από το επίσημο καθήκον του να καταμετρήσει τις εκλογικές ψήφους.

Πολιτικές και δικαστικές αντιδράσεις

Η αντιπρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής Λιζ Τσένι από το Ουαϊόμινγκ, ένας από τους δύο Ρεπουμπλικάνους στην εννεαμελή επιτροπή, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα «βασικό ερώτημα ενώπιον αυτής της επιτροπής» είναι εάν ο Τραμπ, «μέσω δράσης ή αδράνειας, επιδίωξε με δόλο να παρεμποδίσει ή να καθυστερήσει τις επίσημες διαδικασίες του Κογκρέσου για την καταμέτρηση των εκλογικών ψήφων».

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής τον περασμένο μήνα αποφάνθηκε κατά της προσπάθειας του Τραμπ να παρακρατήσει τα αρχεία από την επιτροπή, γράφοντας ότι η στάση του «φαίνεται να βασίζεται στην ιδέα ότι η εκτελεστική του εξουσία «υπάρχει στο διηνεκές… αλλά οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες, και ο Ενάγων δεν είναι Πρόεδρος».

Σε διαφωνίες μεταξύ νυν και πρώην προέδρων, «η άποψη του κατεστημένου προέδρου έχει μεγαλύτερη βαρύτητα», έγραψε η δικαστής Τάνια Τσουτκάν.

Ο Τραμπ άσκησε έφεση στο Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, αλλά το δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση της Τσουτκάν.

Ο Μπάιντεν «και το νομοθετικό σώμα έχουν δείξει ένα εθνικό ενδιαφέρον και την επείγουσα ανάγκη για την ταχεία αποκάλυψη αυτών των εγγράφων», δήλωσε μια επιτροπή τριών δικαστών στο περιφερειακό δικαστήριο στην απόφασή τους στις 9 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, το εφετείο έκανε δεκτό το αίτημα του Τραμπ να σταματήσει προσωρινά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, δίνοντας στους δικηγόρους του Τραμπ 14 ημέρες για να υποβάλουν καταθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο προτού αρθεί η προσωρινή διαταγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider