Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός περικοπών στη δημόσια υγεία και όξυνσης των ανισοτήτων

Newsroom
Μοιράσου το
Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός περικοπών στη δημόσια υγεία και όξυνσης των ανισοτήτων
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «στον Προϋπολογισμό του 2022 δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας από την ακρίβεια», ενώ «η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα».

Την «περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας» και την «απουσία μέτρων προστασίας από την ακρίβεια» στον Προϋπολογισμό του 2022, κατήγγειλε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή.

«Ο Προϋπολογισμός στηρίζεται στη βασική υπόθεση ότι αρχές του 2022 τελειώνουμε με την πανδημία. Εξ αυτού και μόνο του λόγου δεν αντανακλά σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διορατικότητα», τόνισε.

«Αν η κυβέρνηση ήταν σοβαρή, δεν θα δήλωνε ο Πρωθυπουργός πως δεν έχει ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ κινδυνεύουν περισσότερο από αυτούς που βρίσκονται εντός ΜΕΘ. Αν ήταν ειλικρινής δεν θα ισχυριζόταν προκλητικά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει επαρκώς στηριχθεί. Αν ήταν υπεύθυνη και διορατική, δεν θα προέβλεπε μείωση κατά 820 εκατ. της χρηματοδότησης του Κρατικού Προϋπολογισμού προς το υπουργείο Υγείας το 2022, σε σχέση με όσα δόθηκαν φέτος. Την ώρα που η χώρα μας έχει τους χειρότερους δείκτες στην πανδημία, η ΝΔ ψάχνει εναγωνίως παράθυρο ευκαιρίας για να αποσύρει ακόμη και την ανεπαρκή στήριξη προς το δημόσιο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Για την ακρίβεια σημείωσε ότι «τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά πλήττονται πολύ πιο έντονα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα είναι πώς θα ανταποκριθούν στο νέο επίπεδο των τιμών, ακόμη κι όταν η αυξητική τάση του πληθωρισμού σταματήσει. Εργαζόμενοι, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις σαρώνονται από το γενικευμένο κύμα ακρίβειας, ο πληθωρισμός έφτασε στο 4,8% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας ρεκόρ 10ετίας, με δραματικές αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό, καύσιμα, τρόφιμα. Οι τιμές σε βασικά ήδη διαβίωσης έχουν εκτοξευθεί όχι μόνο σε σύγκριση με το 2020 αλλά και με το 2019. Ήδη μέχρι το πρώτο μισό του Νοεμβρίου η ακρίβεια έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 10%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «στον Προϋπολογισμό του 2022 δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας από την ακρίβεια», ενώ «η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπογράμμισε, «επιμένει στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Ήταν απαραίτητο ήδη πριν το ξέσπασμα της ακρίβειας, δεδομένου ότι ο μισθός τελευταία φορά αυξήθηκε στις αρχές του 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ στα 650 ευρώ, οπότε και καταργήθηκε ο ρατσιστικός υποκατώτατος για τους νέους. Τώρα, με την έκρηξη των τιμών, καθίσταται το ελάχιστο αναγκαίο για να έχει ο μισθός στοιχειώδη βιοποριστική λειτουργία. Όμως, η κυβέρνηση τον κρατάει καθηλωμένο, ροκανίζοντας ουσιαστικά το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων. Προφανώς, η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, ότι θα αύξανε τον κατώτατο μισθό σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης, πήγε, και αυτή, στον κάλαθο των αχρήστων».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, επίσης, ότι «ο Προϋπολογισμός του 2022 οικοδομείται στην ήδη τετελεσμένη συντριβή των εργασιακών δικαιωμάτων και τη συνολική απαξίωση της εργασίας: από την κατάργηση του 8ώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες, μέχρι το πάγωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση κάθε φραγμού στις απολύσεις και την πρόσφατη κατάργηση της δήλωσης της υπερεργασίας, να εργάζεται δηλαδή ο εργαζόμενος μια ώρα επιπλέον την ημέρα και αυτή να μην δηλώνεται, να μην ελέγχεται και άρα να μην πληρώνεται» και «όλα αυτά συντελέστηκαν σε μια χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους ρυθμούς ανάπτυξης, εκτιμά 6,9%, η οποία αποτυπώνει τη μεταβολή σε σχέση με την πολύ βαθιά ύφεση του 9% το 2020, τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Το κυριότερο όμως είναι ότι πρόκειται για μια ανάκαμψη που αφήνει έξω το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας».

Αναφερόμενη στους συνταξιούχους υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε τη 13η σύνταξη την οποία θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 -πλήρη για χαμηλές, αναλογική για υψηλότερες συντάξεις- και το κονδύλι των 900 εκατ. αφαιρέθηκε από τους συνταξιούχους και κατευθύνθηκε στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Τώρα διαφημίζει το «δώρο»-εξαπάτησης για ένα μέρος συνταξιούχων, κόστους περίπου 200 εκατ., ενώ έχει κόψει από όλους τα υπερτετραπλάσια».

Η κυβέρνηση, επισήμανε, «υιοθετεί στρατηγική συμπίεσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Ο Προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει ανάπτυξη 4,5%, όμως έχει ήδη προεξοφληθεί πώς και σε ποιους θα κατανεμηθούν τα οφέλη της και ποιοι θα σηκώσουν τα βάρη:

Η κυβέρνηση μειώνει κατά 1,7 δισ. την κρατική χρηματοδότηση για κοινωνικές παροχές.

Προβλέπει αύξηση των εσόδων από φόρους κατά 3,5 δισ. και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών, 2,3 δισ., από έμμεσους φόρους, κυρίως ΦΠΑ.

Αποσύρει σχεδόν όλα τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, 12,3 δισ. αφαιρούνται από την πραγματική οικονομία.

Προβλέπει μια πολύ απότομη δημοσιονομική προσαρμογή των 10 δισ. μέσα σε μία χρονιά, που θα επιβαρύνει νοικοκυριά και πολίτες.
Επίσης, την ώρα που στην Ευρώπη είναι ανοιχτή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή ως το 2024 σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Κλείνοντας η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η πανδημία μας δίδαξε ότι από τους γιατρούς μέχρι τους διανομείς, είναι οι δυνάμεις της εργασίας που στάθηκαν στο ύψος τους, τη στιγμή που οι κοινωνίες μας βρίσκονταν κυριολεκτικά στο όριο. Αυτό χρειάζεται να το θυμόμαστε και να θέτουμε διαρκώς το ερώτημα αν το θεσμικό και πολιτικό μας σύστημα στέκεται στο ύψος που πρέπει απέναντί τους.

Είναι προφανές ότι μία δεξιά, συντηρητική, αυταρχική κυβέρνηση, ούτε μπορεί ούτε θέλει να σταθεί σ’ αυτό το ύψος. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί από μια αριστερή προοδευτική πλειοψηφία, όπως αυτή που μπορεί να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:14

Η Μόσχα θα διευκολύνει μια επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

18:59

Apple: Θέλει να προσθέσει διαφημίσεις σε περισσότερα apps στο iPhone σας

18:29

Μελέτη: Ένας πυρηνικός πόλεμος, ακόμη και μικρός, θα απειλήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους με πείνα και θάνατο

18:04

Ο hedge fund manager Daniel Loeb αποκτά νέο μερίδιο στην Disney και πιέζει για απόσχιση του ESPN

17:38

Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά

17:28

Με... «φρένο» στη νέα εβδομάδα η Wall Street

17:15

Ο πρόεδρος Πούτιν καυχάται για την υπεροχή των ρωσικών όπλων

16:57

Σκηνές πανικού σε ΙΚΕΑ της Σαγκάης - Τους κλείδωσαν στο κατάστημα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος

16:42

Κομισιόν: Δημοσιονομικό «βαρίδι» από τις φυσικές καταστροφές – Στα 10 δισ. ο απολογισμός για την Ελλάδα

16:38

Υποκύπτουν οι ευρωαγορές στα αδύναμα στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία

16:20

Θετικός στον κορονοϊό ο Άλμπερτ Μπουρλά

16:12

Ολλανδία: Στις 17/11 η ετυμηγορία για τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην Ουκρανία το 2014

16:06

Φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

16:01

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός -Η πτώση αποδίδεται σε δολάριο, Κίνα

15:31

Βρετανία: Εγκρίθηκε προσαρμοσμένο στις παραλλαγές του κορονοϊού εμβόλιο

15:12

Τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας μοιράζονται με το κράτος μυστικά για τους αλγόριθμούς τους

14:50

Οι νέοι επιλέγουν... πράσινα ταξίδια

14:17

Γερμανία: Οι λογαριασμοί ρεύματος θα αυξηθούν κατά επιπλέον 480 ευρώ ετησίως

13:59

Ιράν: Θα απαντήσει στο κείμενο της ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα

13:34

Αυστραλία: Η χώρα συγκλονίζεται από το σκάνδαλο μιας «κυβέρνησης φάντασμα»

13:16

Δισεκατομμυριούχος του νικελίου ετοιμάζεται να πουλήσει μονάδες χάλυβα

13:10

Το Πεκίνο προχωρεί σε νέα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν

12:41

Σακελλαροπούλου: Έχουμε συνδέσει την Παναγία με τη φροντίδα για τον αδύναμο - Μήνυμα ενότητας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

12:27

Καύσιμα: Χαμηλότερο το κόστος μετακίνησης – Σαρωτικοί οι έλεγχοι στην αγορά

12:17

Προκαλεί η Τουρκία με υπερπτήσεις ανήμερα της Παναγίας

12:13

Συνολικά 23.055 τροχονομικές παραβάσεις από 7 έως 13 Αυγούστου

12:09

Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι με το σύγχρονο Orient Express

11:42

Πετρέλαιο: Πτώση 4% καθώς τα στοιχεία από την Κίνα απογοητεύουν

11:32

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν ένα χρόνο εξουσίας

11:26

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την περιφέρεια του Ντονέτσκ