Πατούλης: Η Δυτική Αθήνα έχει ενισχυθεί με 130 εκατ. ευρώ μέσω που ΠΕΠ Αττικής 2014-2010

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πατούλης: Η Δυτική Αθήνα έχει ενισχυθεί με 130 εκατ. ευρώ μέσω που ΠΕΠ Αττικής 2014-2010
Γιώργος Πατούλης
Η Περιφέρεια Αττικής έχει ενισχύσει τoν Δυτικό Τομέα της Αθήνας με περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ για δράσεις και έργα ανάπτυξης.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει ενισχύσει τoν Δυτικό Τομέα της Αθήνας με περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ για δράσεις και έργα ανάπτυξης και θα συνεχίσει τη δρομολόγηση σημαντικών υποδομών προς όφελος των πολιτών, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας την ημερίδα του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) με τίτλο «Ανθεκτική Δυτική Αθήνα 2030», στο δημαρχείο Περιστερίου.

Ο κ. Πατούλης, αναφερόμενος στη σημασία των κονδυλίων μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, τα οποία χαρακτήρισε και «σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της Περιφερείας, εστίασε στη χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) σε Δήμους και ομάδες Δήμων της Περιφέρειας, με ένα συνολικό προϋπολογισμό άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Αθήνα υπογράμμισε πως «η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας έχει εκχωρήσει 58 εκατ. ευρώ στον ΑΣΔΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες των Δήμων της περιοχής και να ενισχυθεί η αποκατάσταση της ισόρροπης ανάπτυξης στην Περιφέρεια, με σκοπό την ενίσχυση της Περιφερειακής Μητροπολιτικότητας και την επανατοποθέτηση της Αττικής στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μητροπόλεων». Πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Αθήνα, μέσω της ΟΧΕ, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί πράξεις των οποίων ο προϋπολογισμός ξεπερνάει τα 60 εκατ. ευρώ σε Δημόσια Δαπάνη, ενώ απευθείας από το ΠΕΠ Αττικής, υλοποιούνται έργα ύψους 70 εκατ. ευρώ στους δήμους του Δυτικού Τομέα.

«Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στη Δυτική Αθήνα έχει ως στόχο την αστική και περιβαλλοντική αναζωογόνηση και την προσέλκυση «νέων» και «νεοφυών» επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά και την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής», ανέφερε ο κ. Πατούλης επισημαίνοντας ότι ο ΑΣΔΑ «αξιοποιεί κοινοτικά κονδύλια για δράσεις αστικής αναζωογόνησης, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ενεργειακής αναβάθμισης, κοινωνικοποίησης και ένταξη περιθωριοποιημένων ομάδων, αντιμετώπισης της φτώχειας και των διακρίσεων. Επίσης έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας για την πολιτική προστασία, αναβάθμισης υποδομών και υπηρεσιών πολιτισμού, εκπαίδευσης και πρόνοιας κ.α».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης είπε ότι το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 έχει προϋπολογισμό αυξημένο κατά 54%, δηλαδή ξεπερνάει το 1,6 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει πληθώρα παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα και βασικούς άξονες χρηματοδότησης ως εξής:

- 200 εκατ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας

- 350 εκατ. ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή

- 150 εκατ. ευρώ για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

- 600 εκατ. ευρώ για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας

- 300 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων

Τέλος στο δημαρχείο τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΑΣΔΑ, Α. Παχατουρίδης, ο οποίος ανέπτυξε το όραμα του Συνδέσμου για την αναπτυξιακή αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος του ΑΣΔΑ, δήμαρχος Ιλίου, Ν. Ζενέτος ενώ παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Αιγάλεω, Γ. Γκίκας, Αγ. Βαρβάρας, Λ. Μίχος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα, Α. Λεωτσάκος, ο γενικός. δ/ντης της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ι. Φίρμπας, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Δ. Δρόσης κ.α

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider