Συνάντηση Μητσοτάκη - Ρόζη για την DUOday - «Ανοιχτές πόρτες» για τα άτομα με νοητική και συναισθηματική αναπηρία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ρόζη για την DUOday - «Ανοιχτές πόρτες» για τα άτομα με νοητική και συναισθηματική αναπηρία
O κ.Μητσοτάκης πήρε μαζί του τον Κωνσταντίνο Ρόζη κατά τη συνάντηση του με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην οποία τον σύστησε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωνσταντίνος Ρόζης εργάστηκαν σήμερα σαν ομάδα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας DUOday, ημέρα κατά την οποία εταιρείες και δημόσιοι φορείς ανοίγουν τις πόρτες τους για άτομα με νοητική και συναισθηματική αναπηρία.

Ο Κωνσταντίνος Ρόζης, είναι άτομο με ειδικές δεξιότητες που είναι απόφοιτος Λυκείου και έχει εργαστεί με μερική απασχόληση σε καφέ το οποίο στη συνέχεια έκλεισε. Βρισκόταν από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχε με τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian, στην τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση της ψηφιακής βεβαίωσης του γνησίου υπογραφής για όλα τα ιδιωτικά έγγραφα.

Μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης πήρε μαζί του τον Κωνσταντίνο Ρόζη κατά τη συνάντηση του με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην οποία τον σύστησε.

Την ημέρα DUOday ένας εργαζόμενος και ένα άτομο με αναπηρία σχηματίζουν «δίδυμο» (DUO) και το άτομο συμμετέχει ενεργά όσο το δυνατόν περισσότερο στις συνήθεις εργασίες των εργαζομένων.

Το DUOday ξεκίνησε από την Ιρλανδία όπου έγινε γνωστό ως «Job Shadowday». Οι Βέλγοι το υιοθέτησαν ως «DUOday» και έτσι βοήθησαν στη διάδοση της ιδέας. Το 2017 το concept έφτασε στη Γερμανία για πρώτη φορά. Η ημέρα αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό τόσο από ασκούμενους όσο και από εταιρείες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να συμμετέχουν περισσότερες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου χθες, 18 Νοεμβρίου, συνεργάστηκαν ως «δίδυμο» 6.000 άτομα.

Το έργο συμβουλεύει και συνοδεύει άτομα με νοητική και/ή συναισθηματική αναπηρία στο ταξίδι τους προς την απασχόληση. Η υπηρεσία αυτή θα παρέχει υποστήριξη με μικρά βήματα σε άτομα που αναζητούν να βρουν μια κατάλληλη δουλειά -ακόμα και για λίγες ώρες την ημέρα ή μια εβδομάδα.

Οι πολιτικές απασχόλησης για άτομα με αναπηρία - οι θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη εκτός από τον συμβολικό της χαρακτήρα συνοδεύεται και από τις δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη στην εργασία των ατόμων με αναπηρία.

Πιο συγκεκριμένα -σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση- για τον δημόσιο τομέα, έπειτα από 6 χρόνια εκδόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι προκηρύξεις για πρόσληψη ειδικών κοινωνικών ομάδων στο πλαίσιο του Ν.2643/98. Η διαδικασία σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, στις 05/10/2021 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής. Συνολικά, προκηρύχθηκαν, περίπου 2.000 θέσεις σε όλη την επικράτεια για τις πληθυσμιακές ομάδες που προστατεύονται από το ν.2643/1998 μεταξύ των οποίων και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, που έχουν περιορισμένες ευκαιρίες για επαγγελματική απασχόληση εξαιτίας οποιασδήποτε χρόνιας σωματικής ή πνευματικής ή ψυχικής πάθησης (άτομα με αναπηρία), εφόσον είναι γραμμένα στα μητρώα ανέργων αναπήρων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), προκειμένου να διοριστούν ή να προσληφθούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και ΝΠΙΔ. Επίσης, προστατεύονται όσοι έχουν τέκνο ή αδελφό ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων.

Παράλληλα ο ΟΑΕΔ υλοποιεί πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης ανέργων Ατόμων Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων (ΝΘΕ ΕΚΟ) μεταξύ των οποίων τα άτομα με αναπηρία. Στο εν λόγω πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν επιχειρήσεις, επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, συνεταιρισμοί καθώς και οι Δημόσιες επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί που ασκούν οικονομική δραστηριότητα για την απασχόληση ανέργων ατόμων με αναπηρία. Η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος προέρχεται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί την απασχόληση των ανέργων ατόμων με αναπηρία για δώδεκα (12) μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα (12) μήνες. Η επιχορήγηση για κάθε μήνα απασχόλησης των ωφελούμενων, ανέρχεται στο 90% του μισθολογικού και μη κόστους και μέχρι του ποσού των 800 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και μέχρι του ποσού των 400 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Για το "Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρία, Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και διεμφυλικών προσώπων" από την έναρξή του μέχρι και 18/11/2021 έχουν πραγματοποιηθεί 1616 αναγγελίες πρόσληψης.

Επίσης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο ΟΑΕΔ θα καταρτίσει και θα υλοποιήσει μέσα στο 2022 πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα που θα αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider