Ελλάδα
19-11-2021 | 13:13

Ζαχαράκη: Χρειάζεται εντονότερη κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για την επόμενη τουριστική χρονιά

Newsroom
Μοιράσου το
Ζαχαράκη: Χρειάζεται εντονότερη κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για την επόμενη τουριστική χρονιά
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στη συνάντηση υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωση που έχουν αρμοδιότητα στα θέματα τουρισμού, που διοργάνωσε διαδικτυακά η σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, συμμετείχε η αρμόδια Ελληνίδα υφυπουργος, Σοφία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου, η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε τη «σημαντική επιτυχία της Ελλάδας στην τουριστική ανάκαμψη κατά τη φετινή τουριστική περίοδο και το πόσο συνέβαλαν σε αυτή πρωτοβουλίες όπως το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID που πρώτος ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε, τονίζοντας όμως πως η επιτυχία αυτή δεν αποτελεί λόγο επανάπαυσης, αλλά βάση για ακόμα εντονότερη κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για την επόμενη τουριστική χρονιά.

Υπογράμμισε την έμφαση που η χώρα μας δίνει στην βιωσιμότητα της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης και σημείωσε τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας για τις μελέτες βιωσιμότητας για Μύκονο και Σαντορίνη, τη δημιουργία παρατηρητήριων αειφορίας, όπως το διεθνές Κέντρο Έρευνας και Παρακολούθησης για τον Παράκτιο και τον Θαλάσσιο Τουρισμό του ΠΟΤ που θα εδρεύει στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές πρωτοβουλίες για την βιωσιμότητα που η χώρα μας λαμβάνει, με επενδύσεις σε βιώσιμες εναλλακτικές μορφές τουρισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, την ελληνική πρωτοβουλία για νησιά GR-eco και το παράδειγμα της Χάλκης, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης  κ.α.

Η κα Ζαχαράκη τόνισε τη σημασία τόσο των συνεργειών όσο και της εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης για τον ευρωπαϊκό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών, που αποτυπώνεται έμπρακτα στο πρόγραμμα 20.000 θέσεων για reskilling και upskilling που το Υπουργείο προωθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τον ρόλο των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού – που αποτελούν σημείο έμφασης του επερχόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου –  καθώς για την ανάγκη κοινών κανόνων και διαλειτουργικότητας στη διαχείριση τουριστικών δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε..

Τέλος, η Υφυπουργός Τουρισμού κατέθεσε προτάσεις για μια πιο προσανατολισμένη προς τις ανάγκες του Τουρισμού λειτουργία του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και για την υιοθέτηση της Οδού Μετάβασης ως βάσης για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Τουρισμού 2030-2050, με μορφή πολυετούς ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Ο τουρισμός βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την υγεία