Nord Stream 2: Η Ρωσία πιστεύει πως αναστολή της έγκρισης άδειας δεν είναι πολιτικοποιημένη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nord Stream 2: Η Ρωσία πιστεύει πως αναστολή της έγκρισης άδειας δεν είναι πολιτικοποιημένη
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσέθεσε ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και η υλοποίηση του έργου Nord Stream-2 δεν εξαρτώνται το ένα από το άλλο

Η απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής για την αναστολή έκδοσης της άδειας λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 δεν είναι πολιτικοποιημένη, είναι πεπεισμένο το Κρεμλίνο.

«Απολύτως όχι. Στην εν λόγω περίπτωση πράγματι υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, κανόνες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας επ’ αυτού. Και η διαχειρίστρια εταιρεία είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν αυτό το σημαντικό για όλους έργο», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

« Η πιστοποίηση του Nord Stream-2 είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία και αυτό ήταν αντιληπτό ευθύς εξ αρχής. Η διαχειρίστρια εταιρεία εκπληρώνει όλες τις αναγκαίες απαιτήσεις της ρυθμιστικής αρχής. Χθες είδαμε την αρκετά άμεση αντίδραση της (διαχειρίστριας) εταιρείας (του αγωγού) «Nord Stream-2». Θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία ώστε να τηρηθούν όλες οι απαιτήσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσέθεσε ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και η υλοποίηση του έργου Nord Stream-2 δεν εξαρτώνται το ένα από το άλλο. «Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, είναι παρόλα αυτά δύο διαδικασίες, παρότι συντελούνται στον ίδιο τομέα αλλά δεν είναι αλληλοσυνδεόμενες», δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας διευκρίνισε ότι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων να αναστείλει τη διαδικασία έγκρισης μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2 είναι «καθαρά ρυθμιστικό» ζήτημα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί η αξιολόγηση ασφαλείας του έργου.

Προηγουμένως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων είχε αποφασίσει την αναστολή της διαδικασίας έγκρισης, ζητώντας την οργάνωση της εταιρίας εκμετάλλευσης κατά τρόπο σύμφωνο με τη γερμανική νομοθεσία. Χωρίς πιστοποίηση από την Υπηρεσία, δεν επιτρέπεται η μεταφορά φυσικού αερίου στη γερμανική εσωτερική αγορά μέσω του αγωγού της Βαλτικής, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων ανέφερε ακόμη ότι η διαχειρίστρια εταιρεία ελβετική Nord Stream 2 AG αποφάσισε να δημιουργήσει θυγατρική εταιρία σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη γερμανική νομοθεσία μόνο για το γερμανικό τμήμα του αγωγού. Η εταιρία αυτή θα γίνει ιδιοκτήτης του γερμανικού τμήματος του έργου και θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του και η διαδικασία πιστοποίησης θα παραμείνει σε αναστολή έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά βασικών περιουσιακών στοιχείων και ανθρώπινου δυναμικού στη θυγατρική. Στη συνέχεια, η Υπηρεσία θα μπορούσε να συνεχίσει τη διαδικασία πιστοποίησης, η οποία λήγει τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα ύψη και πάλι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της γερμανικής απόφασης για τον Nord Stream 2

gazzetta
gazzetta reader insider insider