Διεθνή
16-11-2021 | 10:17

ΗΑΕ - Ιράν: Βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών μέσω διπλωματίας

Newsroom
Μοιράσου το
ΗΑΕ - Ιράν: Βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών μέσω διπλωματίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κάνουν βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν, στο πλαίσιο μιας πολιτικής επιλογής μέσω διπλωματίας και μακριά από την αντιπαράθεση, όπως δήλωσε χθες, Δευτέρα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ο Ανουάρ Γκαργκάς διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου πρόεδρο των ΗΑΕ, δήλωσε ότι η αναφερόμενη χώρα του Κόλπου διατηρεί τις βαθιές ανησυχίες της για τη συμπεριφορά του Ιράν στο Ιράκ, στη Συρία, στην Υεμένη και στο Λίβανο.

«Πέρα από αυτό έχουμε κάνει βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, καθώς δεν ενδιαφερόμαστε για μία αντιπαράθεση. Όλη η περιοχή θα πλήρωνε το τίμημα μιας τέτοιας αντιπαράθεσης τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο ίδιος στον Στρατηγικό Διάλογο του Αμπού Ντάμπι.

«Είμαι ρεαλιστής σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας. Θα είναι μία αργή διαδικασία, αλλά ελπίζουμε ότι με τον καιρό μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να αρχίσουμε να κάνουμε πρόοδο για μία πιο βιώσιμη και αμοιβαία ωφέλιμη κατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα κράτη του Κόλπου παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν για την αναζωογόνηση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Γκαργκάς είπε ότι τα ΗΑΕ εργάζονται για να χτίσουν γέφυρες με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τις οποίες έχουν σοβαρές διαφωνίες.

Ο ίδιος επικαλέστηκε την άποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ την προηγούμενη χρονιά, ως ένα παράδειγμα της πολιτικής που ασκούν τα ΗΑΕ, όπως επίσης και πρόσφατες ενέργειές τους αναφορικά με τις κρίσεις στην Ερυθραία και στο Σουδάν.

Για το Αφγανιστάν, ο Γκαργκάς είπε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έγιναν «πολύ προβληματικές» για τα ΗΑΕ σε δύο μέτωπα: στην κλιμάκωση του εξτρεμισμού και στην εντύπωση που διαμορφώθηκε για το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τα ΗΑΕ κινήθηκαν για να καταπολεμήσουν τις ισλαμιστικές οργανώσεις στην περιοχή, όπως τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

«Γνωρίζουμε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ αλλάζει, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σημαντικός», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο κύριος συνεργάτης ασφάλειας των ΗΑΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρώτα κοινά ναυτικά γυμνάσια ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Ισραήλ και ΗΠΑ - Στο στόχαστρο το Ιράν;