Οικονόμου: «Όχι» σε ασύνετες πολιτικές για τα δημόσια οικονομικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: «Όχι» σε ασύνετες πολιτικές για τα δημόσια οικονομικά
«Δεν δικαιούμαστε να υποθηκεύσουμε το μέλλον της πατρίδας και των νέων με ασύνετες και ασύγγνωστες πολιτικές, οι οποίες θα υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με συνετές πολιτικές στο μέτωπο της οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξη του στο ethnos.gr.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που απάντησε σε ερώτηση για το εάν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα υπάρξουν πρόσθετες ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης, «η πολιτική μας έχει ως αρχή της τον ανθρωπισμό: δημιουργούμε για τον άνθρωπο και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν πίσω στην πορεία προόδου της χώρας.

Δεν δικαιούμαστε, όμως, να υποθηκεύσουμε το μέλλον της πατρίδας και των νέων με ασύνετες και ασύγγνωστες πολιτικές, οι οποίες θα υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και θα υποσκάπτουν τα δημόσια οικονομικά. Η Ελλάδα έχει μια Κυβέρνηση με αληθινή συναίσθηση των κοινωνικών αναγκών, αλλά παράλληλα υπεύθυνη».

Για το εάν είναι εφικτή η συγκρότηση ενός «μετώπου» του ευρωπαϊκού Νότου για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε πως «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή συνεργασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται στις πρωτοβουλίες συνεργασίας. Οι χώρες της Μεσογείου έχουν αρκετά κοινό προφίλ, οπότε και κοινά συμφέροντα. Ταυτόχρονα, οι αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις έχουν μεταβάλει το τοπίο. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Είμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις, που η ανταπόκριση σε αυτές απαιτεί πόρους και περιθώρια ευελιξίας. Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται για να υπηρετούν το δημόσιο αγαθό και τον άνθρωπο. Η πολιτική και η οικονομία στον 21ο αιώνα, στην Ευρώπη ιδίως, δεν μπορεί να είναι αυτοαναφορικές. Επιβάλλεται να έχουν αντίκρισμα στον άνθρωπο, ατομικά και ως μέλος της κοινωνίας».

Ατελέσφορος ο δρόμος της Τουρκίας

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Οικονόμου είπε πως «η κυβέρνηση, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, εφαρμόζει μια ενεργητική και πολυεπίπεδη διπλωματία, η οποία αποδίδει καρπούς.Οι γεωστρατηγικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής μας, ενίσχυσαν την αμυντική ικανότητα και τη θέση της χώρας μας στο διεθνές πεδίο. Η Ελλάδα είναι, πια, ρυθμιστικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, πρωταγωνιστούμε στην εμπέδωση και εμβάθυνση δικτύων συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου που σέβονται το διεθνές δίκαιο και έχουν ειρηνόφιλο προσανατολισμό. Η Τουρκία έχει επιλέξει να ακολουθήσει άλλες ατραπούς. Θεωρούμε ότι ο δρόμος που επέλεξε να βαδίσει είναι ατελέσφορος. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία γεωστρατηγικής και διπλωματικής αναβάθμισής της. Εργαζόμαστε συνετά και με συνέπεια και σύντομα θα εκδιπλωθούν και άλλες πρωτοβουλίες μας».

Για τους εμβολιασμούς

Σχετικά με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «έχουμε λάβει, από την αρχή της πανδημίας, μια πλειάδα μέτρων που έφεραν την Ελλάδα σε θέση τέτοια, που επιτρέπει τη σταδιακή αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της. Αυτό δεν έγινε δια μαγείας. Παρά τις γκρίνιες και το εμπόριο φόβου του κ. Τσίπρα, σχολεία και πανεπιστήμια, που είναι μαζικοί χώροι, λειτουργούν πλήρως, με μέτρα υγειονομικής προστασίας. Τα ίδια και στην εστίαση. Θα θέλαμε να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας στη χώρα και άλλο. Παλεύουμε για αυτό. Το πρόγραμμα ελευθερία βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεργεία εμβολιασμού εκτελούν κατά τόπους επισκέψεις παντού στη χώρα, ενημερωτικές πρωτοβουλίες εκδηλώνονται και θα συνεχιστούν, η τρίτη δόση ξεκίνησε και επεκτείνεται. Από την άλλη πλευρά δεν είμαστε μια πατερναλιστική κυβέρνηση. Θα προστατέψουμε με μεγαλύτερη ένταση τους ανθρώπους που δείχνουν υπευθυνότητα, με κάθε δυνατό τρόπο. Ταυτόχρονα, τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουμε, δεν αποσκοπούν στην τιμωρία των ανεμβολίαστων, αλλά στην προστασία της υγείας τους γιατί κινδυνεύουν και φυσικά στην προστασία της κοινωνίας γενικότερα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυβέρνηση για αυξήσεις στην ενέργεια: Έρχονται μέτρα διευκολύνσεων για τη θέρμανση

gazzetta
gazzetta reader insider insider