«Καυτός» διπλωματικά χειμώνας για τα ελληνοτουρκικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καυτός» διπλωματικά χειμώνας για τα ελληνοτουρκικά
Ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να κατηγορεί την Ελλάδα για αδυναμία συνεργασίας στο θέμα του προσφυγικού, ξεχνώντας την εργαλειοποίηση του ζητήματος από τον ίδιο τα τελευταία χρόνια.

Σε λιγότερο από δυο εβδομάδες αναμένεται να συναντηθούν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και όλα δείχνουν πως το θερμόμετρο θα είναι αρκετά ανεβασμένο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί επίσημη συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.

Όπως αναφέρεται, σε νέο -ακραίο- παραλήρημα κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Χουλουσί Ακάρ επαναφέροντας τις διεκδικήσεις για τα ελληνικά νησιά κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και προαναγγέλλοντας νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξίσου προκλητικός και ο ηγέτης του ψευδοκράτους -Ερσίν Τατάρ-που ισχυρίζεται ότι η Κύπρος πρέπει να… μεταβιβαστεί στην Τουρκία!

Πρόγευση ενόψει φθινοπώρου δίνει ο τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ που προαναγγέλλει νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στην ΑΟΖ της Κύπρου, παρά την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την γενική κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.

Όπως ισχυρίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ «κι εμείς κάναμε τις απαραίτητες κοινοποιήσεις για τις δικές μας περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δραστηριότητές μας στις περιοχές που έχουν λάβει άδεια από την 'ΤΔΒΚ' και στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας θα συνεχιστούν».

Ενώ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε μια πρωτοφανή μεταστροφή των ιστορικών δεδομένων εκφράζει τον κρυφό πόθο της Άγκυρας να κατακτήσει την Κύπρο!

«Όλοι γνωρίζουμε πως προσπαθούν να πάρουν από τα χέρια μας την Κύπρο. Το 1878 λόγω των δυσκολιών της εποχής παραχωρήθηκε έναντι ενοικίου στην Αγγλία. Όμως η συμφωνία αναφέρεται σε προσωρινή περίοδο και έχει όρους πως σε περίπτωση που η Αγγλία αποσυρθεί από την Κύπρο τότε η Κὐπρος πρέπει να επιστραφεί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ή στην Τουρκία που είναι η διάδοχος της» σχολίασε προκλητικά ο Τατάρ.

Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να κατηγορεί την Ελλάδα για αδυναμία συνεργασίας στο θέμα του προσφυγικού, ξεχνώντας την εργαλειοποίηση του ζητήματος από τον ίδιο τα τελευταία χρόνια.

«H γειτονική Ελλάδα, αντί να συμβάλει στις καλές διαθέσεις μας και να συμβάλει κι αυτή στις προσπάθειες μας, αντιθέτως επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές. Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να είχε γίνει μια ευκαιρία συνεργασίας των δυο χωρών, χάθηκε αυτή η ιστορική ευκαιρία λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας» δήλωσε προκλητικά την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να αμφισβητεί πολλά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως εναέριο χώρο, χωρικά ύδατα, κυριαρχία νησιών μετά και την προαναγγελία του Χουλουσί Ακάρ για νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider