Γερμανικές εκλογές: Τη σύμπραξη με το SPD «βολιδοσκοπούν» οι Πράσινοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανικές εκλογές: Τη σύμπραξη με το SPD «βολιδοσκοπούν» οι Πράσινοι
Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ τάχθηκε υπέρ ενός ερυθρο-πράσινου συνασπισμού μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ τάχθηκε υπέρ ενός ερυθρο-πράσινου συνασπισμού μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές εάν υπάρξει ανάλογη πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) διότι τα προγράμματά τους αλληλοεπικαλύπτονται εν μέρει και επομένως θα υπάρξει μια ομοιογενής κυβέρνηση.

«Τάσσομαι υπέρ μιας κοκκινο-πράσινης διμερούς συμμαχίας μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και του κόμματός μου, εφόσον υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, διότι από αυτήν θα προέκυπτε μια ομοιογενής κυβέρνηση όσον αφορά την κοινωνική και οικονομική πολιτική», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή σελίδα της εφημερίδας «Die Zeit».

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Kantars, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι (Die Gruenen) συγκεντρώνουν το 44% και ως εκ τούτου δεν απέχουν πλέον από το ποσοστό που είναι απαραίτητο για την μετεκλογική πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).

«Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να φέρουν τα πάνω κάτω, ωστόσο, ένας διμερής κυβερνητικός συνασπισμός με το SPD, είτε υπό την ηγεσία των Πρασίνων, είτε υπό την ηγεσία του SPD, δεν φαίνεται πλέον εντελώς αδιανόητος. Οι Πράσινοι έχουν διευρύνει τα θέματά τους τα τελευταία χρόνια και προωθούν εντατικά κοινωνικά ζητήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μεγάλη επικάλυψη με το πρόγραμμα του SPD», όπως είπε ο Χάμπεκ.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων υπερασπίστηκε επίσης την αμφιλεγόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών για φορολογικά αδικήματα στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. «Αυτό συνεισφέρει στην επιβολή του δικαίου και την εφαρμογή των νόμων. Πώς μπορείς να είσαι αντίθετος; Εκτός αν πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι η φοροδιαφυγή είναι καλύτερη από την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής», τόνισε.

Πηγή: Die Zeit-Online, πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider