Διεθνή
14-07-2021 | 08:51

ΗΠΑ-Βρετανία: Κάθριν Τάι και Λιζ Τρας συμφώνησαν για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων

Newsroom
Μοιράσου το
ΗΠΑ-Βρετανία: Κάθριν Τάι και Λιζ Τρας συμφώνησαν για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Κάθριν Τάι και η υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λιζ Τρας συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχαν χθες, Τρίτη, στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με μία ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Τάι.

Η Τάι και η Τρας συμφώνησαν ότι η παρούσα ανακωχή τους στη μακρόχρονη εμπορική διαμάχη σχετικά με τη διάθεση βοήθειας στους κατασκευαστές αεροσκαφών Airbus και Boeing δημιουργεί μία πλατφόρμα για «μελλοντική συνεργασία απέναντι σε κοινές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προκλήσεων από τις κινήσεις κατά του υγιούς ανταγωνισμού που κάνει η Κίνα, αλλά και άλλες μη ελεύθερες οικονομίες της αγοράς».

Παράλληλα, επισημάνθηκε η σπουδαιότητα του δίκαιου ανταγωνισμού στην παγκόσμια οικονομία, ενώ συμφωνήθηκε η συνεργασία για την ενίσχυση του διεθνούς συστήματος εμπορίου, αλλά και τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εργασία.

Η Τρας δήλωσε ότι συζητήθηκε η συνεργασία στην αντιμετώπιση των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αλλά και η προώθηση της συνεργασίας για ένα μεγάλο επιβατικό αεροσκάφος, όπως επίσης και η ενίσχυση της διμερούς εμπορικής συνεργασίας οικονομικού ύψους 270,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τρας έγραψε στο Twitter: «Εμπόριο = ανάπτυξη = θέσεις εργασίας».

Στη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψης της στις ΗΠΑ, η Τρας θα ταξιδέψει επίσης στη Δυτική Ακτή για την προώθηση της Βρετανίας ως επενδυτικού προορισμού στην τεχνολογία.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ άρχισαν συνομιλίες για μία εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά απέτυχαν να επιτύχουν μία συμφωνία πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παγώσει όλες τις νέες εμπορικές συμφωνίες, ενώ εξετάζει τις εμπορικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.