Ελλάδα
06-07-2021 | 19:05

Μόνο με καθήμενους από 8 Ιουλίου εστίαση και κέντρα διασκέδασης – Προσωρινό «λουκέτο» από την πρώτη παράβαση

Newsroom
Μοιράσου το

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και την ανάσχεση της μετάλλαξης Δέλτα της νόσου ανακοίνωσε την Τρίτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως επεσήμανε, από την Πέμπτη, 8 Ιουλίου, θα επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων στους χώρους εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης καθώς και με τους κανόνες ασφαλείας που είχε ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Με την πρώτη παράβαση, όπως εξήγησε θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας ενώ στη δεύτερη παράβαση 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη, θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η επιβολή των κυρώσεων θα έχει αναδρομική ισχύ ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ. 

Αναλυτικά, ξεκινώντας την τοποθέτηση του, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων της νόσου στην Ελλάδα, καθώς σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.797 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό ημερησίων μολύνσεων από την 1η Ιουνίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «η μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει να επικρατεί και οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Από την περασμένη Δευτέρα έχουμε καταγράψει αλματώδη αύξηση στα νέα κρούσματα, που σχεδόν έχουν τριπλασιαστεί.

Τα νέα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και κυρίως σε δραστηριότητες διασκέδασης σε κλαμπ και μπαρ, που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων είναι στα 27 έτη.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφησαν εκατοντάδες κρούσματα από χώρους διασκέδασης. Στον Νότιο Τομέα Αττικής η θετικότητα αυξήθηκε σημαντικά. Η θετικότητα πήγε στο 6,1% και στο 8% στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας».

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός σημείωσε το τι αλλάζει στα μέτρα για την εστίαση:

«Από την Πέμπτη όλοι οι χώροι εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχουν οριστεί.

Όσοι ελέγχονται και παραβιάζουν τα μέτρα, θα έχουν άμεσα προσωρινή αναστολή δραστηριότητας, από την πρώτη παράβαση και από την επόμενη ημέρα.

-Με την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

-Στη δεύτερη παράβαση 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

-Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων εκ των υστέρων, με βάση υλικό που θα προκύπτει παράβαση (σ.σ. social media, βίντεο και καταγγελίες)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: 1.797 τα νέα κρούσματα - 168 οι διασωληνωμένοι, 8 θάνατοι στο 24ωρο

Π. Αρκουμανέας: Σήμερα θα ανακοινωθούν πάνω από 1.500 νέα κρούσματα κορονοϊού