Η περίπλοκη εμπορική σχέση της Γερμανίας με την Κίνα

Newsroom
Μοιράσου το
Η περίπλοκη εμπορική σχέση της Γερμανίας με την Κίνα
Γερμανική σημαία
Η Κίνα έχει γίνει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και οι γερμανικές εξαγωγές στη χώρα έχουν βοηθήσει να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος από την πανδημία της COVID-19.

Η Γερμανία χρειάζεται μια ειλικρινή συζήτηση για το πώς να αντιμετωπίσει εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα και δεν πρέπει να αποφεύγει την αντιπαράθεση εάν παραβιάζονται κόκκινες γραμμές στα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ένωσης γερμανικών βιομηχανιών BDI.

Η Κίνα έχει γίνει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και οι γερμανικές εξαγωγές στη χώρα έχουν βοηθήσει να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος από την πανδημία της COVID-19 στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Κίνας και το ιστορικό της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλούν ανησυχία.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του κλάδου, ο πρόεδρος της BDI Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ δήλωσε ότι η Ευρώπη και οι χώρες της Δύσης πρέπει να υιοθετήσουν μια σίγουρη προσέγγιση απέναντι σε «δύσκολους» πελάτες και ανταγωνιστές όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία.

«Χρειαζόμαστε μια ειλικρινή συζήτηση…Είμαστε υπέρ της υπεύθυνης συνύπαρξης και της συνεργασίας --με σαφή όρια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της προσέγγισης αυτής εντάσσεται και η αποδοχή ότι διαφορετικά κοινωνικά συστήματα υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο.

«Δεν πρέπει να αποφύγουμε την αντιπαράθεση όταν παραβιάζονται κόκκινες γραμμές. Τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα, για παράδειγμα, δεν είναι ‘εσωτερική υπόθεση’», δήλωσε.

Ο Ρούσβουρμ χαιρέτισε την κίνηση των πλουσιότερων δημοκρατιών της Ομάδας των 7 (G7) να υψώσουν το ανάστημά τους στην πρωτοβουλία της Κίνας ‘Belt and Road’, λέγοντας ότι είναι «σωστή –και έπρεπε ήδη να είχε γίνει».

Η G7 προσπάθησε νωρίτερα αυτό τον μήνα να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας προσφέροντας στα αναπτυσσόμενα κράτη ένα σχέδιο υποδομών που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την πρωτοβουλία ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ‘Belt and Road’ (Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος) του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Αναφέρθηκε επίσης συγκεκριμένα στην Κίνα στο ανακοινωθέν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Κίνα αποκήρυξε την ανακοίνωση της G7 ως καταφανή ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και κάλεσε την Ομάδα να σταματήσει να την συκοφαντεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.