Τα τελικά σημεία της Συνόδου Κορυφής των G7

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τελικά σημεία της Συνόδου Κορυφής των G7
Η Σύνοδος Κορυφής των G7 έληξε και παρουσιάζονται τα κύρια σημεία των αποφάσεων της.

Η Σύνοδος Κορυφής των G7, όπως είχε επισημανθεί από εχθές, υποσχέθηκε να χορηγήσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά το επόμενο έτος.

Τα κυριότερα σημεία του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο θα διαμοιραστεί σε λίγο είναι τα εξής:

Για την πανδημία του κορονοΪού

«Οι σύνολες δεσμεύσεις των G7 από την έναρξη της πανδημίας προβλέπουν συνολικά πάνω από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων όσων αποφασίστηκαν από τότε που συναντηθήκαμε τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2021, και της απόφασης του Carbis Bay που προβλέπει ένα δισεκατομμύριο δόσεις τον επόμενο χρόνο»

«Συνολικά, το ισοδύναμο των οικονομικών μας συνεισφορών μαζί με την άμεση άμεση κατανομή των δόσεων σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις των G7 από την έναρξη της πανδημίας προβλέπουν συνολικά πάνω από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου»

«Ζητάμε επίσης μια έγκαιρη, διαφανή, καθοδηγούμενη από ειδικούς και με επιστημονικά κριτήρια μελέτη, για τη δεύτερη φάση της προέλευσης του COVID-19 (Phase 2 COVID-19 Origins) η οποία θα συγκληθεί από τον ΠΟΥ κι η οποία θα περιλαμβάνει -σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών- και την Κίνα».

Για την Κίνα

Οι G7 «καλούν την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ειδικά σε σχέση με τηΣινγιάνγκ καθώς και τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ που κατοχυρώνεται στην Κοινή Διακήρυξη Κίνας-Βρετανίας και στον Βασικό Νόμο».

Για τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

«Χρειαζόμαστε ένα φορολογικό σύστημα που να είναι δίκαιο σε ολόκληρο τον κόσμο. Υποστηρίζουμε την ιστορική δέσμευση που ανέλαβαν οι G7 στις 5 Ιουνίου. Θα συνεχίσουμε τώρα τη συζήτηση για να επιτύχουμε συναίνεση σχετικά με μια παγκόσμια συμφωνία που να αφορά μια δίκαιη λύση σχετικά με την κατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων και έναν φιλόδοξο, παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, τουλάχιστον 15% ανά χώρα, μέσω του πλαισίου των G20/ΟΟΣΑ και προσβλέπουμε στην επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών των G20 και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών τον Ιούλιο».

Για τη Ρωσία

«Επαναλαμβάνουμε το ενδιαφέρον μας για σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις με τη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε εκεί όπου υπάρχουν τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επαναβεβαιώνουμε την έκκλησή μας προς τη Ρωσία να σταματήσει την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και τις κακοήθεις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασής της στα δημοκρατικά συστήματα άλλων χωρών και να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Για τη μετάβαση από το ντίζελ και το φυσικό αέριο στην ηλεκτροκίνηση

«Δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε τη μετάβαση από τις νέες πωλήσεις αυτοκινήτων ντίζελ και βενζίνης ώστε να προωθήσουμε την αγορά οχημάτων μηδενικών εκπομπών.»

Για τη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα

«Προστατεύουμε τον πλανήτη μας υποστηρίζοντας μια πράσινη επανάσταση που δημιουργεί θέσεις εργασίας, μειώνει τις εκπομπές ρύπων και επιδιώκει να περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς. Δεσμευόμαστε για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το αργότερο το 2050, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις συλλογικές εκπομπές μας κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών έως το 2030, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση του δράσεων για το κλίμα στο 2025. Επίσης, δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε ή να διατηρήσουμε τουλάχιστον το 30 τοις εκατό της γης και των ωκεανών μας έως το 2030. Αναγνωρίζουμε το καθήκον μας να προστατεύσουμε τον πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider