Στη Γερμανία η 2η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβυή, στις 23 Ιουνίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Γερμανία η 2η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβυή, στις 23 Ιουνίου
Σημαίες της Γερμανίας και της Λιβύης
Η διάσκεψη στο Βερολίνο θα γίνει με τη συμμετοχή της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης. Στο επίκεντρο μια « βιώσιμη σταθεροποίηση» για την αφρικανική χώρα.

Το Βερολίνο θα φιλοξενήσει στις 23 Ιουνίου τη δεύτερη διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και, για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν κυρίως την πολιτική μετάβαση στη Λιβύη μετά την προηγούμενη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 και τα "επόμενα απαραίτητα βήματα για μια βιώσιμη σταθεροποίηση", διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Η έμφαση θα είναι στις ετοιμασίες ενόψει των εκλογών που προβλέπονται στις 24 Δεκεμβρίου και στην προβλεπόμενη αποχώρηση, βάσει των όρων της κατάπαυσης του πυρός, των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη", συνεχίζει το υπουργείο.

"Τα μέτρα που αποσκοπούν να ενοποιήσουν τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας θα συζητηθούν επίσης", προσθέτει, διευκρινίζοντας πως η διάσκεψη αυτή θα είναι "η έκφραση της σταθερής διεθνούς υποστήριξης στη σταθεροποίηση της Λιβύης" που βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Η Λιβύη προσπαθεί να βγει από μια δεκαετία ταραχών. Η παρούσα κυβέρνηση ενότητας, που σχηματίστηκε στις αρχές του έτους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναμένεται να συνεχίσει τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση διασφαλίζοντας μια μετάβαση μέχρι τις εκλογές.

Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων φαίνεται κεντρικής σημασίας σε αυτή τη διαδικασία, καθώς η λιβυκή σύγκρουση έχει εν πολλοίς τροφοδοτηθεί από εξωτερικές δυνάμεις.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις είχε κάνει λόγο στα τέλη Μαΐου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για "στασιμότητα" σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της παραλιακής διαδρομής ανάμεσα στη Σύρτη και τη Μισράτα και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ υπολόγιζε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών στη Λιβύη: Ρώσοι του ιδιωτικού ομίλου Wagner, από το Τσαντ, το Σουδάν, τη Συρία... Αλλά και εκατοντάδες Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν παρουσία στη χώρα χάρη σε μια διμερή συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Με βάση εκείνη τη συμφωνία, η Άγκυρα είχε βοηθήσει στρατιωτικά το στρατόπεδο της Τρίπολης να απωθήσει μια μεγάλη επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας που είχε εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος στο παρελθόν είχε την υποστήριξη της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider