Διεθνή
23-05-2021 | 09:51

Το Ιράν σταματά την πρόσβαση της IAEA στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις

Newsroom
Μοιράσου το
Το Ιράν σταματά την πρόσβαση της IAEA στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή πως σταματά να δίνει πρόσβαση στα στελέχη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, καθώς παρήλθε χθες η σχετική συμφωνία 3 μηνών που είχαν η Τεχεράνη με την IAEA.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μπαμπέρ Καλιμπάφ, δήλωσε ότι «από τις 22 Μαΐου σταμάτησε η τρίμηνη συμφωνία με την IAEA και έτσι από σήμερα δεν θα έχουν πρόθεση σε οπτικοακουστικό υλικό των εγκαταστάσεων». 

Αργότερα μέσα στην Κυριακή, ο επικεφαλής της IAEA, Ραφαέλ Γκροσί, αναμένεται να παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Όπως μετέδωσε το Reuters, το Ιράν άρχισε σταδιακά να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις αφού ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε και πάλι κυρώσεις.

Η συμφωνία έχει στόχο να μην μπορέσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη υποστηρίζει πως ουδέποτε ήθελε να κάνει.

Το Φεβρουάριο, η IAEA και το Ιράν συμφώνησαν ο διεθνής οργανισμός να συνεχίσει «απαραίτητες» δραστηριότητες παρακολούθησης και επαλήθευσης στην Ισλαμική Δημοκρατία, αν και η Τεχεράνη θα περιορίσει τη συνεργασία της με τον οργανισμό -- για παράδειγμα θα σταματήσουν οι αιφνίδιες επιθεωρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η IAEA προς ανακοινώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν;