Ερντογάν για Κυπριακό: Οι συνομιλίες θα αρχίσουν μεταξύ δύο κρατών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι συνομιλίες θα αρχίσουν μεταξύ δύο κρατών
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για το αδιέξοδο στις συζητήσεις της Γενεύης» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τη θέση της Άγκυρας για το ότι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να ξεκινήσουν στη λογική των δύο κρατών και όχι των δύο ομοσπονδιακών πλευρών τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας διαδικτυακά σε συνέδριο στα Κατεχόμενα για τα εγκαίνια τούνελ για τη μεταφορά αρδευτικού νερού, ο Ερντογάν είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για το αδιέξοδο στις συζητήσεις της Γενεύης», υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που κατέληξαν σε αδιέξοδο τον Απρίλιο.

«Εκείνοι που δολοφόνησαν τον τουρκοκυπριακό λαό μεταξύ 1963-1974 το έσκασαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με παράλογες δικαιολογίες μόλις πλησίασε η στιγμή για λύση. Οι Ε/κ είναι που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Ενώ επιβραβεύτηκαν από την ΕΕ, η τ/κ πλευρά που είπε "ναι" τιμωρήθηκε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν σημείωσε πως «εάν αναζητηθεί λύση στην Κύπρο, πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες και όχι σε φρούδα όνειρα. Αντί να σπαταλάμε χρόνο με προτάσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διάρκεια ζωή τους, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι δύο ξεχωριστοί λαοί είναι δύο ξεχωριστά κράτη. Το κυρίαρχο καθεστώς και η ισότητα των Τ/κ πρέπει να αναγνωριστούν. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να καταπατηθούν τα δικαιώματά τους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους Τ/κ.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας υπόθεση, την Κύπρο. Εάν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, δεν θα πρέπει να είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών. Ποτέ δεν είδαμε τη δική μας μοίρα και δεν την βλέπουμε ξεχωριστά από εκείνη των Τ/κ. Δεν αφήσαμε ποτέ τους Τ/κ στη μοίρα τους» συμπλήρωσε.

Ακόμα, ο Ερντογάν δήλωσε πως «ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το τουρκοκυπριακό κράτος ώστε οι πολίτες του να μπορούν να απολαμβάνουν ένα καλύτερο μέλλον».

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει εφοδιάσει, σε ετήσια βάση, με 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τα Κατεχόμενα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, είπε ότι «η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την τουρκική Κύπρο στην ανάγκη άλλων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λοβέρδος: Η Τουρκία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και λειτουργεί στο Κυπριακό με λογική διχοτόμησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider