Ελλάδα
14-05-2021 | 17:22

Μ. Συρεγγέλα: Κώδικες δεοντολογίας σε όλους τους χώρους εργασίας

Newsroom
Μοιράσου το
Η υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, στο Φόρουμ των Δελφών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στην πορεία των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, την οικογενειακή και δημογραφική πολιτική όσο και στο ζήτημα της ισότητας μεταξύ των φύλων αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η κ. Συρεγγέλα σημείωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο βρίσκεται σε μια θετική κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι το βασικότερο είναι η εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας όσο και η διατήρηση των ήδη υφιστάμενων.

Μεταξύ άλλων, σε ότι αφορά στην εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, είπε ότι θεσπίζεται μεγαλύτερο δικαίωμα άδειας πατρότητας, που γίνεται δέκα τέσσερις ημέρες από δύο που ήταν πριν, αν και η οδηγία της ΕΕ ήταν οι δέκα ημέρες. «Φέρνουμε πλέον και την πατρική - γονική άδεια. Πλέον και οι άνδρες θα μπορούν να μετέχουν στην ανατροφή με συγκεκριμένη άδεια για ένα χρονικό διάστημα όπως και στην μη απόλυση», σημείωσε, λέγοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο βοηθιούνται και οι γυναίκες.

«Πολλές φορές σήμερα αν μια γυναίκα έχει οικογένεια δεν προτιμάται για εργασία, λόγω του στερεότυπου που υπάρχει ότι η γυναίκες έχουν τις περισσότερες υποχρεώσεις στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί», τόνισε, κάνοντας επιπλέον γνωστό ότι δρομολογείται και άδεια φροντιστών για την δυνατότητα φροντίδας ΑμΕΑ.

Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει «σηκώσει ψηλά» το θέμα του δημογραφικού, ενώ έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Επίτροπο Δημογραφίας, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν όσα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι εφικτό.

Αναφορικά με το κίνημα #meToo η ίδια σημείωσε ότι «έσπασε πλέον το ταμπού της σιωπής ή ενοχής» και στόχος πλέον είναι αφενός να καταγγέλλονται φαινόμενα βίας, αφετέρου να υπάρχουν κώδικες δεοντολογίας σε όλους τους χώρους εργασίας προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων, εργαζόμενων γυναικών και ανδρών. Υπάρχουν πλέον δε, όπως υπενθύμισε, πολλές δομές στήριξης για όσους το έχουν ανάγκη.

Τέλος, η κ. Συρεγγέλα υπενθύμισε ότι είναι ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης τα εν λόγω θέματα, κάτι που φάνηκε, όπως είπε, από το ότι δημιουργήθηκε κεντρικός φορέας από πλευράς του πρωθυπουργού, για την παρακολούθηση και τον συντονισμό αυτών των ζητημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συρεγγέλα: Δημιουργείται Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες - #GIL4W

Συρεγγέλα: Η ισότητα των φύλων δεν προωθείται με ασκήσεις επί χάρτου, αλλά με πρωτοβουλίες

MUST READ

Συρεγγέλα: Δημιουργείται Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες - #GIL4W

Συρεγγέλα: Με το έργο Share στοχεύουμε στην ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας