Μ. Χρυσοχοΐδης: Στον Συνήγορο του Πολίτη οι καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μ. Χρυσοχοΐδης: Στον Συνήγορο του Πολίτη οι καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Φόρουμ των Δελφών
«Η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι βίαιη όπως θέλουν να υποστηρίζουν ορισμένοι» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Τι είπε για το νόμο για τις συναθροίσεις.

Στις επικρίσεις που δέχεται η ελληνική αστυνομία για περιστατικά αυθαιρεσία και στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη λειτουργία της ΕΛΑΣ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο 6ο Φόρουμ των Δελφών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε έμφαση στο στόχο της διά βίου μάθησης των αστυνομικών, ενώ ανέφερε και τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Ερωτηθείς για το νόμο για τις συναθροίσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας νόμος που αλλάζει την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, με ήρεμο τρόπο, χωρίς να επιτρέπεται σε ανθρώπους που κάνουν επεισόδια να παρεισφρύουν». Απαντώντας στην κριτική ότι ο νόμος περιορίζει τις διαδηλώσεις, απάντησε ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο και ότι έχουν γίνει 1.600 πορείες – συναθροίσεις τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς και μόνο στο 10% χρειάστηκε να κλείσουν οι δρόμοι.

«Ο νόμος για τις διαδηλώσεις προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών να διαμαρτύρονται και ταυτόχρονα επιτρέπει στους υπόλοιπους ανθρώπους να συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους», τόνισε ο Υπουργός και απάντησε στην ερώτηση για περιστατικά βίας στην αστυνομία, λέγοντας ότι «είχαμε πολύ λίγες περιπτώσεις αυθαιρεσίας».

«Η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι βίαιη όπως θέλουν να υποστηρίζουν ορισμένοι», είπε ο κ. ς Χρυσοχοΐδης και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο Συνήγορος του Πολίτη έχει στα χέρια του όλες τις περιπτώσεις όπου φέρεται να υπήρξε αστυνομική αυθαιρεσία, προσθέτοντας ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται από τον Συνήγορο του Πολίτη ή τον αρμόδιο αξιωματικό για όποια υπόθεση τους αφορά.

«Δεν είναι κανόνας η αστυνομική αυθαιρεσία», είπε και πρόσθεσε ότι «επαγγελματισμός υπάρχει στην Ελληνική Αστυνομία, αυτό που λείπει είναι η διαρκής εκπαίδευση πχ. σε νέες τεχνολογίες και άλλα».

Ακόμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης των αστυνομικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η δεκάχρονη κρίση μας πήγε πίσω, καθώς τα θέματα ασφάλειας δεν ήταν προτεραιότητα. «Τώρα το ζητούμενο δεν είναι ο νόμος και η τάξη, αλλά η προστασία των πολιτών», είπε και εξήγησε ότι πριν από 15 χρόνια, η ομοφοβία, η μετανάστευση, η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση των ζώων, η βία των ανηλίκων και πολλά άλλα ήταν εγκλήματα που βρίσκονταν κάτω από τα ραντάρ της αστυνομίας.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «αλλάζουμε την αστυνομία όχι μόνο για να προσαρμοστεί στο σήμερα, αλλά και σε κάθε αλλαγή». Είπε ότι το υπουργείο αλλάζει την εκπαίδευση, αναβαθμίζει την Ακαδημία ως μία ξεχωριστή οντότητα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η εκπαίδευση είναι το αδικημένο παιδί της αστυνομικής δραστηριότητας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank Equities - Χρυσοχοϊδης: Υψηλότερα ο «πήχης» για τη Μυτιληναίος

Στη ΓΑΔΑ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Σε αυξημένη επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.

Χρυσοχοΐδης σε επίκαιρη για Φουρθιώτη: Δεν θα είμαι ο σάκος του μποξ για κανέναν

gazzetta
gazzetta reader insider insider