Στη σημερινή ενημέρωση των μελών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διαχείριση της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ελευθερία», σημειώνοντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα να εμβολιαστούν μέχρι και 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα.

Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι η κοινή προμήθεια εμβολίων είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και ο χρόνος παραδόσεων εμβολίων είναι ο ίδιος για όλες τις χώρες μέλη, ενώ διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική είναι άρτια, αλλά και πως «εξασφαλίζεται μαζί με την πρώτη δόση του εμβολίου και η δεύτερη».

Το πρόγραμμα εμβολιασμού θα προσαρμόζεται στις συνθήκες

Αναφορικά με την πορεία έλευσης των εμβολίων, ο υπουργός Υγείας είπε πως Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο «έρχονται υπερπολλαπλάσια εμβόλια», σύμφωνα με τις εξαγγελίες των εταιρειών.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι οι προμήθειες των εμβολίων, όπως έχει δηλώσει και η πρόεδρος της ΕΕ, θα φτάσουν έως τις αρχές καλοκαιριού το 70% των αναγκών του γενικού πληθυσμού.

Όμως, όπως και να είναι η ροή, «το δικό μας πρόγραμμα είναι έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Όπως θα έρχονται τα εμβόλια, έτσι θα ανοίγουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα και γραμμές».

Ο υπουργός επισήμανε, μάλιστα, πως αν χρειαστεί θα υπάρξει και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εμβολιάζονται στα σπίτια τους όσοι είναι κατάκοιτοι.

Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί

Αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού των υγειονομικών, ο κύριος Κικίλιας ξεκαθάρισε πως είναι προαιρετικός, αλλά παράλληλα και ζήτημα προσωπικής ευθύνης.

«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι συνάδελφοί μου», τόνισε ο υπουργός.

«Ο εμβολιασμός όμως είναι προαιρετικός. Αν κύριοι αλλάξει το Σύνταγμα - και αυτό είναι δικαίωμα και υποχρέωση μόνο της αναθεωρητικής Βουλής - αν αλλάξει αυτό, τότε θα μιλάμε με άλλους όρους, για τον τρόπο με τον οποίο εμβολιάζονται συνάδελφοί μου υγειονομικοί, νοσηλευτές κλπ».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να επισημάνει ότι «υπάρχει η προσωπική ευθύνη του καθενός και η αίσθηση του καθήκοντος», αλλά και πως προφανώς «όταν πρέπει να φροντίζεις και να περιθάλπεις ασθενείς, τότε αυτή η ευθύνη είναι ακόμα πιο μεγάλη».