«Θέλω και πάλι να κάνω μία έκκληση. Να αποφύγουμε ειδικά τις συναθροίσεις στα σπίτια», είπε χθες από τη Βέροια ο Κυριάκος Μητσοτάκης με νόημα, «για να μη βιώσουμε και πάλι μία αναζωπύρωση της πανδημίας, ένα τρίτο κύμα το οποίο θα δοκιμάσει και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας», όπως τόνισε.

Με μια φράση και στο κατώφλι της έναρξης της διαδικασίας των εμβολιασμών την ερχόμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός έθεσε, επί της ουσίας, το διακύβευμα για τις ερχόμενες μέρες, ζητώντας από τους πολίτες να μην…υπερβάλλουν εαυτόν και να επιλέξουν τον αυτοπεριορισμό ή έστω τον συγχρωτισμό με ένα απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον. Και αυτό γιατί, τυχόν εκτροπή τις μέρες των εορτών, θα σημάνει, όχι απλώς ένα πισωγύρισμα και μια παράταση των περιοριστικών μέτρων, αλλά μια σημαντική νέα πίεση στο σύστημα Υγείας τον Ιανουάριο, ο οποίος παραδοσιακά είναι ο δυσκολότερος μήνας για τις ιώσεις, πάνω που καταγράφεται πλέον μια αργή, αλλά σταθερή μείωση και του αριθμού των νοσηλευόμενων, αλλά και των διασωληνωμένων.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνονται τα Χριστούγεννα ως crash test για την Πρωτοχρονιά, ενώ σήμερα ξεκινά, επί της ουσίας, η δυνατότητα για μεγαλύτερες ατομικές συναθροίσεις, κάτι που εκτιμάται ότι θα αυξήσει και την κινητικότητα στους δρόμους. Ήδη, πάντως, κυβερνητικά στελέχη χθες ήταν προβληματισμένα από την κίνηση στους δρόμους που θύμισε ώρες αιχμές αλλοτινών Χριστουγέννων, αν και προσέθεταν ότι οι πολίτες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία των ημερών, προκειμένου να πάρουν κάποια δώρα με click away. Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ., ενώ από τις 22:00 το βράδυ, όποιο αυτοκίνητο κυκλοφορεί θα ελέγχεται από την ΕΛ.ΑΣ. που θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, με πάνω από 5.000 αστυνομικούς στους δρόμους. Και, βεβαίως, αν διαπιστωθεί κατάχρηση στο περιθώριο χαλάρωσης, αυτό θα κλείσει ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

«Τα περιστατικά βαίνουν μειούμενα και η πίεση στα νοσοκομεία μας έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά, αλλά οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικά τις ημέρες των εορτών. Να τηρήσουμε στο ακέραιο τις επιταγές της Πολιτείας, οι οποίες φυσικά ακολουθούν πάντα τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων μας», είπε χθες από τη Βέροια ο κ. Μητσοτάκης, κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου προς τους πολίτες.

Στην κυβέρνηση, άλλωστε, ανησυχούν ιδιαιτέρως για μια επανάκαμψη του δεύτερου κύματος που θα συμπέσει με την έναρξη της διαδικασίας του εμβολιασμού, δημιουργώντας εκ νέου δυσανάλογη πίεση στο σύστημα υγείας και ενώ οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ύφεση στο μέτωπο της πανδημίας, προκειμένου να είναι επιτυχημένη η εμβολιαστική διαδικασία.

Πηγή: Reader.gr