Η ελληνική γεωργία σε ελεύθερη πτώση… και εμείς «κλείνουμε τα μάτια» μας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ελληνική γεωργία σε ελεύθερη πτώση… και εμείς «κλείνουμε τα μάτια» μας
Η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με τις πολιτικές ηγεσίες να παρακολουθούν αμέτοχες ή απρόθυμες να αναλάβουν δράση. Αντί να επικεντρωθούμε σε ουσιαστικές λύσεις, χανόμαστε σε επικοινωνιακά παιχνίδια και πολιτικές σκοπιμότητες, αφήνοντας τους παραγωγούς να παλεύουν μόνοι τους με τα προβλήματά τους.

Η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με τις πολιτικές ηγεσίες να παρακολουθούν αμέτοχες ή απρόθυμες να αναλάβουν δράση. Αντί να επικεντρωθούμε σε ουσιαστικές λύσεις, χανόμαστε σε επικοινωνιακά παιχνίδια και πολιτικές σκοπιμότητες, αφήνοντας τους παραγωγούς να παλεύουν μόνοι τους με τα προβλήματά τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα σπάνια προλαμβάνουμε ένα πρόβλημα και συνεχώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις, σε πολλές περιπτώσεις εξαιρετικά δυσμενείς, αφού αυτές έχουν προκαλέσει καταστροφές (βλέπε πλημμύρες)...

Η διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει τον αγροτικό τομέα σε μαρασμό. Οι παραγωγοί στις ακριτικές περιοχές, που εκτός από τη γη τους φυλάσσουν και τα σύνορα της χώρας, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη. Η στήριξη των αγροτών σε όλη τη χώρα αλλά ιδιαιτέρως εκεί είναι επιτακτική για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Τα τελευταία χρόνια, ο πρωτογενής τομέας, αντί να αποτελεί προτεραιότητα, φαίνεται πως πλέον αντιμετωπίζεται ως βάρος. Τα δεδομένα είναι απλά και η ανάγνωση αυτών, μας αποδεικνύουν καθημερινά πως η παραγωγή μειώνεται, οι εισαγωγές αυξάνονται, και οι αγρότες μετατρέπονται σε επαίτες επιδοτήσεων, χωρίς κανένα βιώσιμο αναπτυξιακό πλάνο.

Τα στοιχεία της απογραφής του 2021 είναι αμείλικτα: η μέση αγροτική εκμετάλλευση μόλις που φτάνει τα 53,8 στρέμματα, ενώ η γεωργική γη έχει μειωθεί κατά 18,8% από το 2009. Οι ενεργοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι έχουν μειωθεί κατά 26,6% μέσα σε μια δεκαετία. Η ύπαιθρος ερημώνει, η γη μένει ακαλλιέργητη, και οι νέοι στρέφονται αλλού, βλέποντας την αδιαφορία του κράτους.

Η γη μας είναι ο μεγαλύτερος πλούτος μας, αλλά την αφήνουμε να ρημάζει. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται, η φορολογία πνίγει τους αγρότες, και οι υποδομές είναι ανύπαρκτες.

Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα: μείωση του κόστους παραγωγής, φορολογικές ελαφρύνσεις, διαφανή διαχείριση επιδοτήσεων και εκσυγχρονισμό των υποδομών. Από την πλευρά τους οι αγρότες πρέπει επιτέλους να ενωθούν, επιτέλους, σε συνεργατικά σχήματα για να αποκτήσουν δύναμη και να μειώσουν τα κόστη τους. Τα συνεργατικά αυτά σχήματα θα πρέπει να είναι μοντέρνα απαγκιστρωμένα από τα μοντέλα του παρελθόντος, μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις, με σύγχρονο τρόπο λειτουργείας, αυτόν που απαιτεί πλέον κάθε αγορά στην εποχή μας.

Η αγροτική πολιτική δεν μπορεί να περιορίζεται σε καθυστερημένες και λανθασμένες πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων. Οι αγρότες δεν ζητούν ελεημοσύνη, αλλά τα μέσα για να συνεχίσουν να παράγουν. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η μείωση της παραγωγής δεν είναι αναπόφευκτες· είναι το αποτέλεσμα πολιτικών που αγνόησαν και συνεχίζουν να αγνοούν τον πρωτογενή τομέα.

Αν συνεχίσουμε έτσι, η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές θα αυξάνεται, και όποια συζήτηση κάνουμε για διατροφική αυτάρκεια στη χώρα μας, μάλλον θα είναι άτοπη. Η οικονομία μας θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την κατάρρευση του αγροτικού τομέα.

Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε και να στηρίξουμε τη γη μας, πριν να είναι πολύ αργά...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΕ σχεδιάζει νέους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων

Προς την πολεμική βιομηχανία και την πολιτική προστασία στρέφεται η βιομηχανία παραγωγής τρακτέρ

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: «Τρομοκρατική οργάνωση» οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία

23:45

Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

23:35

Ιράν: Οι νεκροί έφτασαν τους 2.003, σύμφωνα με ακτιβιστές

23:26

Η Μαρία Καρυστιανού παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών

23:19

Παλαιστίνη: Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές στη Γάζα

23:10

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street - Η JP Morgan «τράβηξε» προς τα κάτω τον S&P 500

22:49

Γερμανία: Χαμηλά τα ποσοστά απασχόλησης των προσφύγων

22:37

Κέρδη άνω του 2% για το πετρέλαιο ελέω Ιράν

22:24

Κυρανάκης: Νέες υποδομές, τρένα και σταθμοί το τρίπτυχο στον σιδηρόδρομο

22:05

Ανακοίνωση της ευρωομάδας της ΝΔ - Απάντηση στην παραπληροφόρηση και τον λαϊκισμό

21:50

Η Volkswagen παρέδωσε 4,73 εκατ. οχήματα παγκοσμίως το 2025

21:36

Κλήρωση Eurojackpot 13/01/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:35

Νέα ιστορικά υψηλά για χρυσό και ασήμι με φόντο Fed και πληθωρισμό

21:30

Ρωσία: Η Μόσχα ανέλαβε τον έλεγχο τεσσάρων εργοστασίων της δανικής αλυσίδας Rockwool

21:16

Εθνική Τράπεζα: Αγορά 320.000 ιδίων μετοχών από 2/1 έως 12/1/2026

21:15

Νιγηρία: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσουν στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών

21:10

Έλτον: Ολοκληρώθηκε η πώληση των εγκαταστάσεων της θυγατρικής της στη Βουλγαρία

21:02

Επαφές Χρ. Δήμα στις Βρυξέλλες για την αεροναυτιλία

20:59

ΔΑΑ: Ο Παναγιώτης Ταμπούρλος νέο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

20:50

ΗΠΑ: Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον αρνούνται να καταθέσουν στη Βουλή για την υπόθεση Έπστιν

20:35

Την Τετάρτη η νέα σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών

20:23

Στον έλεγχο των deepfake που δημιουργούνται με AI στοχεύει η Ισπανία

20:20

Χατζηδάκης: Βελτιώσεις σε τρία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου

20:09

Ερφάν Σολτάνι: Ποιος είναι ο 26χρονος διαδηλωτής που θα εκτελεστεί αύριο στο Ιράν

19:54

Μητσοτάκης για αγρότες: Βελτιώσεις σε πετρέλαιο-ρεύμα, επιτάχυνση αποζημιώσεων - «Δε θα ανεχθούμε εκβιασμούς»

19:42

Iταλία: «Οι ιρανικές αρχές να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων του λαού»

19:29

Τι αναφέρει το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής για το blackout σε συχνότητες του FIR Αθηνών

19:16

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα άνω του 5% για την Orsted

19:07

Συρία: Διαδηλώσεις Κούρδων στα βορειοανατολικά με αφορμή τις αιματηρές συγκρούσεις στο Χαλέπι

18:58

Ιράν: Η εισαγγελία απειλεί τους «ταραξίες» με διώξεις που επισύρουν τη θανατική ποινή

gazzetta
gazzetta reader insider insider