Όταν οι επιλογές της κυβέρνησης κοστίζουν ακριβά στους πολίτες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όταν οι επιλογές της κυβέρνησης κοστίζουν ακριβά στους πολίτες
Η εικονική πραγματικότητα της ευημερίας και της ανάπτυξης σκοντάφτει σε μια οικονομία εύθραυστη, με ανεπαρκείς επενδύσεις, μη διαχειρίσιμο χρέος, καθηλωμένους μισθούς και διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων. Γράφει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Η κυβέρνηση πανηγύρισε πρόσφατα για τη μείωση του πληθωρισμού τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά μπορεί να πανηγυρίσει κανείς από τους καταναλωτές όταν ο πληθωρισμός τροφίμων έχει αυξηθεί σωρευτικά 30 μονάδες από το 2021 μέχρι σήμερα;

Όταν το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον Ιανουάριο του 2022 τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να την αποδεχθεί.

Στην αρχή υποστήριζε ότι το μέτρο δε θα αποδώσει, αποκρύπτοντας ότι η έγκαιρη εφαρμογή του σε άλλες χώρες (Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία, Κύπρος) είχε εντυπωσιακή απόδοση και μείωσε σημαντικά τις τιμές στο ράφι.

Στη συνέχεια, απέκρυπτε την έκθεση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων που αξιολογούσαν ως αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα.

Ποτέ δεν εξήγησε πειστικά γιατί ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερος από την Ευρωζώνη (5,3% τον Μάρτιο του 2024 έναντι 2%, 8,33% τον Ιανουάριο του 2024 έναντι 5,4%) και γιατί ο πληθωρισμός τροφίμων μειωνόταν πολύ περισσότερο στις χώρες που εφάρμοσαν την μείωση του ΦΠΑ, σε σχέση με την Ελλάδα.

Η πραγματικότητα είναι ότι όταν η Νέα Δημοκρατία απέρριπτε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ, δεν απέρριπτε απλά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αλλά την ευρωπαϊκή οδηγία 542 του 2022 που καλούσε τα κράτη-μέλη να μειώσουν τον ΦΠΑ σε τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα για ιατρική χρήση.

Και αυτό αποδεικνύει την μεγάλη απόκλιση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Όπως και η πολύ χαμηλή κατάταξη στην Ε.Ε. όσον αφορά στον ετήσιο μισθό, η τελευταία ευρωπαϊκή θέση στην αγοραστική δύναμη, το υψηλότερο ποσοστό δαπάνης εισοδήματος για στέγαση στην Ευρώπη και η δυσκολία των Ελλήνων εργαζόμενων να καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες.

Και φυσικά, απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο συνιστούν οι συνεχόμενες παραιτήσεις επιστημόνων και ερευνητών από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας με σαφείς αιχμές για τον ρόλο και την έλλειψη στρατηγικής από το του εποπτεύον Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η χώρα μας, την ίδια στιγμή που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο δυσθεώρητο κρατικό χρέος, παραμένει στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις πραγματικές επενδύσεις, την ώρα που το 2024 μειώθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα κατά 7.9% και ενισχύθηκε η εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Η εικονική πραγματικότητα της ευημερίας και της ανάπτυξης σκοντάφτει σε μια οικονομία εύθραυστη, με ανεπαρκείς επενδύσεις, μη διαχειρίσιμο ιδιωτικό χρέος, καθηλωμένους μισθούς και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αντί να πανηγυρίζει, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει πορεία. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκεστεί σε μια διαρκή ψευδαίσθηση ανάπτυξης. Χρειάζεται πραγματική πρόοδο, πραγματικές επενδύσεις, πραγματική ευημερία για όλους, πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Και αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα, αλλά και την ισχυρή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:18

Ρωσία: Ιστότοπος προσφοράς εργασίας αναρτά αγγελία για χειριστές drones που θα προστατεύουν τη Μόσχα

17:05

Πυρκαγιά στο Σπαθοβούνι Κορινθίας - Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

16:52

ΚΕΠΕ: Η οικονομική πρόοδος δεν μετριέται μόνο με το ΑΕΠ

16:52

Πιερρακάκης: Ανάγκη το Eurogroup να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό πεδίο εργασίας για το AI

16:45

Από την φυγή, στην επιστροφή: Επαναπατρίστηκαν 6 στους 10 Έλληνες που έφυγαν στην κρίση

16:40

ΝΑΤΟ: Συμφωνία για στρατιωτική βοήθεια ύψους 70 δισ. ευρώ στην Ουκρανία το 2026

16:34

Κλειστή η Wall Street λόγω της 4ης Ιουλίου

16:23

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν αποτίμησε φόρο τιμής στη σορό του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

16:23

Κεραμέως: Καταργούμε οριστικά τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας θέτοντας τέλος στην ομηρία χιλιάδων συμπολιτών μας

16:03

Παπασταύρου: Επτά έργα 10,3 εκατ. ευρώ σε Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο για τη λειψυδρία

16:03

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παγωμένο» το μέτωπο - Χάνει ορμή η ρωσική προέλαση

16:02

Διάκριση για τη Lidl Ελλάς στον Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index

16:01

Στήριξη από Επ. Ανταγωνισμού των κατευθυντήριων γραμμών για τις συγκεντρώσεις

15:58

Σύρος: Οδηγός για τις εντυπωσιακές παραλίες του νησιού με τα κρυστάλλινα νερά

15:57

ΔΕΗ blue - Visa: Νέα καλοκαιρινή προσφορά με επιβράβευση έως 18 ευρώ τον μήνα για φόρτιση ΕV

15:38

Πεσκόφ: Η ΕΕ να μην ξεχάσει τις εκρήξεις στον Nord Stream από την Ουκρανία

15:36

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης-ΑΔΜΗΕ για ενίσχυση αντιπυρικής προστασίας

15:27

ΕΛΑΣ: 191 δικογραφίες και 151 συλλήψεις για εμπρηστικές επιθέσεις στην Αττική την περίοδο 2024-26

15:24

Γερμανία: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα εργοστάσια της Mercedes

15:18

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μουζάκι Καρδίτσας

15:06

«Πονοκέφαλος» ο καύσωνας για την ευρωπαϊκή αγορά αλκοολούχων ποτών

14:54

Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι με 50 πιστόλια «φαντάσματα» σε φορτηγό στη Θράκη

14:42

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Σύμβαση για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ

14:33

Ουκρανή ύποπτη για απόπειρα ανθρωποκτονίας επιχειρηματία στο Μονακό

14:24

Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και SKY express παρουσίασαν στο Σύνταγμα τη νέα στρατηγική συνεργασία για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

14:21

Καύσωνας Ιουνίου: Πάνω από τα δύο τρίτα κατοίκων στην Ευρώπη βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 35°C

14:13

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για ορισμένες περιοχές

14:07

Μητσοτάκης για συντάξεις χηρείας: Όλοι οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης

14:06

10 κοινωνικές δεξιότητες που απέκτησαν οι Boomers, αλλά η GenZ δεν θα μάθει ποτέ

14:00

Πυρκαγιά σε ταχύπλοο στην Βουλιαγμένη - Σώοι οι τέσσερις επιβαίνοντες


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider