Όταν οι επιλογές της κυβέρνησης κοστίζουν ακριβά στους πολίτες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όταν οι επιλογές της κυβέρνησης κοστίζουν ακριβά στους πολίτες
Η εικονική πραγματικότητα της ευημερίας και της ανάπτυξης σκοντάφτει σε μια οικονομία εύθραυστη, με ανεπαρκείς επενδύσεις, μη διαχειρίσιμο χρέος, καθηλωμένους μισθούς και διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων. Γράφει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Η κυβέρνηση πανηγύρισε πρόσφατα για τη μείωση του πληθωρισμού τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά μπορεί να πανηγυρίσει κανείς από τους καταναλωτές όταν ο πληθωρισμός τροφίμων έχει αυξηθεί σωρευτικά 30 μονάδες από το 2021 μέχρι σήμερα;

Όταν το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον Ιανουάριο του 2022 τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να την αποδεχθεί.

Στην αρχή υποστήριζε ότι το μέτρο δε θα αποδώσει, αποκρύπτοντας ότι η έγκαιρη εφαρμογή του σε άλλες χώρες (Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία, Κύπρος) είχε εντυπωσιακή απόδοση και μείωσε σημαντικά τις τιμές στο ράφι.

Στη συνέχεια, απέκρυπτε την έκθεση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων που αξιολογούσαν ως αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα.

Ποτέ δεν εξήγησε πειστικά γιατί ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερος από την Ευρωζώνη (5,3% τον Μάρτιο του 2024 έναντι 2%, 8,33% τον Ιανουάριο του 2024 έναντι 5,4%) και γιατί ο πληθωρισμός τροφίμων μειωνόταν πολύ περισσότερο στις χώρες που εφάρμοσαν την μείωση του ΦΠΑ, σε σχέση με την Ελλάδα.

Η πραγματικότητα είναι ότι όταν η Νέα Δημοκρατία απέρριπτε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ, δεν απέρριπτε απλά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αλλά την ευρωπαϊκή οδηγία 542 του 2022 που καλούσε τα κράτη-μέλη να μειώσουν τον ΦΠΑ σε τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα για ιατρική χρήση.

Και αυτό αποδεικνύει την μεγάλη απόκλιση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Όπως και η πολύ χαμηλή κατάταξη στην Ε.Ε. όσον αφορά στον ετήσιο μισθό, η τελευταία ευρωπαϊκή θέση στην αγοραστική δύναμη, το υψηλότερο ποσοστό δαπάνης εισοδήματος για στέγαση στην Ευρώπη και η δυσκολία των Ελλήνων εργαζόμενων να καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες.

Και φυσικά, απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο συνιστούν οι συνεχόμενες παραιτήσεις επιστημόνων και ερευνητών από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας με σαφείς αιχμές για τον ρόλο και την έλλειψη στρατηγικής από το του εποπτεύον Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η χώρα μας, την ίδια στιγμή που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο δυσθεώρητο κρατικό χρέος, παραμένει στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις πραγματικές επενδύσεις, την ώρα που το 2024 μειώθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα κατά 7.9% και ενισχύθηκε η εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Η εικονική πραγματικότητα της ευημερίας και της ανάπτυξης σκοντάφτει σε μια οικονομία εύθραυστη, με ανεπαρκείς επενδύσεις, μη διαχειρίσιμο ιδιωτικό χρέος, καθηλωμένους μισθούς και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αντί να πανηγυρίζει, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει πορεία. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκεστεί σε μια διαρκή ψευδαίσθηση ανάπτυξης. Χρειάζεται πραγματική πρόοδο, πραγματικές επενδύσεις, πραγματική ευημερία για όλους, πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Και αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα, αλλά και την ισχυρή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Διεθνές δικαστήριο απαγοεύει στην Ινδία να αποσυρθεί από συνθήκη με το Πακιστάν για τα νερά του Ινδού ποταμού

23:46

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από αιφνίδια πλημμύρα στο Γκραν Κάνιον, έρευνες για αγνοούμενους

23:44

ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ παραμένει καθηλωμένη στο 33%

23:30

Δύο γυναίκες καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράν για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

23:22

Ζελένσκι: «Ο Σεπτέμβριος μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές στον πόλεμο»

23:05

Wall Street: Απώλειες μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράν - Με κέρδη ο Αύγουστος

22:53

Πολωνία: «Πιθανή δολιοφθορά» πίσω από πυρκαγιά σε εργοστάσιο κατασκευής μαχητικών drones

22:37

Πούτιν: «Η στρατηγική συνεργασία Ρωσίας και Κίνας συνιστά πρότυπο διακρατικών σχέσεων»

22:30

Πετρέλαιο: Στα 90 δολάρια το Brent μετά τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν

22:16

ΗΠΑ: Τετ-α-τετ Τραμπ με επικεφαλής πετρελαϊκών για το ράλι των τιμών βενζίνης

22:02

Σδούκου: Μείωση των τιμών και νέα ενίσχυση στα εισοδήματα στη ΔΕΘ

21:47

Σιλουάνοφ και Μπέσεντ συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας στο περιθώριο της G20

21:34

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός υπό την πίεση των επιτοκίων

21:19

Κικίλιας: Ανησυχία για την ευρωπαϊκή στάση ενόψει των διαπραγματεύσεων στον IMO

21:06

Κλινγκμπάιλ: Δεν υφίσταται επιστροφή στην κανονικότητα με τη Ρωσία

20:50

Νετανιάχου για «Ασπίδα του Αχιλλέα»: «Μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην ιστορία της χώρας»

20:38

Bally’s Intralot: Στα 184,8 εκατ. ευρώ το προσαρμοσμένο EBITDA στο α' εξάμηνο, 544,2 εκατ. ευρώ τα έσοδα

20:24

OpenAI: Εκρηκτική ανάπτυξη στις διαφημίσεις - Έσοδα 1 δισ. δολαρίων

20:12

Μόντι σε Πούτιν: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί για το καλό της ανθρωπότητας»

20:00

Το γερμανικό εκλογικό crash test κορυφώνεται

19:55

Βανς: Η ανάρτηση του Τραμπ για το νησί Χαργκ ήταν ένα μήνυμα προς τους Ιρανούς

19:43

Αγωγή κατά της Anthropic από Sony και Warner για τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν για εκπαίδευση ΑΙ

19:38

Μπέσεντ: «Η ιρανική οικονομία δεν χρειάζεται να καταρρεύσει, αρκεί το καθεστώς να συνέλθει»

19:26

Φιντάν: «Η Συμμαχία της Μέκκας δεν αντικαθιστά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»

19:20

Πέμπτος μήνας κερδών για τις ευρωαγορές

19:09

H Σουηδία θα αγοράσει τέσσερις γαλλικές φρεγάτες FDI έναντι 4,3 δισ. ευρώ

18:57

Πυροσβεστική: Συνολικά 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

18:48

Γουόρς: «Η διαρθρωτική στασιμότητα φαίνεται να αποτελεί περιγραφή ενός μακρινού παρελθόντος»

18:40

Η Ρωσία έπληξε πλοίο που μετέφερε στρατιωτικές προμήθειες για την Ουκρανία

18:33

Φον ντερ Λάιεν: «Το Ταμείο Ανάκαμψης προστάτευσε την Ευρώπη και ενίσχυσε την ανθεκτικότητά της»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider