Όταν οι επιλογές της κυβέρνησης κοστίζουν ακριβά στους πολίτες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όταν οι επιλογές της κυβέρνησης κοστίζουν ακριβά στους πολίτες
Η εικονική πραγματικότητα της ευημερίας και της ανάπτυξης σκοντάφτει σε μια οικονομία εύθραυστη, με ανεπαρκείς επενδύσεις, μη διαχειρίσιμο χρέος, καθηλωμένους μισθούς και διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων. Γράφει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Η κυβέρνηση πανηγύρισε πρόσφατα για τη μείωση του πληθωρισμού τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά μπορεί να πανηγυρίσει κανείς από τους καταναλωτές όταν ο πληθωρισμός τροφίμων έχει αυξηθεί σωρευτικά 30 μονάδες από το 2021 μέχρι σήμερα;

Όταν το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον Ιανουάριο του 2022 τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να την αποδεχθεί.

Στην αρχή υποστήριζε ότι το μέτρο δε θα αποδώσει, αποκρύπτοντας ότι η έγκαιρη εφαρμογή του σε άλλες χώρες (Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία, Κύπρος) είχε εντυπωσιακή απόδοση και μείωσε σημαντικά τις τιμές στο ράφι.

Στη συνέχεια, απέκρυπτε την έκθεση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων που αξιολογούσαν ως αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα.

Ποτέ δεν εξήγησε πειστικά γιατί ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερος από την Ευρωζώνη (5,3% τον Μάρτιο του 2024 έναντι 2%, 8,33% τον Ιανουάριο του 2024 έναντι 5,4%) και γιατί ο πληθωρισμός τροφίμων μειωνόταν πολύ περισσότερο στις χώρες που εφάρμοσαν την μείωση του ΦΠΑ, σε σχέση με την Ελλάδα.

Η πραγματικότητα είναι ότι όταν η Νέα Δημοκρατία απέρριπτε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ, δεν απέρριπτε απλά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αλλά την ευρωπαϊκή οδηγία 542 του 2022 που καλούσε τα κράτη-μέλη να μειώσουν τον ΦΠΑ σε τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα για ιατρική χρήση.

Και αυτό αποδεικνύει την μεγάλη απόκλιση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Όπως και η πολύ χαμηλή κατάταξη στην Ε.Ε. όσον αφορά στον ετήσιο μισθό, η τελευταία ευρωπαϊκή θέση στην αγοραστική δύναμη, το υψηλότερο ποσοστό δαπάνης εισοδήματος για στέγαση στην Ευρώπη και η δυσκολία των Ελλήνων εργαζόμενων να καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες.

Και φυσικά, απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο συνιστούν οι συνεχόμενες παραιτήσεις επιστημόνων και ερευνητών από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας με σαφείς αιχμές για τον ρόλο και την έλλειψη στρατηγικής από το του εποπτεύον Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η χώρα μας, την ίδια στιγμή που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο δυσθεώρητο κρατικό χρέος, παραμένει στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις πραγματικές επενδύσεις, την ώρα που το 2024 μειώθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα κατά 7.9% και ενισχύθηκε η εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Η εικονική πραγματικότητα της ευημερίας και της ανάπτυξης σκοντάφτει σε μια οικονομία εύθραυστη, με ανεπαρκείς επενδύσεις, μη διαχειρίσιμο ιδιωτικό χρέος, καθηλωμένους μισθούς και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αντί να πανηγυρίζει, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει πορεία. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκεστεί σε μια διαρκή ψευδαίσθηση ανάπτυξης. Χρειάζεται πραγματική πρόοδο, πραγματικές επενδύσεις, πραγματική ευημερία για όλους, πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Και αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα, αλλά και την ισχυρή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:23

Αυτοψίες σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα μετά τον σεισμό της 8ης Μαρτίου - 74 «κόκκινα» σπίτια

20:03

Πεζεσκιάν σε Μόντι: «Άμεση διακοπή της επίθεσης ΗΠΑ - Ισραήλ για να τελειώσει ο πόλεμος»

19:43

Για πρώτη φορά η χονδρική τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπερνάει την αμόλυβδη

19:29

Πόσο απροετοίμαστος ήταν ο Τραμπ στον πόλεμο κατά του Ιράν - Ο αιφνιδιασμός και ο ρόλος του Ισραήλ

19:17

Ιρανική επίθεση κατά αεροπορικών βάσεων σε ΗΑΕ και Κουβέιτ

19:02

Βρετανία: Οι βάσεις στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες

18:47

Ο Τραμπ απειλεί να στείλει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια

18:29

Κεφαλογιάννης: «Προχωράμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των Canadair»

18:18

ΗΠΑ: «Έχουμε μειώσει την ιρανική απειλή στα Στενά του Ορμούζ»

18:03

Ιταλία: Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες από χιονοστιβάδα στο Άνω Αδίγη

17:55

Οι Metallica «σώζουν ζωές» - 40.000 μονάδες αίματος σε έναν χρόνο

17:32

Αποζημιώσεις στο πλαίσιο των μέτρων για τον αφθώδη πυρετό - Τι θα αφορούν

17:16

Η OpenAI διπλασιάζει σχεδόν το προσωπικό της

16:59

Είκοσι χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

16:38

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων - 1 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

16:27

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξεφεύγει από τον έλεγχο του Τραμπ - Όρια εξουσίας και λάθος υπολογισμοί

16:11

ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

15:54

220.000 εργαζόμενοι εντάσσονται στην Ψηφιακή κάρτα από 1η Απριλίου - Οι νέοι ΚΑΔ και οι κλάδοι

15:35

Grocery Tourism: Η τάση που έχει μετατρέψει το σούπερ μάρκετ σε γαστρονομικό προορισμό

15:18

Η Γερμανία προωθεί νομοσχέδιο για την ψηφιακή βία και τα deepfakes

15:00

Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ σε κράτη-μέλη: «Γεμίστε έγκαιρα τις αποθήκες φυσικού αερίου»

14:51

Πούτιν: «Η Μόσχα παραμένει φίλη και αξιόπιστος εταίρος της Τεχεράνης»

14:33

Συνάντηση Μητσοτάκη με Έλληνες που επαναπατρίστηκαν με τα κατοικίδιά τους από τον Κόλπο

14:14

Πώς κοιμάται η Gen Z: Κοινωνικό jet lag, άπνοιες Σαββατοκύριακου και bed rotting

14:03

Ισραήλ: Η Ο υπ. Άμυνας προειδοποιεί οτι η ένταση των πληγμάτων στο Ιράν «θα αυξηθεί σημαντικά»

13:44

Σε επ' αόριστον απεργία τα πρατήρια βενζίνης στις Κυκλάδες από τη Δευτέρα

13:34

Το Ιράν εκδίδει νέο χαρτονόμισμα 10 εκατ. ριάλ εν μέσω του πολέμου

13:25

Κώτσηρας: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία»

13:07

Ενεργειακές υποδομές στο στόχαστρο: Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του νέου ενεργειακού ρίσκου

12:46

ΕΚΤ: Η αξιοσωμείωτη πορεία της Ελλάδας προς την ανάκαμψη και οι προκλήσεις που παραμένουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider