Όταν οι επιλογές της κυβέρνησης κοστίζουν ακριβά στους πολίτες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όταν οι επιλογές της κυβέρνησης κοστίζουν ακριβά στους πολίτες
Η εικονική πραγματικότητα της ευημερίας και της ανάπτυξης σκοντάφτει σε μια οικονομία εύθραυστη, με ανεπαρκείς επενδύσεις, μη διαχειρίσιμο χρέος, καθηλωμένους μισθούς και διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων. Γράφει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Η κυβέρνηση πανηγύρισε πρόσφατα για τη μείωση του πληθωρισμού τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά μπορεί να πανηγυρίσει κανείς από τους καταναλωτές όταν ο πληθωρισμός τροφίμων έχει αυξηθεί σωρευτικά 30 μονάδες από το 2021 μέχρι σήμερα;

Όταν το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον Ιανουάριο του 2022 τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να την αποδεχθεί.

Στην αρχή υποστήριζε ότι το μέτρο δε θα αποδώσει, αποκρύπτοντας ότι η έγκαιρη εφαρμογή του σε άλλες χώρες (Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία, Κύπρος) είχε εντυπωσιακή απόδοση και μείωσε σημαντικά τις τιμές στο ράφι.

Στη συνέχεια, απέκρυπτε την έκθεση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων που αξιολογούσαν ως αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα.

Ποτέ δεν εξήγησε πειστικά γιατί ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερος από την Ευρωζώνη (5,3% τον Μάρτιο του 2024 έναντι 2%, 8,33% τον Ιανουάριο του 2024 έναντι 5,4%) και γιατί ο πληθωρισμός τροφίμων μειωνόταν πολύ περισσότερο στις χώρες που εφάρμοσαν την μείωση του ΦΠΑ, σε σχέση με την Ελλάδα.

Η πραγματικότητα είναι ότι όταν η Νέα Δημοκρατία απέρριπτε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ, δεν απέρριπτε απλά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αλλά την ευρωπαϊκή οδηγία 542 του 2022 που καλούσε τα κράτη-μέλη να μειώσουν τον ΦΠΑ σε τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα για ιατρική χρήση.

Και αυτό αποδεικνύει την μεγάλη απόκλιση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Όπως και η πολύ χαμηλή κατάταξη στην Ε.Ε. όσον αφορά στον ετήσιο μισθό, η τελευταία ευρωπαϊκή θέση στην αγοραστική δύναμη, το υψηλότερο ποσοστό δαπάνης εισοδήματος για στέγαση στην Ευρώπη και η δυσκολία των Ελλήνων εργαζόμενων να καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες.

Και φυσικά, απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο συνιστούν οι συνεχόμενες παραιτήσεις επιστημόνων και ερευνητών από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας με σαφείς αιχμές για τον ρόλο και την έλλειψη στρατηγικής από το του εποπτεύον Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η χώρα μας, την ίδια στιγμή που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο δυσθεώρητο κρατικό χρέος, παραμένει στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις πραγματικές επενδύσεις, την ώρα που το 2024 μειώθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα κατά 7.9% και ενισχύθηκε η εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Η εικονική πραγματικότητα της ευημερίας και της ανάπτυξης σκοντάφτει σε μια οικονομία εύθραυστη, με ανεπαρκείς επενδύσεις, μη διαχειρίσιμο ιδιωτικό χρέος, καθηλωμένους μισθούς και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αντί να πανηγυρίζει, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει πορεία. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκεστεί σε μια διαρκή ψευδαίσθηση ανάπτυξης. Χρειάζεται πραγματική πρόοδο, πραγματικές επενδύσεις, πραγματική ευημερία για όλους, πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Και αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα, αλλά και την ισχυρή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκε ο καταδικασμένος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών πρώην πρόεδρος της Ονδούρας

23:45

Συμμετοχή Γεραπετρίτη στη Σύνοδο ΥΠΕΞ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ

23:35

Η φον ντε Λάιεν φιλοξενεί αύριο τη Συμβουλευτική Επιτροπή Νέων της Προέδρου

23:25

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑ

23:18

Μεγάλου (Πειραιώς): Το μέλλον είναι ψηφιακό, βιώσιμο και βαθιά ανθρώπινο

23:12

Wall Street: Bitcoin και τεχνολογία «έσπρωξαν» προς τα πάνω τους δείκτες

22:59

Μαρινάκης: Η παραπληροφόρηση και οι προεκτάσεις της είναι μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της εποχής μας

22:56

4ο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο: Υψηλό το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα

22:47

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 1% εν μέσω νέων γεωπολιτικών εντάσεων για το Ουκρανικό

22:38

Περού: Απόπειρα δολοφονίας εναντίον υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές

22:31

Πιτσιλής: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται σε "data-driven" Οργανισμό - Νέες υπηρεσίες και εργαλεία

22:25

Γερμανία: Φορτίο με 20.000 φυσίγγια της Bundeswehr εκλάπη κατά τη μεταφορά του

22:14

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,8 εκατ. ευρώ

22:07

Τραμπ: Σύντομα επιθέσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας

21:53

Υποχώρησαν από τα χθεσινά υψηλά χρυσός και ασήμι - Το βλέμμα στη Fed

21:40

Εσπερίδα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

21:35

ΥΠΑΑΤ: Ασφαλή τα τρόφιμα στην ελληνική αγορά - Τι έδειξαν οι έλεγχοι

21:30

Μυτιληναίος: Η τεχνολογία μεταμορφώνει την ενέργεια και τη βιομηχανία και καθορίζει τη στρατηγική της Metlen

21:20

Μητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα

21:09

Γερμανία: «Η οικονομία βιώνει τη βαθύτερη κρίση της ιστορίας», προειδοποιούν οι βιομήχανοι

21:02

Στη Βουλή το ν/σ για ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας - Πώς θα κόβονται τα πρόστιμα

20:50

Ζελένσκι: Η ταχύτητα των συνομιλιών και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ προκαλούν αισιοδοξία

20:46

Πιερρακάκης: Η ένταξη του ΧΑ στην Euronext ενισχύει τη διεθνή θέση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

20:42

Χατζηδάκης: Ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις

20:39

Κίεβο: Συνεχίζονται οι μάχες στο Ποκρόβσκ - Η Μόσχα διαβεβαιώνει πλήρη έλεγχο

20:32

Βραζιλία: Επικοινωνία Λούλα - Τραμπ για δασμούς, οργανωμένο έγκλημα

20:24

Starbucks: Θα καταβάλει 39 εκατ. δολάρια για παραβιάσεις κοινωνικών δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη

20:11

Χρυσοχοϊδης: «Δεν υπάρχει ούτε βία ούτε καταστολή στα αγροτικά μπλόκα»

19:59

Συνάντηση Πούτιν με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Αισιοδοξία από τις ΗΠΑ, κρίσιμη η στάση της Μόσχας

19:55

ESM: «Πράσινο φως» για πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισ. ευρώ ακριβών διακρατικών δανείων από το α' μνημόνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider