Καλά νέα από το μέτωπο της ακρίβειας: Μεγάλη πτώση των τιμών χονδρικής σε φρέσκα προϊόντα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καλά νέα από το μέτωπο της ακρίβειας: Μεγάλη πτώση των τιμών χονδρικής σε φρέσκα προϊόντα
Οι τιμές των φρούτων και λαχανικών, αποτελούν ένα μόνιμο πονοκέφαλο για τον πληθωρισμό. Τα τελευταία δύο χρόνια, ανεβαίνουν συνέχεια, προσθέτοντας ένα σημαντικό βάρος στην αύξηση του επιπέδου τιμών και ακόμη μεγαλύτερο στις τιμές των τροφίμων.

Οι τιμές των φρούτων και λαχανικών, αποτελούν ένα μόνιμο πονοκέφαλο για τον πληθωρισμό. Τα τελευταία δύο χρόνια, ανεβαίνουν συνέχεια, προσθέτοντας ένα σημαντικό βάρος στην αύξηση του επιπέδου τιμών και ακόμη μεγαλύτερο στις τιμές των τροφίμων. Να, όμως, που η κατάσταση αντιστράφηκε εδώ και λίγες ημέρες και είναι βέβαιο ότι αυτό θα φανεί και στις μετρήσεις του Μαΐου.

Σύμφωνα με τα δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών αγορών για την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, οι τιμές των φρέσκων προϊόντων σαν σύνολο κατρακύλησαν! Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ οι τιμές στα λαχανικά έπεσαν σχεδόν στο σύνολό τους, σε πολύ σημαντικό βαθμό, οι τιμές των φρούτων μοιάζουν να αντιστέκονται. Βέβαια, η σύγκριση σε επίπεδο εβδομάδας (φέτος με την αντίστοιχη περυσινή) κρύβει παγίδες, διότι λίγες ημέρες πρωιμότητα ή οψιμότητα, μπορεί να δώσει εσφαλμένες συγκρίσεις.

Πηγή: ΟΚΑΑ. Α.Ε Σημείωση: οι δύο τελευταίες στήλες, είναι υπολογισμοί της σύνταξης
Πηγή: ΟΚΑΑ. Α.Ε
Σημείωση: οι δύο τελευταίες στήλες, είναι υπολογισμοί της σύνταξης

Η πτώση των τιμών χονδρικής, πέρασε ήδη και στους πάγκους της λαϊκής και τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Καταναλωτές των Σαββατιάτικων Λαϊκών, των πιο μεγάλων δηλαδή λαϊκών της εβδομάδας, βρέθηκαν ενώπιον μιας ευχάριστης έκπληξης μετά από πολύ πολύ καιρό! Αντίστοιχες προσαρμογές στις τιμές, έχουν κάνει και οι μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου.

Όσο καλά είναι τα νέα για τους καταναλωτές τόσο άσχημα είναι για τους παραγωγούς. Πληροφορίες από τα παραγωγικά κέντρα, αναφέρουν ότι η κατάσταση για τους αγρότες είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Δεκάδες τόνοι τομάτας καταστρέφονται στην Ιεράπετρα, ενώ σε ολόκληρη την Κρήτη, το αγγούρι Κνωσού παραμένει ασυγκόμιστο. Τα υπόλοιπα προϊόντα, βρίσκουν το δρόμο τους για την αγορά με μειωμένες τιμές και αρκετές δυσκολίες. Βέβαια, την εποχή αυτή, τελειώνει η χειμωνιάτικη περίοδος των υπό κάλυψη λαχανικών και η ποιότητά τους δεν είναι πάντοτε άριστη. Πριν όμως το Πάσχα, με αντίστοιχα ποιοτικά χαρακτηριστικά, οι τιμές τους ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα, τώρα, ο καλός και ζεστός καιρός έχει πρωιμήσει τις παραγωγές, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να είναι έτοιμα για την αγορά έως και 15 ημέρες νωρίτερα. Έτσι, συνέπεσαν θερμοκηπιακές και ανοικτές καλλιέργειες, εξού και το έμφραγμα στην αγορά για πολλά προϊόντα.

Εντύπωση πάντως προκαλούν οι κινήσεις επιλεγμένων προϊόντων. Τα λεμόνια, ενώ παραμένουν στα δένδρα χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον, η τιμή χονδρικής αυξήθηκε κατά 33% σε μία εβδομάδα. Παρομοίως, η άνοδος των τιμών στα μήλα, την ώρα που οι εξαγωγές τους δεν περπατάνε (μόλις 35,4 χιλ τόνους φέτος έναντι 64,1 χιλ τόνους πέρυσι) και τα ψυγεία είναι ακόμη γεμάτα!

Δεδομένου ότι διανύουμε την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, θα πρέπει να θεωρείται ασφαλές ότι το εναπομείναν διάστημα, δεν είναι επαρκές για να απαλλαγούν οι αγορές από τα πλεονάσματα των προϊόντων και οι τιμές να επανακάμψουν σε επίπεδο των προηγούμενων μηνών. Φαίνεται ότι θα είναι ένα από τα πρώτα πολύ καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού, με εμφανή μάλιστα επίπτωση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Κοντός ψαλμός...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Πορτογαλία: Ρεκόρ ζέστης για μήνα Μάιο με 40,3 βαθμούς Κελσίου

23:50

Υποβάθμιση guidance για πωλήσεις από Gap - Κατρακυλά η μετοχή

23:48

Ο Μακρόν χαιρετίζει την απόφαση της Νορβηγίας να ενταχθεί στην «προηγμένη πυρηνική αποτροπή»

23:36

Χρυσοχοΐδης: Mε 200 αστυνομικούς ενισχύεται η Χαλκιδική για το καλοκαίρι

23:30

Ανάπτυξη οκταετίας για Dell το α' τρίμηνο με υπερτριπλασιασμό στα καθαρά κέρδη

23:24

Σε ισχύ η ΚΥΑ για οικονομική στήριξη των ΜΜΕ - Ξεκινούν οι δύο πρώτες δράσεις

23:10

Νέο τριπλό ρεκόρ στη Wall Street - Άλμα 36,48% για Snowflake

22:56

Πετρέλαιο: Αποκαθηλώθηκε από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά μετά το διαφαινόμενο deal ΗΠΑ - Ιράν

22:42

Ο Τραμπ θέλει να κόψει χαρτονόμισμα 250 δολαρίων με το πρόσωπό του

22:29

Η ΕΕ επιβεβαιώνει τις κυρώσεις σε βάρος Ισραηλινών εξτρεμιστών

22:17

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η καταβολή 185 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις έτους 2025

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

21:52

Πολυτιμότερη startup τεχνητής νοημοσύνης η Anthropic: Αξίζει σχεδόν 1 τρισ. δολάρια - Εκθρόνισε την OpenAI

21:40

Rebound από το χαμηλό δύο μηνών για τον χρυσό

21:26

Ο τουρισμός στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στις Βρυξέλλες

21:13

Χωρίς Μετρό η Θεσσαλονίκη για 3 εβδομάδες - Πώς θα εξυπηρετηθούν οι επιβάτες

20:59

Y/KNOT Invest: Νέα τριετής συμφωνία με Paritzo για μίσθωση γραφείων στην Κηφισιά

20:45

Κεφαλογιάννη: Η Αθήνα «ανοικτή» σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες

20:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προθεσμία για να απολογηθούν οι 17 συλληφθέντες από Θεσσαλονίκη - Σέρρες

20:21

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διασυνοριακή ανταλλαγή δικαιολογητικών

20:11

Θρίλερ με ΗΠΑ - Τεχεράνη: Εκτόξευση πυραύλων από Ιράν - «Καταστράφηκε αμερικανικό αεροσκάφος»

20:02

Πιερρακάκης: Υποδομή εθνικής ασφάλειας η βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα - Ανάγκη για συνέργειες

20:00

ΗΠΑ - Ιράν: Ένας πόλεμος που υπήρχε πάντα και δεν τελειώνει ποτέ

19:46

Γιώτης: Ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις τα επώνυμα τυποποιημένα τρόφιμα

19:43

Μητσοτάκης - Μπάιρ: Στο επίκεντρο της συνάντησης τεχνητή νοημοσύνη, Δυτικά Βαλκάνια

19:32

Διάβημα Γεραπετρίτη στην Ουκρανία για το drone στη Λευκάδα

19:31

Κικίλιας: Το λιμάνι της Καλύμνου είναι η καθημερινή γέφυρα των νησιωτών με την Ελλάδα

19:27

Πτώση στις ευρωαγορές - Ράλι για τις μετοχές άμυνας

19:18

Η TAP Air Portugal ξεκινά πτήσεις προς Αθήνα

19:11

Χρηστίδης: Οι μητέρες σήμερα ζουν μια μεγάλη αδικία στην αγορά εργασίας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider