Το στοίχημα της εξωστρέφειας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το στοίχημα της εξωστρέφειας
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους. Το 2022 καταγράφηκε ως χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές, ενώ και το 2023 – παρά την αναπόφευκτη επιβράδυνση – παρέμειναν σε υψηλά ιστορικά επίπεδα.

Είναι εμφανές ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στηρίζεται πλέον σε ισχυρότερες βάσεις και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αισιοδοξούμε ότι, εφόσον οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον βελτιωθούν, η δυναμική της προηγούμενης διετίας μπορεί να ανακτηθεί σύντομα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαμε πρόσφατα ως ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Deloitte, η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα. Επιπλέον, περίπου το 70% των επιχειρήσεων διαβλέπουν σταθερότητα και ελαφριά ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας κατά το προσεχές διάστημα.

Η ενίσχυση της εξαγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ζητούμενο. Σήμερα, το 50% και πλέον των εξαγωγών της Ελλάδας πραγματοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό αποτυπώνει ένα δομικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία. Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ενταχθούν πιο μαζικά – και κυρίως ποιοτικά – στο εξαγωγικό δυναμικό της χώρας, το κέρδος για την εθνική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Για να ενισχυθεί το εξαγωγικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι σημαντικό να τους δοθεί η απαραίτητη στήριξη, ώστε να αναπτύξουν εξωστρεφή προσανατολισμό και στρατηγική, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και δεξιότητες, πρόσβαση σε πληροφόρηση, εργαλεία χρηματοδότησης και δίκτυα, που θα τους βοηθήσουν να επεκταθούν σε ξένες αγορές.

Στο ΕΒΕΑ έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα. Χτίζουμε ισχυρές γέφυρες εμπορικής συνεργασίας με αγορές του εξωτερικού, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας και λειτουργούμε ως κεντρικός βραχίονας για την ενημέρωση και τη διεθνή δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη δυναμικών και υποσχόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ενώ παρέχουμε στα μέλη μας μια σειρά από υπηρεσίες, που καλύπτουν κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας, από την επιχειρηματική πληροφόρηση και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, μέχρι τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το υπουργείο Εξωτερικών, με την Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ήταν και παραμένει αξιόπιστος, χρήσιμος σύμμαχος στις εξαγωγικές προσπάθειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου παραγωγικού προτύπου, για την εθνική οικονομία. Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι βαδίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Μαζί με την Πολιτεία, με συντονισμό και γόνιμη συνεργασία, μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς στόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:43

Kaspersky: Το 56% των χρηστών διαδικτύου ήρθε αντιμέτωπο με online απάτες

13:43

Σούπερ μάρκετ: Από 31 Αυγούστου οι μειώσεις τιμών στο ράφι

13:41

ΕΤΑΔ, LAMDA Flisvos Marina και ΝΟΠΦ ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας στη Μαρίνα Φλοίσβου

13:38

Πιερρακάκης στο CNBC: Οι μεταρρυθμίσεις, και όχι οι κρίσεις, θα καθορίσουν τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο

13:30

Πλήγμα των ΗΠΑ σε γέφυρα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κίνας-Ιράν - Τραυματίας στο Κουβέιτ από ιρανικά πλήγματα

13:19

Πόσα χρήματα ξοδεύουμε σε έτοιμο φαγητό κάθε χρόνο

13:18

Μερτς: Το Βερολίνο αγοράζει πυραύλους Tomahawk από τις ΗΠΑ

13:10

CEO Clubs Greece & AMA Europe: Μια στρατηγική συμμαχία διεθνούς κύρους για το μέλλον της ηγεσίας στην Ελλάδα

13:05

Hürriyet: «Να η φόρμουλα για τα F-35» - Το σενάριο που ανοίγει τον δρόμο για CAATSA και F-35

12:56

ΕΤΕ για ελληνικές ΜμΕ: Η κρίση στη Μέση Ανατολή πίεσε το κλίμα, όχι τα θεμελιώδη μεγέθη

12:50

Σύμπραξη Metlen - Ομίλου Τσάκου για mega υβριδικό έργο ΑΠΕ

12:48

ΛΔ Κονγκό: Τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την επιδημία Έμπολα

12:42

Έφυγε από τη ζωή η Ουαλή τραγουδίστρια Μπόνι Τάιλερ

12:40

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

12:37

Ανάκληση προϊόντων χούμους από τον ΕΦΕΤ

12:33

«Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2026-2030» από KPMG και ΥΠΕΞ

12:31

Κικίλιας: Πρώτη φορά μείωση των μεταναστευτικών ροών από Λιβύη

12:22

Fitch: Αναβαθμισμένο το λειτουργικό περιβάλλον, ισχυρότερες οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

12:19

ΔΕΗ: Φωτοβολταϊκά συστήματα για το σπίτι και την επιχείρηση χωρίς κόστος εξοπλισμού

12:12

Δήμος Αθηναίων: Ξεκίνησε η πρακτική εκπαίδευση των Δημοτικών Αστυνομικών

12:05

Πληθωρισμός: Βραδύτερη άνοδος κατά 4,4% τον Ιούνιο - Ανατιμήσεις 15,6% στο μοσχάρι, 12% στα καύσιμα

12:05

Η Coca-Cola στην Ελλάδα παρουσιάζει νέα γενιά συσκευασίας χωρίς πλαστική μεμβράνη

11:58

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έρευνα για αντιανταγωνιστικές πρακτικές στον κλάδο των φροντιστηρίων

11:58

Γερμανία: Περισσότεροι από 5.000 θάνατοι φέτος συνδέονται με τον καύσωνα

11:55

Ανάλυση ΕΥ: Στα 905 δισ. δολάρια οι επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως για το 2025

11:50

Νέος Managing Director της JD|Cosmos σε Ελλάδα και Κύπρο ο Γιάννης Αργυρίου

11:46

Συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης - Πειραιώς με αποτύπωμα στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό

11:29

Επιχείρηση ανασύνταξης στις ευρωαγορές μετά τη «βουτιά» τετραμήνου

11:28

Ασανσέρ: Παράθυρο για απογραφή χωρίς πρόστιμα και νέοι κανόνες για χιλιάδες πολυκατοικίες

11:25

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση και «μάχη» για τις 2.500 μονάδες


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider