Το στοίχημα της εξωστρέφειας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το στοίχημα της εξωστρέφειας
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους. Το 2022 καταγράφηκε ως χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές, ενώ και το 2023 – παρά την αναπόφευκτη επιβράδυνση – παρέμειναν σε υψηλά ιστορικά επίπεδα.

Είναι εμφανές ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στηρίζεται πλέον σε ισχυρότερες βάσεις και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αισιοδοξούμε ότι, εφόσον οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον βελτιωθούν, η δυναμική της προηγούμενης διετίας μπορεί να ανακτηθεί σύντομα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαμε πρόσφατα ως ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Deloitte, η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα. Επιπλέον, περίπου το 70% των επιχειρήσεων διαβλέπουν σταθερότητα και ελαφριά ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας κατά το προσεχές διάστημα.

Η ενίσχυση της εξαγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ζητούμενο. Σήμερα, το 50% και πλέον των εξαγωγών της Ελλάδας πραγματοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό αποτυπώνει ένα δομικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία. Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ενταχθούν πιο μαζικά – και κυρίως ποιοτικά – στο εξαγωγικό δυναμικό της χώρας, το κέρδος για την εθνική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Για να ενισχυθεί το εξαγωγικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι σημαντικό να τους δοθεί η απαραίτητη στήριξη, ώστε να αναπτύξουν εξωστρεφή προσανατολισμό και στρατηγική, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και δεξιότητες, πρόσβαση σε πληροφόρηση, εργαλεία χρηματοδότησης και δίκτυα, που θα τους βοηθήσουν να επεκταθούν σε ξένες αγορές.

Στο ΕΒΕΑ έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα. Χτίζουμε ισχυρές γέφυρες εμπορικής συνεργασίας με αγορές του εξωτερικού, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας και λειτουργούμε ως κεντρικός βραχίονας για την ενημέρωση και τη διεθνή δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη δυναμικών και υποσχόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ενώ παρέχουμε στα μέλη μας μια σειρά από υπηρεσίες, που καλύπτουν κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας, από την επιχειρηματική πληροφόρηση και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, μέχρι τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το υπουργείο Εξωτερικών, με την Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ήταν και παραμένει αξιόπιστος, χρήσιμος σύμμαχος στις εξαγωγικές προσπάθειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου παραγωγικού προτύπου, για την εθνική οικονομία. Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι βαδίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Μαζί με την Πολιτεία, με συντονισμό και γόνιμη συνεργασία, μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς στόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:17

Χαρακόπουλος: Το Συνέδριο της ΝΔ εφαλτήριο για διεκδίκηση τρίτης αυτοδυναμίας

21:00

Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Μπαντρ Αμπντελατί

20:23

Τραμπ: Ο χρόνος τελειώνει για το Ιράν

20:03

Τι αγόρασε αλλά και τι πούλησε η Berkshire Hathaway

19:45

ΗΑΕ: Kαταγγέλλουν επικίνδυνη κλιμάκωση μετά το πλήγμα με drone σε πυρηνική εγκατάσταση

19:26

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 200 βλήματα προς το Ισραήλ και τα στρατεύματά του στον Λίβανο

19:10

Νόσος Έμπολα: Νέος έκτακτος συναγερμός από τον ΠΟΥ, με 246 ύποπτα κρούσματα και 80 θανάτους απ' τον ιό Μπουντιμπουγκιό

19:00

Βρετανία σε πολιτική δίνη: Πέντε πρωθυπουργοί σε επτά χρόνια και φόβοι νέας κρίσης εξουσίας

18:54

Ανδρουλάκης από την Καππαδοκία: Έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε τις μνήμες ζωντανές

18:35

Διαδήλωση στα Χανιά και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βάση στο Ακρωτήρι

18:29

ΑΠΘ: Ξεκίνησε το Aristotle Innovation Forum

18:11

Κούβα: «Στεγνό» από καύσιμα το νησί - Το καθεστώς θα επιβιώσει;

17:26

Ν. Κορέα-ΗΠΑ: Τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής Τραμπ - Σι

17:00

Πόσο ακόμα πρέπει να ανέβει το πετρέλαιο;

16:47

Σπανάκης: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα και πολιτική αστάθεια

16:40

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον αξιολογεί την απειλή των στρατιωτικών drones από την Κούβα

16:22

ΗΑΕ: Για οικονομικούς και όχι πολιτικούς λόγους η αποχώρηση απ' τον ΟΠΕΚ

16:07

Δένδιας: Θα υποδεχθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα τον υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ

15:46

Tesla: Αύξησε την τιμή του Model Y στις ΗΠΑ

15:30

Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

15:25

ΗΑΕ: Δεν σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας από χτύπημα drone σε πυρηνικό σταθμό

15:15

Διυλιστήριο πετρελαίου και σταθμοί άντλησης επλήγησαν από ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή της Μόσχας

14:46

Ρουσόπουλος: Η ΝΔ εγγύηση σταθερότητας για την Ελλάδα του αύριο

14:39

Μετσόλα στο Συνέδριο ΝΔ: Τα τελευταία επτά χρόνια η χώρα σας έχει πετύχει έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό

14:26

DW: Αν δεν είχε πει ο Ντράγκι «Whatever it takes»

14:09

Ομόλογα: Η απότομη άνοδος των αποδόσεων κίνδυνος για τις απροετοίμαστες αγορές μετοχών

13:32

Μητσοτάκης: Πάμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, να κερδίσουμε 3η τετραετία

13:23

Σδούκου: Το συνέδριό μας ήταν κάλεσμα στους πολίτες

13:15

Γιούνκερ για Μητσοτάκη: Είσαι ένας σπουδαίος πρωθυπουργός, έθεσες την Ελλάδα εκ νέου στην καρδιά της ευρωπαϊκής διαδικασίας

13:06

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα φυσική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και χωρών του Κόλπου

gazzetta
gazzetta reader insider insider