Το στοίχημα της εξωστρέφειας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το στοίχημα της εξωστρέφειας
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους. Το 2022 καταγράφηκε ως χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές, ενώ και το 2023 – παρά την αναπόφευκτη επιβράδυνση – παρέμειναν σε υψηλά ιστορικά επίπεδα.

Είναι εμφανές ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στηρίζεται πλέον σε ισχυρότερες βάσεις και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αισιοδοξούμε ότι, εφόσον οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον βελτιωθούν, η δυναμική της προηγούμενης διετίας μπορεί να ανακτηθεί σύντομα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαμε πρόσφατα ως ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Deloitte, η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα. Επιπλέον, περίπου το 70% των επιχειρήσεων διαβλέπουν σταθερότητα και ελαφριά ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας κατά το προσεχές διάστημα.

Η ενίσχυση της εξαγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ζητούμενο. Σήμερα, το 50% και πλέον των εξαγωγών της Ελλάδας πραγματοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό αποτυπώνει ένα δομικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία. Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ενταχθούν πιο μαζικά – και κυρίως ποιοτικά – στο εξαγωγικό δυναμικό της χώρας, το κέρδος για την εθνική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Για να ενισχυθεί το εξαγωγικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι σημαντικό να τους δοθεί η απαραίτητη στήριξη, ώστε να αναπτύξουν εξωστρεφή προσανατολισμό και στρατηγική, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και δεξιότητες, πρόσβαση σε πληροφόρηση, εργαλεία χρηματοδότησης και δίκτυα, που θα τους βοηθήσουν να επεκταθούν σε ξένες αγορές.

Στο ΕΒΕΑ έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα. Χτίζουμε ισχυρές γέφυρες εμπορικής συνεργασίας με αγορές του εξωτερικού, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας και λειτουργούμε ως κεντρικός βραχίονας για την ενημέρωση και τη διεθνή δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη δυναμικών και υποσχόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ενώ παρέχουμε στα μέλη μας μια σειρά από υπηρεσίες, που καλύπτουν κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας, από την επιχειρηματική πληροφόρηση και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, μέχρι τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το υπουργείο Εξωτερικών, με την Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ήταν και παραμένει αξιόπιστος, χρήσιμος σύμμαχος στις εξαγωγικές προσπάθειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου παραγωγικού προτύπου, για την εθνική οικονομία. Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι βαδίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Μαζί με την Πολιτεία, με συντονισμό και γόνιμη συνεργασία, μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς στόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Γαλλία: Πρώην πράκτορες κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας μιας «κατασκόπου» κατ' εντολή μασονικής στοάς

23:45

Τσεχία: Συνδικάτα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προειδοποιούν με απεργία

23:29

Tesla: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη πρώτου τριμήνου, τις έχασαν τα έσοδα

23:13

Wall Street: Νέα ρεκόρ για Nasdaq - S&P 500 με tech ράλι

23:00

Βρετανία: Έρευνα σε τρεις εταιρίες για απάτη σε πρόγραμμα καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας

22:47

Περού: Παραιτήσεις υπουργών μετά την απόφαση του προέδρου να καθυστερήσει η αγορά μαχητικών F-16

22:30

Τραμπ: «Νοθευμένο» δημοψήφισμα στη Βιρτζίνια για την αλλαγή του εκλογικού χάρτη

22:24

Κέρδη για τον χρυσό με το βλέμμα στο Ιράν

22:12

Νέο κατάστημα IKEA στη Ρόδο: Αναβαθμισμένη εμπειρία αγορών στο νησί

21:58

Politico: Ο Τραμπ έχει λίστα με «κακούς» συμμάχους του ΝΑΤΟ

21:50

Πετρέλαιο: Ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το Brent

21:41

Τα κύρια εμπόδια στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν: «Έως Κυριακή η παράταση της εκεχειρίας»

21:36

Μερτς: Η Γερμανία αποφασισμένη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

21:17

Φλωρίδης: Έρχεται ρύθμιση για επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών για τα πολιτικά πρόσωπα

21:07

Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Σοβαρή ανησυχία για τους 1,2 εκατ. εκτοπισμένους από τον Λίβανο

20:56

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπερταμείου και του Αλβανικού Επενδυτικού Ταμείου (AIC)

20:48

11ο Φόρουμ Δελφών: Πρόληψη και ασφάλεια από φυσικές καταστροφές - Νέα μοντέλα και αλλαγή κουλτούρας

20:44

Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στην Ευρώπη στη μείωση του δημόσιου χρέους»

20:35

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια στήριξης για πολίτες και επιχειρήσεις

20:26

Ζελένσκι: Ζητά την επανάληψη των τριμερών συνομιλιών για την Ουκρανία

20:24

11ο Φόρουμ Δελφών: Επανασχεδιάζοντας τον Χάρτη Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας της Ελλάδας

20:16

Νέα στρατηγική για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις - «Κύρια απειλή η Ρωσία»

20:07

Εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Ούτε πόλεμος, ούτε ειρήνη

20:01

Κρι Κρι: Στα 34,11 εκατ. τα καθαρά κέρδη, αύξηση τζίρου 28,2% το 2025 - Διανομή μερίσματος €0,45/μετοχή

19:56

Μητσοτάκης για Μ. Ανατολή: Plan B εάν η κρίση παραταθεί - Κανείς δεν θα τα καταφέρει χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη

19:50

Ουγγαρία: Η νέα κυβέρνηση θα ανοίξει τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής περιόδου

19:41

Σε προχωρημένες συνομιλίες για πακέτο διάσωσης της Spirit Airlines η κυβέρνηση Τραμπ

19:35

Γκιλφόιλ: «Ο Πρόεδρος Τραμπ θεωρεί την Ελλάδα βασικό στρατηγικό εταίρο σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας»

19:31

Σημαντικό βήμα για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ

19:27

Φραγκίσκη Μελίσσα: «Η Alpha Bank επαναπροσδιορίζει το ταλέντο στην εποχή του AI»

gazzetta
gazzetta reader insider insider