Το στοίχημα της εξωστρέφειας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το στοίχημα της εξωστρέφειας
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους. Το 2022 καταγράφηκε ως χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές, ενώ και το 2023 – παρά την αναπόφευκτη επιβράδυνση – παρέμειναν σε υψηλά ιστορικά επίπεδα.

Είναι εμφανές ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στηρίζεται πλέον σε ισχυρότερες βάσεις και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αισιοδοξούμε ότι, εφόσον οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον βελτιωθούν, η δυναμική της προηγούμενης διετίας μπορεί να ανακτηθεί σύντομα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαμε πρόσφατα ως ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Deloitte, η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα. Επιπλέον, περίπου το 70% των επιχειρήσεων διαβλέπουν σταθερότητα και ελαφριά ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας κατά το προσεχές διάστημα.

Η ενίσχυση της εξαγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ζητούμενο. Σήμερα, το 50% και πλέον των εξαγωγών της Ελλάδας πραγματοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό αποτυπώνει ένα δομικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία. Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ενταχθούν πιο μαζικά – και κυρίως ποιοτικά – στο εξαγωγικό δυναμικό της χώρας, το κέρδος για την εθνική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Για να ενισχυθεί το εξαγωγικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι σημαντικό να τους δοθεί η απαραίτητη στήριξη, ώστε να αναπτύξουν εξωστρεφή προσανατολισμό και στρατηγική, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και δεξιότητες, πρόσβαση σε πληροφόρηση, εργαλεία χρηματοδότησης και δίκτυα, που θα τους βοηθήσουν να επεκταθούν σε ξένες αγορές.

Στο ΕΒΕΑ έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα. Χτίζουμε ισχυρές γέφυρες εμπορικής συνεργασίας με αγορές του εξωτερικού, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας και λειτουργούμε ως κεντρικός βραχίονας για την ενημέρωση και τη διεθνή δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη δυναμικών και υποσχόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ενώ παρέχουμε στα μέλη μας μια σειρά από υπηρεσίες, που καλύπτουν κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας, από την επιχειρηματική πληροφόρηση και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, μέχρι τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το υπουργείο Εξωτερικών, με την Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ήταν και παραμένει αξιόπιστος, χρήσιμος σύμμαχος στις εξαγωγικές προσπάθειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου παραγωγικού προτύπου, για την εθνική οικονομία. Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι βαδίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Μαζί με την Πολιτεία, με συντονισμό και γόνιμη συνεργασία, μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς στόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κεφαλογιάννη: Με στρατηγικό σχεδιασμό επενδύουμε σε έναν βιώσιμο, ανθεκτικό τουρισμό

23:54

Γαλλία: Ο ΥΠΕΞ Μπαρό θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την Ουκρανία

23:44

Τραμπ: Ο Ζελένσκι πρέπει να αποδεχτεί το σχέδιο - Έχουμε τρόπο να πετύχουμε ειρήνη

23:39

Meteo/ΕΑΑ: Μεγάλα ύψη βροχής στην Ήπειρο - Έντονα φαινόμενα σε Ιωάννινα και Πρέβεζα

23:27

Στάρμερ: Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να διασφαλίζει την μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας

23:14

Wall Street: Κέρδη την Παρασκευή όμως ισχυρές απώλειες στην εβδομάδα

23:01

Oμάδα του Τραμπ εξετάζει την πώληση τσιπ H200 στην Κίνα

22:45

Τραμπ και Μερτς συζήτησαν το σχέδιο για την Ουκρανία - «Συμφωνήσαμε τα επόμενα βήματα»

22:30

«Βουτιά» για πετρέλαιο και μετοχές ενέργειας λόγω του σχεδίου Τραμπ για την Ουκρανία

22:13

Τέταρτη επενδυτική κίνηση από την AstraZeneca στις ΗΠΑ ύψους 2 δισ. δολαρίων

21:55

Κέλλας: Ρητοί οι περιορισμοί στην αγορά γαλακτοκομικών μετά από εμβολιασμό

21:37

Δημοσκόπηση MRB: Νέα κόμματα ζητούν οι πολίτες - Τι πιστεύουν για την «Ιθάκη» του Τσίπρα

21:24

Σταθερός ο χρυσός καθώς μεγαλώνει η αισιοδοξία για μείωση επιτοκίων

21:12

Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές ανταλλαγές με την Ελλάδα

21:09

Gap: Άλμα 8% της μετοχής μετά την αναβάθμιση του ετήσιου guidance

21:00

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

20:48

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 13 τρομοκράτες της Χαμάς στο Λίβανο

20:21

Λάιεν: Συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών το Σάββατο για την ειρήνη στην Ουκρανία

20:03

Δήμας: Εκτεταμένο το πρόγραμμα έργων που υλοποιείται στην Πελοπόννησο

19:55

Ουκρανία: Το αμερικανικό σχέδιο δίνει στην Ρωσία έκταση ίση με το Λουξεμβούργο

19:53

Ο Πούτιν έλαβε το σχέδιο για την Ουκρανία - «Μπορεί να αποτελέσει βάση για ειρήνη»

19:49

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ για το 2024

19:43

Ευρωαγορές: Πτώση για τεχνολογία και αμυντικό κλάδο

19:35

ΔΕΗ: Στο 5,47% το ποσοστό των ίδιων μετοχών

19:20

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 28 Νοεμβρίου

19:06

Συνάντηση Γκίλφοϊλ με Πιερρακάκη - Τι συζήτησαν

19:02

Θεοδωρικάκος: Με τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή ενισχύουμε ουσιαστικά την προστασία του καταναλωτή

18:54

Γκουτέρες: Μια «ειρηνευτική λύση για την Ουκρανία» πρέπει να σέβεται την «εδαφική ακεραιότητά της»

18:47

Στουρνάρας στη δευτεροβάθμια δίκη Novartis: «Μία από τις χυδαιότερες σκευωρίες που έχουν υπάρξει»

18:42

Τραμπ: Επιβεβαίωσε το τελεσίγραφο στον Ζελένσκι - «Η Πέμπτη είναι καλή διορία για την Ουκρανία»

gazzetta
gazzetta reader insider insider