Το στοίχημα της εξωστρέφειας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το στοίχημα της εξωστρέφειας
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους. Το 2022 καταγράφηκε ως χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές, ενώ και το 2023 – παρά την αναπόφευκτη επιβράδυνση – παρέμειναν σε υψηλά ιστορικά επίπεδα.

Είναι εμφανές ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στηρίζεται πλέον σε ισχυρότερες βάσεις και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αισιοδοξούμε ότι, εφόσον οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον βελτιωθούν, η δυναμική της προηγούμενης διετίας μπορεί να ανακτηθεί σύντομα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαμε πρόσφατα ως ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Deloitte, η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα. Επιπλέον, περίπου το 70% των επιχειρήσεων διαβλέπουν σταθερότητα και ελαφριά ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας κατά το προσεχές διάστημα.

Η ενίσχυση της εξαγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ζητούμενο. Σήμερα, το 50% και πλέον των εξαγωγών της Ελλάδας πραγματοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό αποτυπώνει ένα δομικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία. Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ενταχθούν πιο μαζικά – και κυρίως ποιοτικά – στο εξαγωγικό δυναμικό της χώρας, το κέρδος για την εθνική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Για να ενισχυθεί το εξαγωγικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι σημαντικό να τους δοθεί η απαραίτητη στήριξη, ώστε να αναπτύξουν εξωστρεφή προσανατολισμό και στρατηγική, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και δεξιότητες, πρόσβαση σε πληροφόρηση, εργαλεία χρηματοδότησης και δίκτυα, που θα τους βοηθήσουν να επεκταθούν σε ξένες αγορές.

Στο ΕΒΕΑ έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα. Χτίζουμε ισχυρές γέφυρες εμπορικής συνεργασίας με αγορές του εξωτερικού, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας και λειτουργούμε ως κεντρικός βραχίονας για την ενημέρωση και τη διεθνή δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη δυναμικών και υποσχόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ενώ παρέχουμε στα μέλη μας μια σειρά από υπηρεσίες, που καλύπτουν κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας, από την επιχειρηματική πληροφόρηση και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, μέχρι τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το υπουργείο Εξωτερικών, με την Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ήταν και παραμένει αξιόπιστος, χρήσιμος σύμμαχος στις εξαγωγικές προσπάθειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου παραγωγικού προτύπου, για την εθνική οικονομία. Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι βαδίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Μαζί με την Πολιτεία, με συντονισμό και γόνιμη συνεργασία, μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς στόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:02

Πόσα χρήματα παίρνει η Ισπανία για την κατάκτηση του Μουντιάλ

23:58

Εξιχνιάστηκε κλοπή άνω των 11.000 ευρώ από εταιρικό όχημα στο Περιστέρι

23:35

Καλαφάτης: Πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών

23:15

Τασούλας: Η ενότητα και η παιδεία είναι η πραγματική μας δύναμη

22:49

Πολύγυρος: Οδηγός τραυματίστηκε όταν το ΙΧ του συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα, στην περιοχή της Κασσάνδρας

22:18

Θεσσαλονίκη: Θάνατος 63χρονης λουόμενης στην Αγία Τριάδα

21:18

Συλλήψεις σε Ορεστιάδα και Καβάλα για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:39

Κουβέιτ: Η ιρανική επίθεση σε πολιτικές υποδομές συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

20:34

Ιορδανία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο για τις αδικαιολόγητες πυραυλικές επιθέσεις στη χώρα

20:23

Περού: Τουλάχιστον 6 νεκροί και 21 τραυματίες από τους σεισμούς στην Τσουπάκα

20:12

Πυροσβεστική: 37 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:06

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί

20:01

Δυτική Όχθη: Ένα τέμενος και κτίρια πυρπολήθηκαν σε επίθεση Ισραηλινών εποίκων

19:46

Μερτς: Η αποχώρηση Σπαν ανοίγει το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού

19:30

Kίνα: Αντεπίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη για τους κανόνες της νέας εποχής

19:17

Ρούμπιο: Συνάντηση με τον Λιβανέζο πρόεδρο Ζοζέφ Αούν

18:59

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι η χώρα θα απαντήσει εάν δεχτεί επίθεση από το Ιράν

18:49

Μελόνι: Έδωσε χάρη στον κοσμηματοπώλη που πυροβόλησε και σκότωσε δύο ληστές

18:35

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία στις πλατφόρμες της Meta

18:21

ΥΠΑ: Ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας κίνησης πτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο - Διαχειρίστηκαν 5.082 πτήσεις

18:14

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί - Ενημερωτικό μήνυμα του 112

18:09

Boeing: Εστιάζει στην αύξηση παραγωγής και όχι στις νέες παραγγελίες

17:39

Τσιτσιπάς: Πανηγύρισε τον 13ο τίτλο της καριέρας του στο ATP Tour

17:31

Ιρανικός πύραυλος που στόχευε την Άκαμπα αναχαιτίστηκε από ισραηλινές και ιορδανικές δυνάμεις

17:28

Συνεδριάζει της Δευτέρα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

17:22

Ιράν: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού σε σχέση με τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

17:17

Σκέρτσος: Η ευρωπαϊκή συγκρίσιμη πραγματικότητα για το κράτος δικαίου και τη θέση της Ελλάδας

17:00

Σε «Συμπληγάδες» το λιανεμπόριο – Τα αγκάθια, οι προκλήσεις και οι προοπτικές εν μέσω εκπτώσεων

16:49

Οι Big Tech καλούνται να δικαιολογήσουν τις δαπάνες για AI καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές τους

15:58

ΓΓΠΠ: Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για τον επερχόμενο ήπιο καύσωνα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider