Το στοίχημα της εξωστρέφειας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το στοίχημα της εξωστρέφειας
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους. Το 2022 καταγράφηκε ως χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές, ενώ και το 2023 – παρά την αναπόφευκτη επιβράδυνση – παρέμειναν σε υψηλά ιστορικά επίπεδα.

Είναι εμφανές ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στηρίζεται πλέον σε ισχυρότερες βάσεις και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αισιοδοξούμε ότι, εφόσον οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον βελτιωθούν, η δυναμική της προηγούμενης διετίας μπορεί να ανακτηθεί σύντομα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαμε πρόσφατα ως ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Deloitte, η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα. Επιπλέον, περίπου το 70% των επιχειρήσεων διαβλέπουν σταθερότητα και ελαφριά ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας κατά το προσεχές διάστημα.

Η ενίσχυση της εξαγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ζητούμενο. Σήμερα, το 50% και πλέον των εξαγωγών της Ελλάδας πραγματοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό αποτυπώνει ένα δομικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία. Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ενταχθούν πιο μαζικά – και κυρίως ποιοτικά – στο εξαγωγικό δυναμικό της χώρας, το κέρδος για την εθνική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Για να ενισχυθεί το εξαγωγικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι σημαντικό να τους δοθεί η απαραίτητη στήριξη, ώστε να αναπτύξουν εξωστρεφή προσανατολισμό και στρατηγική, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και δεξιότητες, πρόσβαση σε πληροφόρηση, εργαλεία χρηματοδότησης και δίκτυα, που θα τους βοηθήσουν να επεκταθούν σε ξένες αγορές.

Στο ΕΒΕΑ έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα. Χτίζουμε ισχυρές γέφυρες εμπορικής συνεργασίας με αγορές του εξωτερικού, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας και λειτουργούμε ως κεντρικός βραχίονας για την ενημέρωση και τη διεθνή δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη δυναμικών και υποσχόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ενώ παρέχουμε στα μέλη μας μια σειρά από υπηρεσίες, που καλύπτουν κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας, από την επιχειρηματική πληροφόρηση και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, μέχρι τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το υπουργείο Εξωτερικών, με την Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ήταν και παραμένει αξιόπιστος, χρήσιμος σύμμαχος στις εξαγωγικές προσπάθειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου παραγωγικού προτύπου, για την εθνική οικονομία. Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι βαδίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Μαζί με την Πολιτεία, με συντονισμό και γόνιμη συνεργασία, μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς στόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τουλάχιστον 26 νεκροί από ανατροπή σκάφους στη Νιγηρία

23:37

Βούτσιτς: Το διεθνές δίκαιο δεν λειτουργεί, δημιουργεί κακό προηγούμενο η επέμβαση των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα

23:15

ΥΠΠΟ: Το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού εγκαθίσταται στην καρδιά της Αθήνας

22:47

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγιάνγκ καταδικάζει τη σύλληψη Μαδούρο από τις ΗΠΑ

22:16

Μείωση τροχαίων ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία τον Δεκέμβριο του 2025

21:47

Ρέθυμνο: Στα χέρια της ΕΛΑΣ δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για παραβάσεις περί όπλων και ναρκωτικών

21:18

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί διακινητές που προωθούσαν μη νόμιμους μετανάστες

20:58

Μεντβέντεφ: Οι ενέργειες Τραμπ στη Βενεζουέλα είναι παράνομες αλλά συνεπείς ως προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ

20:54

Μητσοτάκης: Μόνο θλίψη προκαλεί η ξαφνική απώλεια του Γιώργου Παπαδάκη

20:49

Δήμας: Το πρόβλημα με τις συχνότητες του FIR Αθηνών πλέον έχει αποκατασταθεί

20:35

Aegean: Νωρίς τη Δευτέρα αναμένεται η σταθεροποίηση των πτήσεων

20:11

Τραμπ: Η Ροντρίγκες θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα από τον Μαδούρο αν δεν κάνει το σωστό

19:59

Χατζηδάκης: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Γιώργο Παπαδάκη

19:36

Aπό βλάβη του ίδιου του συστήματος πιθανώς η μαζική παρεμβολή στις συχνότητες του FIR Αθηνών

19:10

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Παπαδάκης - Υπέστη οξύ έμφραγμα

19:00

Οι επενδυτές αντιμέτωποι με τεκτονικές αλλαγές και το 2026

18:56

Ρωσική επενδυτική «απόβαση» στη Μποτσουάνα για διαμάντια και σπάνιες γαίες

18:41

Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας: Ιδιαίτερα σοβαρό και πρωτοφανές περιστατικό

18:30

Φάμελλος: Επικίνδυνη για τη χώρα μας η δήλωση Μητσοτάκη, να φύγει το συντομότερο

18:23

Ανδρουλάκης: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να είναι ευκαιριακός

18:06

Δανία: Ζητά απ' τις ΗΠΑ απόλυτο σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Γροιλανδίας

17:50

Ρούμπιο: Η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με αξιωματούχους της Βενεζουέλας αν λάβουν σωστές αποφάσεις

17:00

Σούπερ μάρκετ: Πού θα επενδύσουν 1 δισ. ευρώ την επόμενη διετία

16:51

Βλάβη στο FIR: Μετ' εμποδίων οι πτήσεις - Έρευνα για μαζικές παρεμβολές

16:23

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες- 48ωρο κλείσιμο δρόμων σε κομβικά σημεία

16:00

Νετανιάχου: Το Ισραήλ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του ιρανικού λαού

15:28

Στάρμερ προς Εργατικούς: Αν με διώξετε το 2026 θα γίνει απόλυτο χάος

15:14

ΕΛΑΣ: Πού υπάρχουν διακοπές κυκλοφορίας και εκτροπές στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας

15:09

Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν άλλα 16 πτώματα της πυρκαγιάς του μπαρ στο Κραν Μοντανά

14:53

OPEC+: Διατηρεί σταθερή την παραγωγή πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider