Το στοίχημα της εξωστρέφειας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το στοίχημα της εξωστρέφειας
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους. Το 2022 καταγράφηκε ως χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές, ενώ και το 2023 – παρά την αναπόφευκτη επιβράδυνση – παρέμειναν σε υψηλά ιστορικά επίπεδα.

Είναι εμφανές ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στηρίζεται πλέον σε ισχυρότερες βάσεις και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αισιοδοξούμε ότι, εφόσον οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον βελτιωθούν, η δυναμική της προηγούμενης διετίας μπορεί να ανακτηθεί σύντομα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαμε πρόσφατα ως ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Deloitte, η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα. Επιπλέον, περίπου το 70% των επιχειρήσεων διαβλέπουν σταθερότητα και ελαφριά ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας κατά το προσεχές διάστημα.

Η ενίσχυση της εξαγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ζητούμενο. Σήμερα, το 50% και πλέον των εξαγωγών της Ελλάδας πραγματοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό αποτυπώνει ένα δομικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία. Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ενταχθούν πιο μαζικά – και κυρίως ποιοτικά – στο εξαγωγικό δυναμικό της χώρας, το κέρδος για την εθνική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Για να ενισχυθεί το εξαγωγικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι σημαντικό να τους δοθεί η απαραίτητη στήριξη, ώστε να αναπτύξουν εξωστρεφή προσανατολισμό και στρατηγική, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και δεξιότητες, πρόσβαση σε πληροφόρηση, εργαλεία χρηματοδότησης και δίκτυα, που θα τους βοηθήσουν να επεκταθούν σε ξένες αγορές.

Στο ΕΒΕΑ έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα. Χτίζουμε ισχυρές γέφυρες εμπορικής συνεργασίας με αγορές του εξωτερικού, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας και λειτουργούμε ως κεντρικός βραχίονας για την ενημέρωση και τη διεθνή δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη δυναμικών και υποσχόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ενώ παρέχουμε στα μέλη μας μια σειρά από υπηρεσίες, που καλύπτουν κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας, από την επιχειρηματική πληροφόρηση και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, μέχρι τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το υπουργείο Εξωτερικών, με την Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ήταν και παραμένει αξιόπιστος, χρήσιμος σύμμαχος στις εξαγωγικές προσπάθειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου παραγωγικού προτύπου, για την εθνική οικονομία. Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι βαδίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Μαζί με την Πολιτεία, με συντονισμό και γόνιμη συνεργασία, μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς στόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:08

Αυστραλία: Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση καρχαρία σε παραλία του Σίδνεϊ

10:02

Κίνα: Έντονα δυσαρεστημένη με την ενέργεια του Πενταγώνου κατά κορυφαίων κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών

09:33

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός θα αναγκάσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων

09:15

Αυτός είναι ο νούμερο ένα γαστρονομικός προορισμός στον κόσμο για το 2026

09:04

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Συνέχεια για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

08:51

Τραμπ: Ανακοίνωσε την εξόντωση του αρχηγού της συμμορίας Tren de Aragua στη Βενεζουέλα

08:42

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου Fourlis – Το όραμα για το μέλλον

08:31

ΗΠΑ: Κατέρριψαν ιρανικά drones στο Ορμούζ παρά την αισιοδοξία για συμφωνία

08:17

Οι 5 λόγοι αποχώρησης από την εργασία - Πως αξιολογούν τους εργοδότες τους οι Έλληνες

08:10

ΗΡΑΚΛΗΣ: Έτοιμος ο Riviera Tower – Το IRC, η υπογειοποίηση Ποσειδώνος, το αποτύπωμα στο Ελληνικό

08:05

Ακαθάριστα οικόπεδα: Το πραγματικό τεστ ξεκινά μετά τις 22 Ιουνίου

08:00

Οχήματα: Με τεχνητή νοημοσύνη ο έλεγχος των προστίμων - Ψηφιακός «βοηθός» στις ενστάσεις

23:58

Βρετανία: Η Άντζελα Ιγκλ διορίστηκε υπουργός Ασφαλείας

23:56

Το Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ενέκρινε την εξαγορά της Warner Bros από την Paramount

23:53

Ο Ζελένσκι αφαιρεί το καθεστώς προστατευόμενης γλώσσας από τα ρωσικά

23:46

Αραγτσί: «Η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν έχει υπογραφεί ακόμη, μπορεί να γίνουν αλλαγές»

23:35

Σδούκου: «Όσα πετύχαμε στα 7 χρόνια να μην ανατραπούν»

23:20

Η SpaceX «εκτόξευσε» τη Wall Street - Κέρδη στην εβδομάδα

23:02

Μακρόν και Κάρνεϊ δεσμέυθηκαν να επιταχύνουν την «προσέγγιση» Ευρώπης και Καναδά

22:49

Εβδομαδιαίες απώλειες 6% για το πετρέλαιο

22:30

Μετεγγραφές φοιτητών: Καθορίστηκαν οι αντιστοιχίες τμημάτων για το έτος 2026 - 2027

22:17

Νέα αποζημίωση 672.000 ευρώ για τα θανατωθέντα ζώα από επιζωοτίες

21:56

Χρυσός: Δεύτερη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση ενόψει της συνεδρίασης της Fed

21:42

ΗΠΑ: Δικαστής ζητά να αφαιρεθεί το όνομα του Τραμπ από το Kennedy Center

21:30

ΜΕΤΕΟ: Πάνω από 30.000 κεραυνοί σε όλη τη χώρα - Πού έπεσε το μεγαλύτερο ύψος βροχής

21:16

Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters: Τι προβλέπει η συμφωνία με το Ιράν

21:10

Συναγερμός στο «Blue Star 2» μετά από καταγγελία για βόμβα - Σε εξέλιξη έρευνες

20:57

Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη Μολδαβίας και Ουκρανίας στην ΕΕ

20:35

Η Κίνα εκπαίδευσε Ρώσους στρατιώτες πριν πολεμήσουν στην Ουκρανία, επιβεβαιώνει η ΕΕ

20:21

Ζελένσκι: Αυξάνει τους μισθούς των στρατιωτικών και επιδιώκει στρατολόγηση μαχητών από το εξωτερικό


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider