Το στοίχημα της εξωστρέφειας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το στοίχημα της εξωστρέφειας
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους. Το 2022 καταγράφηκε ως χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές, ενώ και το 2023 – παρά την αναπόφευκτη επιβράδυνση – παρέμειναν σε υψηλά ιστορικά επίπεδα.

Είναι εμφανές ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στηρίζεται πλέον σε ισχυρότερες βάσεις και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αισιοδοξούμε ότι, εφόσον οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον βελτιωθούν, η δυναμική της προηγούμενης διετίας μπορεί να ανακτηθεί σύντομα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαμε πρόσφατα ως ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Deloitte, η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα. Επιπλέον, περίπου το 70% των επιχειρήσεων διαβλέπουν σταθερότητα και ελαφριά ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας κατά το προσεχές διάστημα.

Η ενίσχυση της εξαγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ζητούμενο. Σήμερα, το 50% και πλέον των εξαγωγών της Ελλάδας πραγματοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό αποτυπώνει ένα δομικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία. Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ενταχθούν πιο μαζικά – και κυρίως ποιοτικά – στο εξαγωγικό δυναμικό της χώρας, το κέρδος για την εθνική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Για να ενισχυθεί το εξαγωγικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι σημαντικό να τους δοθεί η απαραίτητη στήριξη, ώστε να αναπτύξουν εξωστρεφή προσανατολισμό και στρατηγική, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και δεξιότητες, πρόσβαση σε πληροφόρηση, εργαλεία χρηματοδότησης και δίκτυα, που θα τους βοηθήσουν να επεκταθούν σε ξένες αγορές.

Στο ΕΒΕΑ έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα. Χτίζουμε ισχυρές γέφυρες εμπορικής συνεργασίας με αγορές του εξωτερικού, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας και λειτουργούμε ως κεντρικός βραχίονας για την ενημέρωση και τη διεθνή δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη δυναμικών και υποσχόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ενώ παρέχουμε στα μέλη μας μια σειρά από υπηρεσίες, που καλύπτουν κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας, από την επιχειρηματική πληροφόρηση και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, μέχρι τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το υπουργείο Εξωτερικών, με την Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ήταν και παραμένει αξιόπιστος, χρήσιμος σύμμαχος στις εξαγωγικές προσπάθειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου παραγωγικού προτύπου, για την εθνική οικονομία. Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι βαδίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Μαζί με την Πολιτεία, με συντονισμό και γόνιμη συνεργασία, μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς στόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:30

Dow Jones: 130 χρόνια στο τιμόνι των αγορών - Από τις 40,94 στις 50.000 μονάδες

21:19

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

21:08

Δούκας: Καμία συνεργασία με ΝΔ - Επαφή ΠΑΣΟΚ με προοδευτικές δυνάμεις για προγραμματικές συγκλίσεις

20:55

Παραίτηση Κόκκαλη από τη γραμματεία του κόμματος Κόσμος

20:42

Ποσειδώνια 2026: Στο επίκεντρο η ελεύθερη ναυσιπλοΐα και η πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας

20:30

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου: Νέα «πυρά» από Τεχεράνη

20:19

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρώτη η ΝΔ με 30,5% - 2ος ο Τσίπρας και 3η η Καρυστιανού

20:07

Τραμπ: Οι συνομιλίες με το Ιράν συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό - «Τα βρήκε» με Νετανιάχου και Χεζμπολάχ

19:55

Κοντά σε IPO η Anthropic - Τι «σκανάρει»

19:41

Ευρωβαρόμετρο: Ελλείψεις δεξιοτήτων στο 34% των ΜμΕ στην Ελλάδα

19:27

Μητσοτάκης για Στενά του Ορμούζ: Επιστροφή στο προηγούμενο status quo - Εθνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο η ελληνόκτητη ναυτιλία

19:14

Κομισιόν: Το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική κλιμάκωση στον Λίβανο

19:00

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά τη διακοπή διαπραγματεύσεων Ιράν - ΗΠΑ: Διψήφιο άλμα για EasyJet και Softbank

18:49

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση της συνεργασίας με Βουλγαρία σε επενδύσεις, βιομηχανία, καινοτομία

18:38

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε ξερά χόρτα στους Αγίους Θεοδώρους

18:24

Η Berkshire Hathaway αποκτά την Taylor Morrison Home για 6,8 δισ. δολάρια

18:10

Λίβανος: Πολλοί τραυματίες και ζημιές σε νοσοκομείο από ισραηλινό πλήγμα

17:59

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Παναμά την Τρίτη

17:47

Έκρηξη σε φορτηγό πλοίο στον Περσικό Κόλπο

17:33

ΕΕ: Η Κύπρος εντάσσεται στο πρόγραμμα SAFE

17:19

Πολυτιμότερη εταιρία στην Ιαπωνία η SoftBank - Πήρε το στέμμα από Toyota

17:05

Stéphane Boujnah: Ένας σοσιαλιστής στο τιμόνι των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

16:52

Ήπια πτώση αλλά κοντά στη ζώνη των ρεκόρ η Wall Street

16:39

Καταρρέει η εκεχειρία Ιράν - ΗΠΑ: «Παγώνουν» οι επαφές

16:33

Πέθανε ο Μάριος Οικονόμου

16:19

Πώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

16:05

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πληθωριστικό σοκ

15:51

Κικίλιας: «Η Ελλάδα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις στην παγκόσμια ναυτιλία»

15:39

Ισραήλ: Η γενική εισαγγελέας προειδοποιεί για την «αποξήλωση των δημοκρατικών θεσμών»

15:26

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με όρους οι πρώτοι 10 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider