Το στοίχημα της εξωστρέφειας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το στοίχημα της εξωστρέφειας
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά τους. Το 2022 καταγράφηκε ως χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές, ενώ και το 2023 – παρά την αναπόφευκτη επιβράδυνση – παρέμειναν σε υψηλά ιστορικά επίπεδα.

Είναι εμφανές ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στηρίζεται πλέον σε ισχυρότερες βάσεις και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αισιοδοξούμε ότι, εφόσον οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον βελτιωθούν, η δυναμική της προηγούμενης διετίας μπορεί να ανακτηθεί σύντομα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαμε πρόσφατα ως ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Deloitte, η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα. Επιπλέον, περίπου το 70% των επιχειρήσεων διαβλέπουν σταθερότητα και ελαφριά ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας κατά το προσεχές διάστημα.

Η ενίσχυση της εξαγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ζητούμενο. Σήμερα, το 50% και πλέον των εξαγωγών της Ελλάδας πραγματοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό αποτυπώνει ένα δομικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία. Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ενταχθούν πιο μαζικά – και κυρίως ποιοτικά – στο εξαγωγικό δυναμικό της χώρας, το κέρδος για την εθνική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Για να ενισχυθεί το εξαγωγικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι σημαντικό να τους δοθεί η απαραίτητη στήριξη, ώστε να αναπτύξουν εξωστρεφή προσανατολισμό και στρατηγική, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και δεξιότητες, πρόσβαση σε πληροφόρηση, εργαλεία χρηματοδότησης και δίκτυα, που θα τους βοηθήσουν να επεκταθούν σε ξένες αγορές.

Στο ΕΒΕΑ έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα. Χτίζουμε ισχυρές γέφυρες εμπορικής συνεργασίας με αγορές του εξωτερικού, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας και λειτουργούμε ως κεντρικός βραχίονας για την ενημέρωση και τη διεθνή δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη δυναμικών και υποσχόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ενώ παρέχουμε στα μέλη μας μια σειρά από υπηρεσίες, που καλύπτουν κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας, από την επιχειρηματική πληροφόρηση και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, μέχρι τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το υπουργείο Εξωτερικών, με την Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ήταν και παραμένει αξιόπιστος, χρήσιμος σύμμαχος στις εξαγωγικές προσπάθειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου παραγωγικού προτύπου, για την εθνική οικονομία. Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι βαδίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Μαζί με την Πολιτεία, με συντονισμό και γόνιμη συνεργασία, μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς στόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Αύξηση 3,7% για τις γεννήσεις στην Πορτογαλία το 2025

23:37

ΗΠΑ: Το Κέντρο Κένεντι αφαιρεί το όνομα του Τραμπ από τον ιστότοπό του

23:24

Ουκρανία: Ποινή φυλάκισης για υπόθεση διαφθοράς στον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου

23:15

Επιφυλακτικότητα στην Wall Street μετά το τεχνολογικό sell off

23:03

Σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στο Προκόπι Ευβοίας

22:58

Με μικρή άνοδο έκλεισε το πετρέλαιο παρά το ενδοσυνεδριακό +5%

22:50

Bank of America: Πολλά τα «καμπανάκια» για τις αμερικανικές μετοχές - «Κατοχυρώστε κέρδη»

22:47

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο προσωρινά κρατούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις σε Κοζάνη και Αγρίνιο

22:33

Οι ΗΠΑ βίωσαν τη δεύτερη πιο θερμή της άνοιξη που έχει καταγραφεί ποτέ

22:15

ΥΠΑΑΤ: Πρόσκληση ύψους 4 εκατ. ευρώ για τον χωροταξικό σχεδιασμό στις υδατοκαλλιέργειες

22:00

Γερμανία: Μέλη της AfD καταγγέλλουν το κόμμα τους για «μεθόδους Γκέμπελς»

21:52

Γεραπετρίτης: Τα δικαιώματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αποτελούν υπόθεση όλου του Ελληνισμού

21:38

Γιατί η επόμενη κονσόλα παιχνιδιών μπορεί να κοστίζει 1.000 δολάρια

21:30

Ουγγαρία: Μειώνονται κατά 40% οι απολαβές των βουλευτών

21:19

Βόρεια Εύβοια: Αυτοψίες και καταγραφή ζημιών στις σεισμόπληκτες περιοχές

21:15

Υπ. Μεταφορών: Επτά κράτη - μέλη συνυπογράφουν ελληνική πρόταση για μείωση γραφειοκρατίας

21:06

Κόσοβο: Η εκλογική νίκη Κούρτι δεν εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα - Η ΕΕ ζητάει συμβιβασμούς

20:59

ΔΕΗ: Δάνειο 175 εκατ. ευρώ από EBRD για νέα έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία

20:56

Το Ισραήλ απορρίπτει τους όρους του Ιράν και «θα συνεχίσει να επιχειρεί» στον Λίβανο

20:49

Συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο κατά στόχων της Χεζμπολάχ

20:44

Αμερικανικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν

20:39

Έρχεται το «ισχυρότερο Ελ Νίνιο που έχει καταγραφεί ποτέ»: Πώς θα επηρεάσει τον καιρό στην Ελλάδα

20:33

Νετανιάχου προς Τραμπ: Το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμά του να αμυνθεί «όποτε είναι απαραίτητο»

20:22

Πυροσβεστική: 74 συλλήψεις από 1η Ιανουαρίου έως σήμερα για πυρκαγιές

20:20

Σ. Αραβία: Βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη είχε κατεύθυνση προς «χώρα της περιοχής»

20:14

Ιταλία: «Ισοπαλία» στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών - Νικήτρια η αντιπολίτευση στις πρωτεύουσες νομών

20:09

Το μέτωπο του Λιβάνου δοκιμάζει τη συμμαχία Τραμπ - Νετανιάχου

20:01

Θεοδωρικάκος: «Tο νομοσχέδιο για την καταναλωτική πίστη προστατεύει από τραπεζικές καταχρηστικές συμπεριφορές»

19:44

Μεικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά ταμπλό

19:44

Dassault και Airbus δεν έλυσαν τις διαφορές τους σχετικά με την κατασκευή των μαχητικών FCAS


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider