NED CLUB: «Το ευρωπαϊκό κενό και οι προκλήσεις της συμμετοχής των γυναικών σε υψηλές διοικητικές θέσεις»

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
NED CLUB: «Το ευρωπαϊκό κενό και οι προκλήσεις της συμμετοχής των γυναικών σε υψηλές διοικητικές θέσεις»
Η αναβάθμιση της συμμετοχής των γυναικών απαιτεί την ανάληψη συντονισμένων μέτρων και ενεργειών για την αλλαγή της κουλτούρας διοίκησης και την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης.

H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία μελών διοικητικών συμβουλίων (ecoDa), της οποίας μέλος είναι το NED Club, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών καλής διακυβέρνησης, Ethics & Boards, με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, κυκλοφόρησε την έρευνα με τίτλο: «Βαρόμετρο της Διαφορετικότητας των Φύλων στα Ευρωπαϊκά Κυβερνητικά Όργανα» (Barometer-Gender-Diversity-in-Governing-Bodies in Europe), η οποία συνοψίζει τα πρόσφατα ευρήματα αναφορικά με την συμμετοχή των γυναικών στον εργασιακό χώρο.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα εισηγμένων εταιρειών των 17 χωρών, οι οποίες μετέχουν στη σύνθεση του Δείκτη STOXX Europe 600, καλύπτοντας περίπου το 90% της κεφαλαιοποίησης σε ελεύθερη διασπορά (free float) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σχεδόν 90% των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιρειών, συμμορφώνονται με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ισορροπία των Φύλων στα Διοικητικά τους Συμβούλια. Συγκεκριμένα, καταγράφονται ποσοστά συμμετοχής των γυναικών ήδη 40%, ήτοι πολύ υψηλότερα από το 33% που θέτει ως στόχο η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2022/2381 που θα τεθεί σε υποχρεωτική ισχύ μέχρι 30/06/2026.

Οι γυναίκες φαίνεται να πρωταγωνιστούν ως πρόεδροι των επιτροπών ελέγχου (audit committees), θέσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά εξειδικευμένες και απαιτητικές, ωστόσο είναι παράδοξο ότι καταλαμβάνουν μόνο μία στις δέκα θέσεις προέδρων διοικητικών συμβουλίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 13 χώρες, πάνω από το 40% των προέδρων των επιτροπών ελέγχου (Αudit Committees) είναι γυναίκες, ενώ μόνο πέντε χώρες αγγίζουν το 40% ως ποσοστό γυναικών προέδρων των επιτροπών υποψηφιοτήτων (Nomination Committees).

Προβληματισμό, προκαλεί επίσης το φαινόμενο ότι το 2024, οι γυναίκες κατείχαν 10,4% των θέσεων Προέδρων ΔΣ (Board Chairs) σε σχέση με 11,2% το 2023. Σε έξι κράτη-μέλη (συν την Ελβετία) οι γυναίκες κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 10% ως θέσεις Προέδρων ΔΣ. Αντίστοιχα σε υψηλές εκτελεστικές θέσεις (C-Suite), το μέσο ποσοστό γυναικών ανέρχεται σε 25,2% (από 15,7% το 2018) αλλά οι γυναίκες σε ρόλο Δ/ντος Συμβούλου (CEOs) εκπροσωπούν μόλις το 8,4%.

Τα δεδομένα αυτά ενδεχομένως αντανακλούν λανθασμένα στερεότυπα αναφορικά με τον ηγετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες σε υψηλές εκτελεστικές θέσεις και ως Πρόεδροι ΔΣ, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν την ένταση της προσπάθειας, η οποία απαιτείται προκειμένου να υπάρξει αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας προς μια δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση των γυναικών στους χώρους εργασίας.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία δεν μετέχει ως αγορά στο Δείκτη STOXX Europe 600, έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης με τον Ν.4706/2020, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η συμμετοχή των γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών ανέρχεται σήμερα στο 28%. Παρόλα αυτά, υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των δομών εταιρικής διακυβέρνησης στις οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου σημειώνονται πλήθος θετικών παρεμβάσεων από διάφορους θεσμικούς φορείς, όπως το ΕΒΕΑ και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών.

Ως Ελληνική Λέσχη Μη-Εκτελεστικών Μελών Διοικητικών Συμβουλίων (NED Club) θεωρούμε τα συμπεράσματα της έρευνας πολύ σημαντικά καθώς αντανακλούν την πρόοδο, η οποία έχει συντελεστεί στη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και τις σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Οι αποκλίσεις αυτές απαιτούν τη ανάληψη συντονισμένων μέτρων και ενεργειών για την αλλαγή της κουλτούρας διοίκησης και την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:25

Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός: Σχεδόν 1.500 πλοία παραμένουν «εγκλωβισμένα» στον Περσικό Κόλπο

19:20

Τροπολογία Φλωρίδη: Με διαδικασίες εξπρές θα παραπέμπονται σε δίκη τα πολιτικά πρόσωπα

19:16

GRICE 2026: Στην Αθήνα το κορυφαίο Διεθνές Συνέδριο για Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία

19:14

Απώλειες στις ευρωαγορές - «Βουτιά» άνω του 8% για την Maersk

19:11

ΝΔ: Η «λεπτή κόκκινη γραμμή» Μητσοτάκη και το «Κούγκι» στην εξάωρη συνεδρίαση της ΚΟ

19:01

Καραβίας (Eurobank): Ανθεκτική η πιστωτική επέκταση – «Άνετη» για τον στόχο των 3,8 δισ. ευρώ

18:53

Politico: Διαφωνία Ουγγαρίας - ΕΕ για τα «παγωμένα» κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

18:49

Καθαρά κέρδη 18,3 εκατ. δολάρια στο α’ τρίμηνο για την Capital Clean Energy Carriers

18:39

Ζελένσκι: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας θα συζητήσει θέματα ασφάλειας με αξιωματούχους των ΗΠΑ

18:32

Εθνική Τράπεζα: Απέκτησε 92.840 ίδιες μετοχές έναντι 1,289 εκατ. ευρώ

18:18

Μερτς κατά UniCredit: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά εχθρικές και επιθετικές τακτικές»

18:05

Βουλγαρία: Ο νικητής των εκλογών Ράντεφ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

17:56

Τετραήμερο ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:49

Πολωνία: Ο πρόεδρος Ναβρότσκι θέλει να προκηρύξει δημοψήφισμα για να απορριφθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

17:40

Eurobank: Ισχυρά καθαρά κέρδη και πιστωτική επέκταση 1,1 δισ. στο τρίμηνο

17:31

Κεραμέως: Έχουμε 260.000 περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες σε σχέση με το 2019

17:23

Πακέτο 57,25 εκατ. ευρώ για το 0,4% της Eurobank

17:16

ΗΠΑ: Ύποπτα σορταρίσματα 2,6 δισ. στο πετρέλαιο εν μέσω του πολέμου στο Ιράν

17:01

Πλώρη για νέο ρεκόρ ο Nasdaq στη Wall Street

17:01

ΕΕ: Η κρίση του πολέμου στο Ιράν δεν αιτιολογεί ακόμη έκτακτα μέτρα για τον τουριστικό κλάδο

17:00

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγεί πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά έργα υδρογόνου

16:55

Δυόμισι ώρες διήρκεσε η συνάντηση Ρούμπιο στο Βατικανό - «Υπογραμμίσθηκαν οι ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ»

16:54

UniCredit: Πουλά μέρος των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία με πλήγμα έως 3,3 δισ. ευρώ

16:51

ΠΟΥ: Επιβεβαιώθηκαν πέντε κρούσματα χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius

16:38

Peloton: 630,9 εκατ. δολάρια τα έσοδα γ' τριμήνου - Άλμα 60% στις ελεύθερες ταμειακές ροές

16:30

Γιατί ο Τραμπ έβαλε στο μάτι τη φέτα μας και την ιταλική παρμεζάνα;

16:23

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στα επιδόματα ανεργίας, λιγότερο από το αναμενόμενο

16:11

Γερμανία: Ανδρόγυνο φυλακίστηκε επειδή έκλεψε 1,9 εκατ. ευρώ από παρκόμετρα

16:07

Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντισηπτικό gel χεριών

16:02

Fitch: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που έχουν περιθώρια για νέα μέτρα έναντι της κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider