Η ΚΑΠ είναι ένας από τους λόγους που «στέλνει» τα τρακτέρ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ΚΑΠ είναι ένας από τους λόγους που «στέλνει» τα τρακτέρ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες...
Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό πως εκτός από το κόστος παραγωγής των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ένα άλλο κοινό αγροτικό ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι η εφαρμογή της ΚΑΠ που είναι σε εξέλιξη από 1/1/2023. 

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό πως εκτός από το κόστος παραγωγής των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ένα άλλο κοινό αγροτικό ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι η εφαρμογή της ΚΑΠ που είναι σε εξέλιξη από 1/1/2023.

Τι προβλήματα επικαλούνται οι αγρότες πως έχουν από την νέα ΚΑΠ;

Καταρχήν, οι Περιβαλλοντικές απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν. Η νέα ΚΑΠ θέτει αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες, οι οποίοι, αν και θεωρούνται απαραίτητοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θεωρούνται από πολλούς αγρότες δυσβάσταχτοι και οικονομικά ασύμφοροι. Η γραφειοκρατία που σχετίζεται με την τήρηση των κανόνων αυτών θεωρείται επίσης δυσανάλογη και για τη χώρα μας ακόμα και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης όλων αυτών των απαιτήσεων φαίνεται πως δεν είναι πλήρες, ενώ εκδίδονται συνεχώς νέες διευκρινιστικές αποφάσεις για την κατανομή των επιδοτήσεων, επιδοτήσεις που μέχρι και το 2022 είχαν αποδοθεί μέχρι σχεδόν στο σύνολο τους μέχρι και το Δεκέμβριο εκάστου έτους. Η νέα ΚΑΠ έχει δημιουργήσει στον αγροτικό κλάδο αβεβαιότητα για το μέλλον του. Οι πολιτικές υποσχέσεις δεν πείθουν. Η νέα ΚΑΠ βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης και στη χώρα μας ο πρώτος χρόνος υλοποίησης ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, πρακτικά είναι ακόμα σε εξέλιξη με πολλά εκατομμύρια ευρώ (425 εκατομμύρια ευρώ) να λιμνάζουν.

Σημαντικό πρόβλημα είναι η μείωση επιδοτήσεων. Η νέα ΚΑΠ προβλέπει μείωση των επιδοτήσεων προς τους αγρότες, με στόχο την ανακατανομή των πόρων προς τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις και των εφαρμογή φιλικότερων προς το περιβάλλον πρακτικών. Ωστόσο αν και φαινομενικά στη χώρα μας υπολογίζεται ότι στο σύνολο τους οι αγροτικές ενισχύσεις δεν έχουν μειωθεί όσο σε άλλες χώρες, η δύσκολη και πιο κοστοβόρα εφαρμογή της ΚΑΠ εξαντλεί πόρους από τις επιδοτήσεις αυτές. Πολλοί αγρότες, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ανησυχούν ότι η μείωση των επιδοτήσεων θα πλήξει σημαντικά το εισόδημά τους.

Οι αγρότες ζητούν απλοποίηση της ΚΑΠ. Η ΚΑΠ θεωρείται από πολλούς αγρότες περίπλοκη και δύσκολη στην κατανόηση, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές της, ενώ η γραφειοκρατία που σχετίζεται με την εφαρμογή της ΚΑΠ θεωρείται επίσης δυσανάλογη. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι αγρότες που ανησυχούν για το μέλλον των εκμεταλλεύσεών τους, καθώς δεν είναι σίγουροι αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές απαιτήσεις.

Η ΚΑΠ δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών περιφερειών της ΕΕ και από την εφαρμογή αυτής είναι ιδιαίτερα πληττόμενες οι αγροτικές χώρες του νότου αντίθετα με τις βόρειες βιομηχανικές κυρίως χώρες της ΕΕ, όπου το κόστος παραγωγής μάλλον είναι το κύριο θέμα διαμαρτυρίας, αφού η έλλειψη φθηνού ρωσικού αερίου μάλλον εκτόξευσε τις τιμές πολλών εισροών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει υπόψη τις ανησυχίες των αγροτών και έχει προχωρήσει σε κάποιες πρώτες αλλαγές της ΚΑΠ, ωστόσο αυτές δεν είναι δομικές και επί τοις ουσίας φαίνεται πως δεν λύνουν σημαντικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:54

Eurobank: Αγορά 4,53 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 16 εκατ. ευρώ

12:49

Μαρινάκης: Επαναπατρίστηκαν 1.039 Έλληνες από εμπόλεμες περιοχές -Ενισχύεται η αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας

12:35

Βέλγιο: Η έκρηξη μπροστά από συναγωγή στη Λιέγη θεωρείται αντισημιτική ενέργεια

12:26

Bloomberg: Κερδίζουν έδαφος τα στοιχήματα για αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ - ΒοΕ

12:12

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ να προβάλει στρατιωτική ισχύ της με περισσότερο δυναμισμό

12:05

H UBS αυξάνει κατά 10% το pool των μπόνους - Δεν αλλάζει την αμοιβή του Ερμότι

11:54

Πιερρακάκης για Μ. Ανατολή: Το σημαντικό είναι πόσο θα διαρκέσει και τι είδους κρίση θα προκύψει

11:44

Μπαράζ βομβαρδισμών από Ισραήλ σε Βηρυτό και Τεχεράνη - Ιρανικό χτύπημα σε διυλιστήριο στο Μπαχρέιν

11:36

Όταν οι ΗΠΑ «έφαγαν πόρτα»: 4 φορές που οι σύμμαχοι αρνήθηκαν να βοηθήσουν τον Λευκό Οίκο

11:33

Το ΔΝΤ καλεί τις χώρες να προετοιμαστούν για το απίθανο

11:26

Για 8η χρονιά συνεχίζεται το πρόγραμμα «Μια ελπίδα γεννιέται!» της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.

11:02

Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Σε χαμηλά 3,5 μηνών ο Γενικός Δείκτης

10:59

CrediaBank: Στόχος επαναλαμβανόμενο RoTE άνω του 18% και δάνεια πάνω από 14 δισ. ευρώ

10:56

Με βουτιά 1.000 μονάδων αντέδρασε στο πετρέλαιο η Wall Street

10:55

«Καμπανάκι» ΕΣΕΕ: Ευάλωτο το εμπόριο στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Τα τρία σενάρια

10:45

Δίκη Χρυσής Αυγής: Όχι στα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι εισηγήθηκε η εισαγγελέας

10:41

Πτώση άνω του 2% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:30

Νέο ενιαίο σύστημα επισιτιστικής βοήθειας - 400 εκατ. ευρώ απευθείας στα νοικοκυριά μέσω vouchers

10:30

Alpha Bank: Μειωμένο σταθερό επιτόκιο στο 2% για την απόκτηση Α΄ κατοικίας

10:25

Alumil: Χρηματοδότηση €13,7 εκατ. από την EBRD - Ανθεκτική λειτουργία της θυγατρικής στα ΗΑΕ

10:21

Άλμα σχεδόν 30% για την τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

10:10

H Hotels Collection: Δυναμική η παρουσία του ομίλου στην Επετειακή Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB Berlin 2026

10:01

SIPRI: Οι παγκόσμιες εξαγωγές όπλων απογειώθηκαν (+9,2%) την τελευταία 5ετία

09:58

Helleniq Energy: Έναρξη εμπορικής λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία

09:55

Γερμανία: Απογοήτευσαν τα στοιχεία για τη βιομηχανία στην αρχή του έτους

09:45

Τι σηματοδοτούν οι διοικητικές αλλαγές στην Ελληνικά Οινοποιεία

09:35

Dimand: Σημαντική αύξηση των λειτουργικών κερδών, διεύρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας

09:35

Γερμανία: Πλήγμα για τον Μερτς μετά τη νίκη των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

09:21

Η Τουρκία έστειλε έξι F-16 στα Kατεχόμενα

09:10

Παγκόσμιες τάσεις & καινοτομίες του F&B κλάδου σε μία διεθνή έκθεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider