Η ΚΑΠ είναι ένας από τους λόγους που «στέλνει» τα τρακτέρ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ΚΑΠ είναι ένας από τους λόγους που «στέλνει» τα τρακτέρ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες...
Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό πως εκτός από το κόστος παραγωγής των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ένα άλλο κοινό αγροτικό ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι η εφαρμογή της ΚΑΠ που είναι σε εξέλιξη από 1/1/2023. 

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό πως εκτός από το κόστος παραγωγής των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ένα άλλο κοινό αγροτικό ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι η εφαρμογή της ΚΑΠ που είναι σε εξέλιξη από 1/1/2023.

Τι προβλήματα επικαλούνται οι αγρότες πως έχουν από την νέα ΚΑΠ;

Καταρχήν, οι Περιβαλλοντικές απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν. Η νέα ΚΑΠ θέτει αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες, οι οποίοι, αν και θεωρούνται απαραίτητοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θεωρούνται από πολλούς αγρότες δυσβάσταχτοι και οικονομικά ασύμφοροι. Η γραφειοκρατία που σχετίζεται με την τήρηση των κανόνων αυτών θεωρείται επίσης δυσανάλογη και για τη χώρα μας ακόμα και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης όλων αυτών των απαιτήσεων φαίνεται πως δεν είναι πλήρες, ενώ εκδίδονται συνεχώς νέες διευκρινιστικές αποφάσεις για την κατανομή των επιδοτήσεων, επιδοτήσεις που μέχρι και το 2022 είχαν αποδοθεί μέχρι σχεδόν στο σύνολο τους μέχρι και το Δεκέμβριο εκάστου έτους. Η νέα ΚΑΠ έχει δημιουργήσει στον αγροτικό κλάδο αβεβαιότητα για το μέλλον του. Οι πολιτικές υποσχέσεις δεν πείθουν. Η νέα ΚΑΠ βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης και στη χώρα μας ο πρώτος χρόνος υλοποίησης ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, πρακτικά είναι ακόμα σε εξέλιξη με πολλά εκατομμύρια ευρώ (425 εκατομμύρια ευρώ) να λιμνάζουν.

Σημαντικό πρόβλημα είναι η μείωση επιδοτήσεων. Η νέα ΚΑΠ προβλέπει μείωση των επιδοτήσεων προς τους αγρότες, με στόχο την ανακατανομή των πόρων προς τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις και των εφαρμογή φιλικότερων προς το περιβάλλον πρακτικών. Ωστόσο αν και φαινομενικά στη χώρα μας υπολογίζεται ότι στο σύνολο τους οι αγροτικές ενισχύσεις δεν έχουν μειωθεί όσο σε άλλες χώρες, η δύσκολη και πιο κοστοβόρα εφαρμογή της ΚΑΠ εξαντλεί πόρους από τις επιδοτήσεις αυτές. Πολλοί αγρότες, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ανησυχούν ότι η μείωση των επιδοτήσεων θα πλήξει σημαντικά το εισόδημά τους.

Οι αγρότες ζητούν απλοποίηση της ΚΑΠ. Η ΚΑΠ θεωρείται από πολλούς αγρότες περίπλοκη και δύσκολη στην κατανόηση, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές της, ενώ η γραφειοκρατία που σχετίζεται με την εφαρμογή της ΚΑΠ θεωρείται επίσης δυσανάλογη. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι αγρότες που ανησυχούν για το μέλλον των εκμεταλλεύσεών τους, καθώς δεν είναι σίγουροι αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές απαιτήσεις.

Η ΚΑΠ δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών περιφερειών της ΕΕ και από την εφαρμογή αυτής είναι ιδιαίτερα πληττόμενες οι αγροτικές χώρες του νότου αντίθετα με τις βόρειες βιομηχανικές κυρίως χώρες της ΕΕ, όπου το κόστος παραγωγής μάλλον είναι το κύριο θέμα διαμαρτυρίας, αφού η έλλειψη φθηνού ρωσικού αερίου μάλλον εκτόξευσε τις τιμές πολλών εισροών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει υπόψη τις ανησυχίες των αγροτών και έχει προχωρήσει σε κάποιες πρώτες αλλαγές της ΚΑΠ, ωστόσο αυτές δεν είναι δομικές και επί τοις ουσίας φαίνεται πως δεν λύνουν σημαντικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Γάζα: Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς με στόχο διοικητή της Χαμάς

23:37

Νιγηρία: Μπαράζ επιθέσεων σε σχολεία και απαγωγές δεκάδων μαθητών

23:23

Trastor: Επιτυχής άντληση 150 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ - Στο 1 ευρώ/μετοχή η τιμή διάθεσης

23:15

Η άνοδος των ομολόγων πλήγωσε» την Wall Street

22:54

Εβδομαδιαίο ράλι άνω του 10% για το πετρέλαιο εν μέσω αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή

22:40

Σε χαμηλά μίας εβδομάδας ο χρυσός με απώλειες 2,5%, στο -8% το ασήμι

22:26

Σερβία: Συνελήφθη ο διοικητής της αστυνομίας Βελιγραδίου για συμμετοχή σε εγκληματική πράξη

22:11

Παρατείνεται για 45 ημέρες η εκεχειρία Ισραήλ και Λιβάνου

21:46

Ισραήλ: Ο στρατός στοχοποίησε κορυφαίο διοικητή της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

21:35

Βουλή: O Φ. Οζγκιούρ ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Νέα Αριστερά

21:18

Κίνα: «Τραμπ και Σι συμφώνησαν να εφαρμόζουν όλες τις υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες»

21:10

Αγωγή κατά της Euroclear από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας - Διεκδικεί αποζημίωση 249 δισ.

21:02

Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μαζί για την Ελλάδα του 2030»

20:41

Βενεζουέλα: Πυρκαγιά σε πλατφόρμα επεξεργασίας αερίου στο Μαρακαΐμπο, έξι τραυματίες

20:25

Τσίπρας: Μετά το κόλπο της ΔΕΗ και τα υπερκέρδη των τραπεζών, ας δούμε τι γίνεται και με τα κόκκινα δάνεια

20:17

Τα ΗΑΕ απορρίπτουν τις κατηγορίες του Ιράν περί ενεργού ρόλου στον πόλεμο εναντίον του

20:04

Μερτς: «Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αδυναμίες κι εγώ επικοινωνιακό πρόβλημα»

19:51

Νέος γύρος απολύσεων στην Starbucks - Κόβονται 300 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

19:48

ΥΠΕΘΟΟ: «Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν πυροσβέστης στη φωτιά που ο ίδιος άναψε»

19:45

Ξεκίνησε το 16ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας - Δείτε live την ομιλία Μητσοτάκη

19:32

Πετρέλαιο: Η μάχη για τα 80 ή τα... 200 δολάρια και τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία

19:28

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ υπερδιπλασίασε μέσα σε ένα χρόνο την περιουσία του και μπήκε στο κλαμπ του 1 δισ.

19:16

ΗΠΑ - Κίνα: Ο Τραμπ αποκαλύπτει συνομιλία με τον Σι για τον Τζίμι Λάι

19:13

Επιφυλακτικότητα και ισχυρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:09

Παράνομος τζόγος: Ο νέος «ψηφιακός υπόκοσμος» των 2 δισ. ευρώ

18:59

Titan SA: Εγκρίθηκε από ΓΣ η διανομή μικτού μερίσματος 1,10 ευρώ/μετοχή

18:57

Νετανιάχου: Το Ισραήλ ελέγχει σήμερα το 60% της Λωρίδας της Γάζας

18:51

ΕΕΕΠ: Καμπάνια στα τηλεοπτικά δίκτυα και έρευνα αναγνωρισιμότητας εν μέσω αλλαγών στην αγορά παιγνίων

18:42

«Η Οικονομία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Αξιοποιώντας το παρελθόν για ένα βιώσιμο μέλλον»

18:38

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων κατά κινεζικών εταιρειών που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider