Η ΕΕ μεταξύ Πράσινης Μετάβασης & Αγροτιάς - Η σύνθετη εξίσωση των 60 δισ.

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ΕΕ μεταξύ Πράσινης Μετάβασης & Αγροτιάς - Η σύνθετη εξίσωση των 60 δισ.
Παρά το γεγονός ότι η γεωργία αντιμετωπίζεται συχνά ως ένας προνομιούχος τομέας από την ΕΕ, η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκη.

Στη σύγχρονη εποχή, οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε έναν συνεχή αγώνα για την εξισορρόπηση των αναγκών και των αιτημάτων των αγροτών ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη για αποφασιστική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, και η Ελλάδα αποτελούν μόνο μερικά από τα παραδείγματα χωρών όπου οι διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν γίνει έντονες, υπενθυμίζοντας σε όλους μας την ισχυρή επιρροή που μπορούν να ασκήσουν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν αυτό συμβαίνει καθολικά.

Τα αιτήματα των αγροτών και οι πολιτικές απαιτήσεις αποτελούν μια σύνθετη εξίσωση, με τις ετήσιες γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ να φτάνουν περίπου τα 60 δισ. ευρώ, δηλαδή έως και το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ένωσης. Η πρόκληση για τους ευρωπαίους πολιτικούς είναι η εύρεση ενός ισορροπημένου τρόπου αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, χωρίς να αγνοούν τις ανάγκες των αγροτών.

Παρά το γεγονός ότι η γεωργία αντιμετωπίζεται συχνά ως ένας προνομιούχος τομέας από την ΕΕ, η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Η γεωργία συνδέεται με μεγάλους κινδύνους και πενιχρά οφέλη, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι και τα συμπιεσμένα περιθώρια κέρδους, εξαιτίας του πληθωρισμού και των διεθνών συγκρούσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Στην τελευταία Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει στην προώθηση της «Πράσινης Συμφωνίας» και της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο», που στοχεύουν στη μείωση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων και στην αναμόρφωση των γεωργικών πρακτικών. Αυτές οι πολιτικές, παρόλο που είναι απαραίτητες για την κλιματική αλλαγή, φέρνουν επιπλέον βάρη στους αγρότες, που ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη και γραφειοκρατικές δυσκολίες. Δυστυχώς αυτές οι πολιτικές αποφάσεις ελήφθησαν προ των κρίσεων Covid-19 και του Ρωσσοουκρανικού πολέμου και σήμερα, το 2024, είναι μάλλον μη εφαρμοστέες. Ήδη βλέπουμε κάποιες υποχωρήσεις να συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την αρχικά σκληρή στάση, όπως για παράδειγμα η πρόταση για παρέκκλιση του κανόνα της αγρανάπαυσης (4%) και για το 2024, ενώ μια πιο σημαντική υποχώρηση φαίνεται πως είναι και η ανακοίνωση από την κυρία Φον ντερ Λάιεν για την απόσυρση επίμαχου νόμου για τα φυτοφάρμακα που προέβλεπε τη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων κατά 40% έως το 2030 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικείμενη διεξαγωγή των ευρωεκλογών τον Ιούνιο αυξάνει την πίεση για την εύρεση λύσεων που θα εξισορροπήσουν τις αντικρουόμενες ανάγκες.

Η ανάγκη για μια ευρύτερη συζήτηση για την επισιτιστική ασφάλεια και το κόστος της πράσινης μετάβασης είναι επείγουσα. Η εξεύρεση τρόπων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στη γεωργία, καθώς και η δημιουργία πιο βιώσιμων και οικονομικά ανθεκτικών αγροτικών επιχειρήσεων, θα είναι καθοριστική για την επίτευξη μιας ισορροπημένης και δίκαιης μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Η πολιτική βούληση για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας θα κρίνει την ικανότητα της Ευρώπης να προχωρήσει μαζί, αντιμετωπίζοντας τόσο τις κλιματικές προκλήσεις όσο και τις ανάγκες των αγροτών της. Μόνο μέσω της συνεργασίας και της διαλλακτικότητας μπορεί να βρεθεί ένας δρόμος που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη και δίκαιη μελλοντική ευρωπαϊκή γεωργία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχει πραγματικά αυτή η πρόθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια μεγάλη στροφή και τελικά προσαρμογή στα δεδομένα της εποχής μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λυκουρέντζος στο 1st Agrofuture Summit: Από 10/2 οι αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, από 20/2 στην υπόλοιπη χώρα

Τα σημεία των καιρών στο «1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία - Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα»

Μπαμπασίδης (ΟΠΕΚΕΠΕ): Θα επαναπροσδιοριστεί η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων για το 2023

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Γερμανία: Ανάπτυξη 1% προβλέπει για το 2026 η κυβέρνηση

23:43

Tesla: Η πρώτη ετήσια πτώση εσόδων που έχει καταγράψει ποτέ «επισκιάζει» το νικηφόρο τρίμηνο - Γιατί ανεβαίνει η μετοχή

23:35

Θετικό δ' τρίμηνο για Meta με έσοδα 59,89 δισ. δολαρίων - Ισχυρό forecast πωλήσεων

23:23

Microsoft: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα, αλλά «φρενάρει» η ανάπτυξη στο cloud

23:21

Wall Street: Άγγιξε αλλά δεν κράτησε τις 7.000 μονάδες ο S&P 500 λόγω Fed - Πάουελ

23:08

Κολομβία: Αγνοείται αεροσκάφος με 15 επιβαίνοντες

22:55

Πετρέλαιο: Σε υψηλό τετραμήνου λόγω των απειλών Τραμπ προς Ιράν

22:41

Τραμπ: Μετέωρη η «αποκλιμάκωση» που είχε υποσχεθεί στη Μινεάπολη - Σκληρή επίθεση κατά του δημάρχου Φρέι

22:28

Ελβετία: Πολιτικός χρησιμοποίησε εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας για σκοποβολή - Πρόστιμο 544 ευρώ

22:14

Οργή βετεράνων πολέμου στη Δανία - Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη αφαίρεσε σημαίες της χώρας

22:02

Πάουελ: Στο «περίμενε» για επιτόκια - Βελτιωμένο το αναπτυξιακό outlook

21:50

Ιράν: Δεν αποκλείει διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά αλλά είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

21:38

Χρυσός: Διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά την «παύση» Fed

21:27

Στουρνάρας στο ΕΒΕΑ: Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της

21:13

Κροατία: Η χώρα δεν θα ενταχθεί στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

21:00

Έβαλε στον «πάγο» τα επιτόκια η Fed: Πώς «διαβάζει» πληθωρισμό - αγορά εργασίας

20:59

Δημοσκόπηση GPO: Στο 13,7% η «ψαλίδα» ΝΔ με ΠΑΣΟΚ - Τι λένε οι πολίτες για Καρυστιανού - Τσίπρα

20:48

ΗΠΑ: Σε αργία τέθηκαν οι πράκτορες που πυροβόλησαν τον Άλεξ Πρέτι

20:36

Mε ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας θα επαναπατριστούν οι σοροί των οπαδών του ΠΑΟΚ

20:23

Μερτς για συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ: Απαιτείται τώρα μια τελική απόφαση - Δεν θα δεχτούμε επιδείνωσή της

20:11

Συνάντηση Στουρνάρα – Κοντογεώργη: Η χώρα συνεχίζει το δρόμο της υπευθυνότητας απέναντι σε κάθε είδους λαϊκισμό

20:00

ΗΠΑ: Αδύναμο δολάριο, ρεκόρ στη Wall Street και αυξανόμενοι κίνδυνοι από τους ξένους επενδυτές

19:55

Μητσοτάκης: Νέα εποχή για την Εκκλησία της Κρήτης

19:43

Θλίψη στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε η υποψήφια βουλεύτρια Αριστέα Καζάκου σε ηλικία 40 ετών

19:30

«Σε καμία περίπτωση»: Ο Μπέσεντ διαψεύδει αναφορές παρέμβασης των ΗΠΑ στο γεν

19:22

Ευρωαγορές: Απώλειες στους δείκτες με «βαρίδια» ASML και LVMH

19:05

Γεραπετρίτης στο ΣΑ ΟΗΕ: Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή αποτελεί επιτακτική ηθική, πολιτική και ανθρωπιστική αναγκαιότητα

19:03

Βιολάντα: Ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης και οι άλλοι 2 κατηγορούμενοι

18:54

Ρούμπιο: Θα βρεθεί μια λύση αναφορικά με τη Γροιλανδία που θα ικανοποιεί «όλους»

18:46

Κεφαλογιάννη: Η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην ινδική αγορά αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider