Η ΕΕ μεταξύ Πράσινης Μετάβασης & Αγροτιάς - Η σύνθετη εξίσωση των 60 δισ.

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ΕΕ μεταξύ Πράσινης Μετάβασης & Αγροτιάς - Η σύνθετη εξίσωση των 60 δισ.
Παρά το γεγονός ότι η γεωργία αντιμετωπίζεται συχνά ως ένας προνομιούχος τομέας από την ΕΕ, η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκη.

Στη σύγχρονη εποχή, οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε έναν συνεχή αγώνα για την εξισορρόπηση των αναγκών και των αιτημάτων των αγροτών ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη για αποφασιστική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, και η Ελλάδα αποτελούν μόνο μερικά από τα παραδείγματα χωρών όπου οι διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν γίνει έντονες, υπενθυμίζοντας σε όλους μας την ισχυρή επιρροή που μπορούν να ασκήσουν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν αυτό συμβαίνει καθολικά.

Τα αιτήματα των αγροτών και οι πολιτικές απαιτήσεις αποτελούν μια σύνθετη εξίσωση, με τις ετήσιες γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ να φτάνουν περίπου τα 60 δισ. ευρώ, δηλαδή έως και το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ένωσης. Η πρόκληση για τους ευρωπαίους πολιτικούς είναι η εύρεση ενός ισορροπημένου τρόπου αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, χωρίς να αγνοούν τις ανάγκες των αγροτών.

Παρά το γεγονός ότι η γεωργία αντιμετωπίζεται συχνά ως ένας προνομιούχος τομέας από την ΕΕ, η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Η γεωργία συνδέεται με μεγάλους κινδύνους και πενιχρά οφέλη, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι και τα συμπιεσμένα περιθώρια κέρδους, εξαιτίας του πληθωρισμού και των διεθνών συγκρούσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Στην τελευταία Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει στην προώθηση της «Πράσινης Συμφωνίας» και της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο», που στοχεύουν στη μείωση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων και στην αναμόρφωση των γεωργικών πρακτικών. Αυτές οι πολιτικές, παρόλο που είναι απαραίτητες για την κλιματική αλλαγή, φέρνουν επιπλέον βάρη στους αγρότες, που ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη και γραφειοκρατικές δυσκολίες. Δυστυχώς αυτές οι πολιτικές αποφάσεις ελήφθησαν προ των κρίσεων Covid-19 και του Ρωσσοουκρανικού πολέμου και σήμερα, το 2024, είναι μάλλον μη εφαρμοστέες. Ήδη βλέπουμε κάποιες υποχωρήσεις να συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την αρχικά σκληρή στάση, όπως για παράδειγμα η πρόταση για παρέκκλιση του κανόνα της αγρανάπαυσης (4%) και για το 2024, ενώ μια πιο σημαντική υποχώρηση φαίνεται πως είναι και η ανακοίνωση από την κυρία Φον ντερ Λάιεν για την απόσυρση επίμαχου νόμου για τα φυτοφάρμακα που προέβλεπε τη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων κατά 40% έως το 2030 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικείμενη διεξαγωγή των ευρωεκλογών τον Ιούνιο αυξάνει την πίεση για την εύρεση λύσεων που θα εξισορροπήσουν τις αντικρουόμενες ανάγκες.

Η ανάγκη για μια ευρύτερη συζήτηση για την επισιτιστική ασφάλεια και το κόστος της πράσινης μετάβασης είναι επείγουσα. Η εξεύρεση τρόπων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στη γεωργία, καθώς και η δημιουργία πιο βιώσιμων και οικονομικά ανθεκτικών αγροτικών επιχειρήσεων, θα είναι καθοριστική για την επίτευξη μιας ισορροπημένης και δίκαιης μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Η πολιτική βούληση για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας θα κρίνει την ικανότητα της Ευρώπης να προχωρήσει μαζί, αντιμετωπίζοντας τόσο τις κλιματικές προκλήσεις όσο και τις ανάγκες των αγροτών της. Μόνο μέσω της συνεργασίας και της διαλλακτικότητας μπορεί να βρεθεί ένας δρόμος που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη και δίκαιη μελλοντική ευρωπαϊκή γεωργία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχει πραγματικά αυτή η πρόθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια μεγάλη στροφή και τελικά προσαρμογή στα δεδομένα της εποχής μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λυκουρέντζος στο 1st Agrofuture Summit: Από 10/2 οι αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, από 20/2 στην υπόλοιπη χώρα

Τα σημεία των καιρών στο «1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία - Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα»

Μπαμπασίδης (ΟΠΕΚΕΠΕ): Θα επαναπροσδιοριστεί η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων για το 2023

Όλες οι ειδήσεις

10:42

Ζαχαράκη: Διεθνές κοινό μεταπτυχιακό One Health Education for Global Sustainability

10:22

Η Κίνα «ελπίζει» να εξευρεθεί «συμβιβασμός» των ΗΠΑ και του Ιράν

10:00

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να δαμάσει τον πληθωρισμό

09:54

Μήνυση Ανδρουλάκη σε Γεωργιάδη για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση

09:35

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι συλληφθέντες για την δράση εγκληματικής οργάνωσης στην Κρήτη

09:25

Δίκη Τέμπη: Συνέχεια των ενστάσεων για την υποστήριξη της κατηγορίας με αλλαγές στην αίθουσα

09:22

Παπαστεργίου: Μέχρι την επόμενη εβδομάδα ο νέος διαγωνισμός για τις κάμερες

09:20

Η 31η Μαΐου καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στο «Σπίτι μου ΙΙ»

09:14

ΔΕΗ: Στην πρώτη γραμμή το mega project των data centers στη Δυτική Μακεδονία

09:02

Metro ΑΕΒΕ: Οι επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ, οι επιλεκτικές εξαγορές και οι ευκαιρίες από το deal Μασούτης - Κρητικός

08:50

ΚΕΦΙΜ: Η Ελλάδα 50η μεταξύ 69 οικονομιών ως προς την ανταγωνιστικότητά της

08:36

Παπαστράτος: Πάνω από 700 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία

08:22

Γιατί δεν έπεισε η Ferrari Luce

08:18

Κάθετος Διάδρομος: Έτοιμη η Ελλάδα για τα νέα προϊόντα δυναμικότητας - Αισιοδοξία για τη δημοπρασία του Ιουλίου

08:08

Στον Λευκό Οίκο το υπουργικό συμβούλιο Τραμπ αντί για το Καμπ Ντέιβιντ

08:02

Ποδαρικό της ΕΛΑΣ με πέσιμο στο ΠΑΣΟΚ - Ο Τσίπρας συσπειρώνει… τη ΝΔ - Οι απόντες και οι παρόντες στο Θησείο

07:51

Λήξη μαθημάτων για τα γυμνάσια σήμερα

07:48

Τι αλλάζει στις προσλήψεις με το νομοσχέδιο για την ίση αμοιβή

07:36

ΔΕΣΦΑ: Το φυσικό αέριο φτάνει στην «καρδιά» του λιγνίτη - Πώς αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Δυτικής Μακεδονίας

07:24

Lamda Development: Πού θα πάνε τα 350 εκατ. του νέου retail bond - Η τάση στο Ελληνικό

07:14

Φορο-απόβαση στα νησιά με ΑΙ, drones και «μυστικούς» εφοριακούς

07:06

Κίνητρα σε ξένους και μεγάλους - Ποιος συνομιλεί με ποιον - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του MSCI

23:52

Δίκη για τα Τέμπη: Συμπληρωματική διάταξη από το Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

23:36

Ελληνικών συμφερόντων το τάνκερ που χτυπήθηκε ανοιχτά του Ομάν - Σώο το πλήρωμα

23:23

Γερμανία: Η AfD διατηρεί σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα από τους Χριστιανοδημοκράτες

23:11

Διπλό ρεκόρ με τεχνολογική ώθηση στην Wall Street

22:56

Γάζα: Στόχος ισραηλινής επίθεσης ο νέος ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς

22:43

Κυβερνητικές πηγές για Τσίπρα: «Το ίδιο αμετανόητος και απαράλλαχτος»

22:36

Πετρέλαιο: «Άγγιξε» τα 100 δολάρια το brent εν μέσω ανησυχίας για τη Μέση Ανατολή

22:20

Πιερρακάκης: «Γινόμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία παίρνει βάρη από τις επόμενες γενιές»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider