Με τις εξαγωγές και τον άνθρωπο στο επίκεντρο, για μια ισχυρή Βιομηχανία έως το 2030

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με τις εξαγωγές και τον άνθρωπο στο επίκεντρο, για μια ισχυρή Βιομηχανία έως το 2030
Στο πρόσφατο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ αναδείχθηκε το ισχυρό αποτύπωμα της ελληνικής βιομηχανίας στην οικονομία, καθώς παράγει το 14,4% του ΑΕΠ, εξάγει το 90% των εξαγωγών και απασχολεί 1 στους 4 εργαζόμενους.

Στο πρόσφατο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ αναδείχθηκε το ισχυρό αποτύπωμα της ελληνικής βιομηχανίας στην οικονομία, καθώς παράγει το 14,4% του ΑΕΠ, εξάγει το 90% των εξαγωγών και απασχολεί 1 στους 4 εργαζόμενους. Παράλληλα, όμως αναδείχθηκαν και οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές βιομηχανίες, εξαιτίας των εξελίξεων στα πεδία της γεωπολιτικής, της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της τεχνολογίας, αλλά και των πολιτικών που εφαρμόζουν οι εμπορικοί ανταγωνιστές της ΕΕ, όπως το Inflation Reduction Act στις ΗΠΑ.

Το νέο περιβάλλον δημιουργεί κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες για την αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών βιομηχανιών και την είσοδό τους σε παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Η αξιοποίηση των ευκαιριών αυτών θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας, και κατ΄ επέκταση στον επιθυμητό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με την ενίσχυση κλάδων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα, οι οποίοι δημιουργούν καλά αμειβόμενες και υψηλών προσόντων θέσεις εργασίας.

Η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών βιομηχανιών δεν εξαρτάται μόνο από την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, αλλά και από την ικανότητα των στελεχών τους να ανακαλύπτουν και να αξιοποιούν εξαγωγικές ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές. Η ικανότητα αυτή προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες για το σύνολο της εξαγωγικής διαδικασίας, οι οποίες δεν προσφέρονται από τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Για τον λόγο αυτό ο ΣΕΒ υλοποιεί τη δράση “Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών” (περισσότερα εδώ), που στόχο έχει να δημιουργήσει μια νέα γενιά στελεχών εξαγωγών, με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες για το σύνολο της εξαγωγικής διαδικασίας, προσφέροντάς τους ευκαιρίες απασχόλησης σε βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΣΕΒ Skills4Jobs και περιλαμβάνει:

Κατάρτιση για την ανάπτυξη ήπιων και επαγγελματικών δεξιοτήτων σχετικά με το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης, όπως είναι η δημιουργία ενός πλάνου ανάπτυξης εξαγωγών, η επιλογή του κατάλληλου τρόπου εισόδου σε μια αγορά στόχο, η συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά στόχο και η επιλογή του κατάλληλου πλαισίου προώθησης των εξαγωγών, του δικτύου πωλήσεων, καθώς και αποστολής και διανομής των προϊόντων σε μια ξένη αγορά. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν μια σειρά δεξιοτήτων που αφορούν στις διαπραγματεύσεις και τη διαπολιτισμική επικοινωνία, την αποτελεσματική συνεργασία των ομάδων στον εργασιακό χώρο (team working) και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης για την επίλυση προβλημάτων, που είναι απαραίτητες στο πεδίο των εξαγωγών.

Παρουσίαση επιτυχημένων εξαγωγικών πρακτικών (case studies) από στελέχη επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ διαφορετικών κλάδων (τρόφιμα, υλικά, μέταλλα κλπ) και κατηγοριών προϊόντων (B2B, B2C).

• Εκπόνηση ενός Export Strategy Plan για ένα προϊόν.

• Συμβουλευτική για την εξέλιξη στο επάγγελμα

• Ευκαιρίες απασχόλησης σε εξαγωγικές επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ.

Με τον τρόπο αυτό ο ΣΕΒ προετοιμάζει στελέχη που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, συνδυάζοντας δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες του: το Skills4Jobs και τo ExportReady. Η πρώτη έχει στόχο να προετοιμάσει στελέχη επιχειρήσεων με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, μέσω ολοκληρωμένων δράσεων κατάρτισης και απασχόλησης, και η δεύτερη να ενισχύσει την εξαγωγική ικανότητα των επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένων δράσεων δικτύωσης, ανάπτυξης εξαγωγικών δεξιοτήτων και στρατηγικής πληροφόρησης. Ο ΣΕΒ θα συνεχίσει την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Skills4Jobs, καθώς η επίτευξη του στόχου μιας ισχυρότερης Βιομηχανίας έως το 2030, προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:12

ΔΕΔΔΗΕ: Έναρξη θερινού ωραρίου της διζωνικής μειωμένης τιμολόγησης

15:12

Τεχεράνη: Ζημιές σε 131 ιστορικά κτίρια σε όλο το Ιράν από τον πόλεμο

15:08

Αλ Σίσι: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

14:53

Τραμπ: «Συνομιλούμε με ένα νέο, πιο λογικό καθεστώς στο Ιράν» - Νέες απειλές

14:45

Deal 29,1 δισ. δολαρίων στα τρόφιμα: Στα χέρια της Sysco η Jetro Restaurant Depot

14:43

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενεργειακό κόστος

14:37

Οι κλάδοι που ηγούνται της κούρσας των μισθών και οι «χρυσές» ειδικότητες με αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ

14:30

Wood για Ελλάδα: Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις - Στάση αναμονής με το βλέμμα στον τουρισμό

14:29

Κοκκινοπηλός Πρέβεζας: Ένα τοπίο που μοιάζει από άλλο πλανήτη

14:28

Η Συρία ανακοίνωσε «εκτεταμένη επίθεση» drones εναντίον των βάσεών της στα σύνορα με Ιράκ

14:26

H Κομισιόν ενέκρινε πακέτο 1,5 δισ. ευρώ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

14:24

Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε με ποιους θα κυβερνήσει και πώς

14:17

Τέλος στην «σιωπή» και την ανοχή - 43% αύξηση των καταγγελιών από εργαζόμενους για περιστατικά βίας και παρενόχλησης

14:07

Τσιάρας: Αναγκαία η λήψη μέτρων από την ΕΕ για τη στήριξη των παραγωγών απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις

14:06

East Village: Ποιότητα ζωής και έξυπνη διαβίωση μέσα στην Αθήνα

13:53

Το Ιράν θεωρεί «μη ρεαλιστικά, παράλογα και υπερβολικά» τα αιτήματα των ΗΠΑ για συνομιλίες

13:51

Kaspersky: Σε ιστορικό χαμηλό οι κυβερνοεπιθέσεις υψηλής σοβαρότητας

13:49

Ο Ζελένσκι προτείνει ενεργειακή εκεχειρία στη Μόσχα ως απάντηση στην πετρελαϊκή κρίση

13:34

Φρένο στην fast fashion βάζει η Γερμανία

13:33

Ανοίγει την Τρίτη 31/3 η πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού

13:26

Κομισιόν: Δημοσιεύει κατευθυντήριες γραμμές για τη στήριξη της εφαρμογής των νέων κανόνων για τις συσκευασίες

13:13

Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία Erminio - Ποιες περιοχές θα πλήξει

13:13

Η Νορβηγία μειώνει προσωρινά τον φόρο στα καύσιμα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

13:10

ΕΣΠ: Η μεταρρύθμιση χρειάζεται ισορροπία- όχι απομάκρυνση από την αγορά

13:05

Youth Pass: Ανοίγει την 1η Απριλίου η πλατφόρμα για αιτήσεις

12:57

Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ο François-Louis Michaud

12:56

Παπαθανάσης: Νέες παρεμβάσεις σε δήμους της Δυτικής Μακεδονίας

12:51

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια μείωση 1,7% για τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

12:47

Πιτσιλής: Οι πέντε τομείς συνεργασίας με τα τουρκικά τελωνεία - Συνάντηση με Υφ. Εμπορίου της Τουρκίας

12:41

Η απειλή του στασιμοπληθωρισμού - Το κακό και το χειρότερο σενάριο για την οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider