Με τις εξαγωγές και τον άνθρωπο στο επίκεντρο, για μια ισχυρή Βιομηχανία έως το 2030

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με τις εξαγωγές και τον άνθρωπο στο επίκεντρο, για μια ισχυρή Βιομηχανία έως το 2030
Στο πρόσφατο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ αναδείχθηκε το ισχυρό αποτύπωμα της ελληνικής βιομηχανίας στην οικονομία, καθώς παράγει το 14,4% του ΑΕΠ, εξάγει το 90% των εξαγωγών και απασχολεί 1 στους 4 εργαζόμενους.

Στο πρόσφατο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ αναδείχθηκε το ισχυρό αποτύπωμα της ελληνικής βιομηχανίας στην οικονομία, καθώς παράγει το 14,4% του ΑΕΠ, εξάγει το 90% των εξαγωγών και απασχολεί 1 στους 4 εργαζόμενους. Παράλληλα, όμως αναδείχθηκαν και οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές βιομηχανίες, εξαιτίας των εξελίξεων στα πεδία της γεωπολιτικής, της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της τεχνολογίας, αλλά και των πολιτικών που εφαρμόζουν οι εμπορικοί ανταγωνιστές της ΕΕ, όπως το Inflation Reduction Act στις ΗΠΑ.

Το νέο περιβάλλον δημιουργεί κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες για την αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών βιομηχανιών και την είσοδό τους σε παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Η αξιοποίηση των ευκαιριών αυτών θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας, και κατ΄ επέκταση στον επιθυμητό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με την ενίσχυση κλάδων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα, οι οποίοι δημιουργούν καλά αμειβόμενες και υψηλών προσόντων θέσεις εργασίας.

Η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών βιομηχανιών δεν εξαρτάται μόνο από την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, αλλά και από την ικανότητα των στελεχών τους να ανακαλύπτουν και να αξιοποιούν εξαγωγικές ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές. Η ικανότητα αυτή προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες για το σύνολο της εξαγωγικής διαδικασίας, οι οποίες δεν προσφέρονται από τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Για τον λόγο αυτό ο ΣΕΒ υλοποιεί τη δράση “Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών” (περισσότερα εδώ), που στόχο έχει να δημιουργήσει μια νέα γενιά στελεχών εξαγωγών, με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες για το σύνολο της εξαγωγικής διαδικασίας, προσφέροντάς τους ευκαιρίες απασχόλησης σε βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΣΕΒ Skills4Jobs και περιλαμβάνει:

Κατάρτιση για την ανάπτυξη ήπιων και επαγγελματικών δεξιοτήτων σχετικά με το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης, όπως είναι η δημιουργία ενός πλάνου ανάπτυξης εξαγωγών, η επιλογή του κατάλληλου τρόπου εισόδου σε μια αγορά στόχο, η συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά στόχο και η επιλογή του κατάλληλου πλαισίου προώθησης των εξαγωγών, του δικτύου πωλήσεων, καθώς και αποστολής και διανομής των προϊόντων σε μια ξένη αγορά. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν μια σειρά δεξιοτήτων που αφορούν στις διαπραγματεύσεις και τη διαπολιτισμική επικοινωνία, την αποτελεσματική συνεργασία των ομάδων στον εργασιακό χώρο (team working) και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης για την επίλυση προβλημάτων, που είναι απαραίτητες στο πεδίο των εξαγωγών.

Παρουσίαση επιτυχημένων εξαγωγικών πρακτικών (case studies) από στελέχη επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ διαφορετικών κλάδων (τρόφιμα, υλικά, μέταλλα κλπ) και κατηγοριών προϊόντων (B2B, B2C).

• Εκπόνηση ενός Export Strategy Plan για ένα προϊόν.

• Συμβουλευτική για την εξέλιξη στο επάγγελμα

• Ευκαιρίες απασχόλησης σε εξαγωγικές επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ.

Με τον τρόπο αυτό ο ΣΕΒ προετοιμάζει στελέχη που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, συνδυάζοντας δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες του: το Skills4Jobs και τo ExportReady. Η πρώτη έχει στόχο να προετοιμάσει στελέχη επιχειρήσεων με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, μέσω ολοκληρωμένων δράσεων κατάρτισης και απασχόλησης, και η δεύτερη να ενισχύσει την εξαγωγική ικανότητα των επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένων δράσεων δικτύωσης, ανάπτυξης εξαγωγικών δεξιοτήτων και στρατηγικής πληροφόρησης. Ο ΣΕΒ θα συνεχίσει την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Skills4Jobs, καθώς η επίτευξη του στόχου μιας ισχυρότερης Βιομηχανίας έως το 2030, προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:40

6 πάρκα στην Αττική για οικογενειακές αποδράσεις

13:34

«Αδιαπραγμάτευτο το νομικό καθεστώς των βάσεων στην Κύπρο» σύμφωνα με Άγγλο αξιωματούχο

13:09

Στην Ουάσιγκτον ο K. Πιερρακάκης για τις εαρινές συνεδριάσεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας

13:05

Πέτερ Μαγιάρ: Στο παιδικό του δωμάτιο είχε φωτογραφία του Όρμπαν - Δεκαετίες αργότερα, τον έριξε από την εξουσία

12:57

Πάπας Λέων: «Δεν φοβάμαι την κυβέρνηση Τραμπ»

12:42

Γερμανία: Μείωση του φόρου στα καύσιμα αποφάσισε η κυβέρνηση

12:24

Παπαστεργίου: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποκτά πραγματικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα του αγρότη

12:18

Ρωσία και Ουκρανία ξαναρχίζουν τις επιθέσεις με drones μετά την κατάπαυση πυρός για το Πάσχα

12:03

Στάρμερ: Η Βρετανία δεν υποστηρίζει αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ

11:54

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN ζητούν από ΗΠΑ και Ιράν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις

11:44

Τρία τάνκερ επιχειρούν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ μετά την ανακοίνωση αμερικανικού αποκλεισμού

11:37

Πέντε νεκροί σε νέα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον σκαφών φερόμενων ως διακινητών ναρκωτικών στον Ειρηνικό

11:29

«Ρώσοι σπίτια σας!»: Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Τουσκ χαιρετίζει τη νίκη Μαγιάρ

11:12

Γερμανία: Σε εξέλιξη η 48ωρη απεργία των πιλότων της Lufthansa

10:57

Ιράν: «Κανένα λιμάνι δεν είναι ασφαλές αν κινδυνέψουν τα ιρανικά λιμάνια»

10:46

Ευρωαγορές: Κόκκινα ταμπλό καθώς τα Στενά κλείνουν και η εκεχειρία ξεθωριάζει

10:29

Tηλεφωνική επικοινωνία Αραγτσί με Μπαρό για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

10:16

Ψηφιακό ευρώ: Τα ορόσημα και τι θα αλλάξει στις συναλλαγές

10:07

Πιέσεις Σάντσεθ στην Κίνα για να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν – «Μη βιώσιμη» εμπορική ανισορροπία με την ΕΕ

09:47

CNN: Γιατί ο Τραμπ απειλεί να «μπλοκάρει» τα ήδη αποκλεισμένα Στενά του Ορμούζ

09:32

Επίθεση Τραμπ στον Πάπα: Είναι αδύναμος και απαράδεκτος – Πρέπει να σοβαρευτεί

09:23

Νέο ράλι στο πετρέλαιο - Ξεπέρασαν τα 100 δολάρια Brent και WTI

09:09

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη για τη νίκη Μαγιάρ - «Μεγάλη βραδιά για την Ουγγαρία και την Ευρώπη»

09:06

Ουκρανία: Η πασχαλινή κατάπαυση του πυρός έλαβε τέλος

09:00

Τραμπ: «Δεν με ενδιαφέρει αν το Ιράν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου ή όχι»

08:46

Benetton Ελλάς: Υποχώρηση πωλήσεων και μείωση καταστημάτων – Δύσκολη η επόμενη μέρα

08:44

Το Green Paradox που φοβούνται οι αγορές: Γιατί οι κρίσεις φέρνουν περισσότερα ορυκτά καύσιμα

08:40

Στις επενδύσεις ποντάρει η Θανόπουλος και σχεδιάζει το μέλλον 

08:34

Τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και των λιμανιών του Ιράν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

08:28

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι «πολεμικές» επιδόσεις των large caps

gazzetta
gazzetta reader insider insider