Με τις εξαγωγές και τον άνθρωπο στο επίκεντρο, για μια ισχυρή Βιομηχανία έως το 2030

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με τις εξαγωγές και τον άνθρωπο στο επίκεντρο, για μια ισχυρή Βιομηχανία έως το 2030
Στο πρόσφατο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ αναδείχθηκε το ισχυρό αποτύπωμα της ελληνικής βιομηχανίας στην οικονομία, καθώς παράγει το 14,4% του ΑΕΠ, εξάγει το 90% των εξαγωγών και απασχολεί 1 στους 4 εργαζόμενους.

Στο πρόσφατο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ αναδείχθηκε το ισχυρό αποτύπωμα της ελληνικής βιομηχανίας στην οικονομία, καθώς παράγει το 14,4% του ΑΕΠ, εξάγει το 90% των εξαγωγών και απασχολεί 1 στους 4 εργαζόμενους. Παράλληλα, όμως αναδείχθηκαν και οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές βιομηχανίες, εξαιτίας των εξελίξεων στα πεδία της γεωπολιτικής, της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της τεχνολογίας, αλλά και των πολιτικών που εφαρμόζουν οι εμπορικοί ανταγωνιστές της ΕΕ, όπως το Inflation Reduction Act στις ΗΠΑ.

Το νέο περιβάλλον δημιουργεί κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες για την αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών βιομηχανιών και την είσοδό τους σε παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Η αξιοποίηση των ευκαιριών αυτών θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας, και κατ΄ επέκταση στον επιθυμητό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με την ενίσχυση κλάδων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα, οι οποίοι δημιουργούν καλά αμειβόμενες και υψηλών προσόντων θέσεις εργασίας.

Η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών βιομηχανιών δεν εξαρτάται μόνο από την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, αλλά και από την ικανότητα των στελεχών τους να ανακαλύπτουν και να αξιοποιούν εξαγωγικές ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές. Η ικανότητα αυτή προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες για το σύνολο της εξαγωγικής διαδικασίας, οι οποίες δεν προσφέρονται από τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Για τον λόγο αυτό ο ΣΕΒ υλοποιεί τη δράση “Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών” (περισσότερα εδώ), που στόχο έχει να δημιουργήσει μια νέα γενιά στελεχών εξαγωγών, με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες για το σύνολο της εξαγωγικής διαδικασίας, προσφέροντάς τους ευκαιρίες απασχόλησης σε βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΣΕΒ Skills4Jobs και περιλαμβάνει:

Κατάρτιση για την ανάπτυξη ήπιων και επαγγελματικών δεξιοτήτων σχετικά με το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης, όπως είναι η δημιουργία ενός πλάνου ανάπτυξης εξαγωγών, η επιλογή του κατάλληλου τρόπου εισόδου σε μια αγορά στόχο, η συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά στόχο και η επιλογή του κατάλληλου πλαισίου προώθησης των εξαγωγών, του δικτύου πωλήσεων, καθώς και αποστολής και διανομής των προϊόντων σε μια ξένη αγορά. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν μια σειρά δεξιοτήτων που αφορούν στις διαπραγματεύσεις και τη διαπολιτισμική επικοινωνία, την αποτελεσματική συνεργασία των ομάδων στον εργασιακό χώρο (team working) και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης για την επίλυση προβλημάτων, που είναι απαραίτητες στο πεδίο των εξαγωγών.

Παρουσίαση επιτυχημένων εξαγωγικών πρακτικών (case studies) από στελέχη επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ διαφορετικών κλάδων (τρόφιμα, υλικά, μέταλλα κλπ) και κατηγοριών προϊόντων (B2B, B2C).

• Εκπόνηση ενός Export Strategy Plan για ένα προϊόν.

• Συμβουλευτική για την εξέλιξη στο επάγγελμα

• Ευκαιρίες απασχόλησης σε εξαγωγικές επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ.

Με τον τρόπο αυτό ο ΣΕΒ προετοιμάζει στελέχη που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, συνδυάζοντας δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες του: το Skills4Jobs και τo ExportReady. Η πρώτη έχει στόχο να προετοιμάσει στελέχη επιχειρήσεων με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, μέσω ολοκληρωμένων δράσεων κατάρτισης και απασχόλησης, και η δεύτερη να ενισχύσει την εξαγωγική ικανότητα των επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένων δράσεων δικτύωσης, ανάπτυξης εξαγωγικών δεξιοτήτων και στρατηγικής πληροφόρησης. Ο ΣΕΒ θα συνεχίσει την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Skills4Jobs, καθώς η επίτευξη του στόχου μιας ισχυρότερης Βιομηχανίας έως το 2030, προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:11

Κλιμακώνεται η κόντρα OpenAI - Μασκ: «Κόβει» την τεχνολογία της από εταιρεία της SpaceX

19:49

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Οι εμπορικές συγκρούσεις και οι πόλεμοι είναι «δηλητήριο» για την παγκόσμια οικονομία

19:40

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται την επιλογή του λαού της Ισλανδίας, δηλώνει εκπρόσωπος

19:25

Ερντογάν για το ναυάγιο στην Κερύνεια: «Το κράτος μας έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του»

19:02

Ισλανδή πρωθυπουργός για δημοψήφισμα: «Όχι οπισθοδρόμηση» αλλά «νίκη για τη δημοκρατία

18:27

Google Maps: Η «Λίμνη Οντάριο» έγινε «Lake America» για τους χρήστες στις ΗΠΑ

18:22

ΥΠΕΘΟΟ κατά ΠΑΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια: «Μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις και στέλνει τον λογαριασμό στους συνεπείς»

18:17

Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Πακιστάν συναντώνται πρώτη φορά για το νέο αμυντικό σύμφωνο

18:03

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο Μαρκόπουλο Ωρωπού

17:41

Τραμπ: Θα αναπληρώσουμε τα στρατηγικά μας αποθέματα με πετρέλαιο Βενεζουέλας

17:10

Νεπάλ - Πλημμύρες: Οι αρχές ξεκίνησαν τις ταφές μη ταυτοποιημένων θυμάτων

16:51

Οι παραλίες της Βόρειας Εύβοιας που αξίζει να επισκεφθείτε

16:38

Θετικό το καλοκαιρινό «ταμείο» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

16:31

Η NASA εκτόξευσε το νέο διαστημικό της τηλεσκόπιο, το «Nancy Grace Roman»

16:14

Δένδιας: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» σηματοδοτεί τη μετάβαση από ένα άθροισμα οπλικών συστημάτων σε ένα ολιστικό σύστημα αποτροπής

15:44

Με τον πρόεδρο του Λιβάνου θα συναντηθεί αύριο ο πρωθυπουργός

15:39

Μιχάλης Αργυρού: Τελειώνει ο μισθός στις 15 του μήνα;

15:31

«Γκάγκαροι»: Ποιοι ήταν οι βέροι Αθηναίοι και πώς πήραν το παράξενο όνομά τους

15:08

Χατζηδάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Η αντιπολίτευση ζει σε άλλη χώρα – Η πραγματικότητα τη διαψεύδει»

14:54

Η ανακοίνωση της Aegean για το αεροσκάφος που έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Ρόδο

14:48

Ανατροπή πλοίου με περίπου 270 επιβαίνοντες βόρεια της Κύπρου

14:31

Άκης Σκέρτσος: Τι μάθαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης;

14:17

Θεσσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη με λεία 15.000 ευρώ

13:57

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

13:46

ΓΕΕΘΑ: Ολοκληρώθηκε η παράδοση στρατιωτικού υλικού στις ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου

13:16

Εξοχική κατοικία: Οι ξένοι «οδηγούν την αγορά», πόσα λεφτά δίνουν – Οι νέοι προορισμοί στον επενδυτικό χάρτη

13:14

Η Ισλανδία είπε «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

13:10

Ο Καναδάς απαντά στον Τραμπ με μια γιγαντιαία πινακίδα: «Λίμνη Οντάριο. Τώρα και για πάντα»

12:42

Τραυματίστηκε Αυστραλή λουόμενη από αποκόλληση βράχων στο «Κλέφτικο» της Μήλου

12:34

ΙΣΑ: Την επόμενη εβδομάδα οι πληρωμές στους γιατρούς του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider