Τρόφιμα, Αγρότες και Επιδοτήσεις...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρόφιμα, Αγρότες και Επιδοτήσεις...
Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα. Είναι πλέον δεδομένο πως η τάση ανοδικών τιμών στο ράφι  για πολλά είδη πρώτης ανάγκης, θα συνεχιστεί. Το πρόβλημα έχει την πηγή του στο κόστος πρώτων υλών, αλλά και μεταποίησης αφού το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί. 

Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα. Είναι πλέον δεδομένο πως η τάση ανοδικών τιμών στο ράφι για πολλά είδη πρώτης ανάγκης, θα συνεχιστεί.

Το πρόβλημα έχει την πηγή του στο κόστος πρώτων υλών, αλλά και μεταποίησης αφού το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί.

Στο όλο πρόβλημα φανταστείτε να μειωθεί και προσφορά των αγροτικών προϊόντων, αφού οι αγρότες μας, όπως και οι Ευρωπαίοι αγρότες συνολικότερα, θα εγκαταλείψουν (εγκαταλείπουν ήδη για την ακρίβεια) πολλές καλλιέργειες που έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής. Η μειωμένη προσφορά θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το όλο πρόβλημα (νόμος προσφοράς και ζήτησης) και μάλιστα με ρυθμούς που μέχρι σήμερα δεν έχουμε ξαναδεί μεταπολεμικά.

Αντί αυτού τι κάνουμε για να βοηθήσουμε τους αγρότες μας; Δίνουμε υποσχέσεις... η βοήθεια που έχει φτάσει μέχρι στιγμής στους λογαριασμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι μηδαμινή. Οι αγρότες ωστόσο έχουν ολοκληρώσει και συνεχίζουν τις καλλιεργητικές εργασίες - φροντίδες με πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής. Πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν το επάγγελμα ή στρέφονται σε καλλιέργειας χαμηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Εκτός των άλλων, οι πληρωμές των υφιστάμενων ενισχύσεων φαίνεται πως έχουν αποπρογραμματιστεί σε σχέση με τα παρελθόν, ενώ η νέα ΚΑΠ φέρνει σημαντικές περικοπές στην «τσέπη» των αγροτών από το 2023.

Μπορεί λοιπόν να αυξάνονται τα προβλήματα και να ανεβαίνουν διαρκώς οι τιμές στα τρόφιμα, ωστόσο κανείς ΔΕΝ ασχολείται με τον αγροτικό τομέα και τα προβλήματα του. Κανένα κεντρικό μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν έχει κύριο θέμα τη διατροφική κρίση, τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων. Κάτι μικρά ρεπορτάζ βλέπουμε και όλο αυτό ξεχνιέται πολύ γρήγορα.

Τα ΜΜΕ κωφεύουν, οι εκάστοτε κυβερνήσεις τοποθετούν στην κεφαλή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ανθρώπους που μικρή σχέση έχουν με τη γεωργία και μέχρι να ενημερωθούν χάνεται χρόνος πολύτιμος.

Καλώς η κακώς τα υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης είναι καίριας σημασίας για τη χώρα μας. Όταν αλλάζουν οι υπουργοί και οι σύμβουλοι τους σαν τα «πουκάμισα» δε μπορεί να υπάρξει ενιαία στρατηγική.

Εκτός των άλλων η ελληνική κοινωνία έχει στρεβλή εικόνα για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους μας. Επικρατεί δε η άποψη ανάμεσα σε πολλούς πως οι αγρότες μοιράζονται πακτωλό χρημάτων. Η αλήθεια είναι πως το 90% των αγροτών μας (ίσως και περισσότεροι) παίρνουν τόσες ενισχύσεις που δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τις μισές πάγιες ανάγκες της εκμετάλλευσης τους. Και αν δεν τις έπαιρναν αυτές... τότε τα προϊόντα τους θα έφταναν στο πιάτο μας πανάκριβα ή θα τρώγαμε κυρίως τρόφιμα εισαγωγής, αμφιβόλου ποιότητας. Οι επιδοτήσεις δίνονται σε κάθε αγρότη για να μπορεί να πουλάει αυτός σε εμάς φθηνά. Δεν είναι τόσο πολλά τα χρήματα για να ξοδεύονται σε αυτοκίνητα, διασκεδάσεις και λοιπές απολαύσεις, όπως θέλουν να πιστεύουν πολλοί αστοί. Αυτά ήταν για λίγους και έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Χρειάζεται έντονη προβολή του όλου θέματος αν θέλουμε να παραμείνουμε στο «παιχνίδι» της παραγωγής τροφίμων… σε αντίθετη περίπτωση τα εισαγόμενα τρόφιμα θα γίνουν ο κανόνας στο πιάτο μας και τα ελληνικά τρόφιμα θα αποτελούν την εξαίρεση ή θα είναι είδη πολυτελείας για τους Έλληνες καταναλωτές...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

230 εκατ. ευρώ «πέφτουν» στον αγροτικό τομέα - «Σκέψεις» πριν την υποβολή φακέλου

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα φέρει μόνιμες αυξήσεις στο «πιάτο» μας;

Περιβάλλον ή επάρκεια τροφίμων;

Όλες οι ειδήσεις

17:50

Δημοσκόπηση RealPolls: Αισθητό προβάδισμα ΝΔ από ΕΛΑΣ - 3η η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

17:36

Από 1/7 σε ισχύ ο δασμός 3 ευρώ σε ηλεκτρονικές αγορές έως 150 ευρώ από χώρες εκτός ΕΕ

17:35

Premia Properties: Πρόωρη εξόφληση του ομολογιακού δανείου των 100 εκατ. ευρώ

17:26

Χάνει τα 4.000 δολάρια ο χρυσός για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες

17:21

Intrum: «Στηρίζουμε ενεργά την εφαρμογή του νέου πλαισίου για δάνεια ν. Κατσέλη»

17:15

Έγκριση εγκατάστασης για το jacket της υπεράκτιας εξέδρας «Ωμέγα» στον Πρίνο

17:15

Η ΕΕ προτείνει αποστολή τριετούς διάρκειας στον Λίβανο για την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων

17:11

Συρία: Ξεκίνησε η δίκη μέλους της οικογένειας Άσαντ για εγκλήματα πολέμου

17:06

Δίκη για τα Τέμπη: Συνεχίζεται στις 30/6 με την εισαγγελική πρόταση επί των αιτημάτων

17:04

Ορκίστηκε για τη νέα θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας

17:01

Πιερρακάκης σε Ανδρουλάκη: Στον ανταγωνισμό σας με Τσίπρα, είστε έτοιμος να εισβάλετε στο Νομισματοκοπείο

16:54

Σχοινάς: «Η Ελλάδα για την νέα ΚΑΠ θα διεκδικήσει μια ισχυρή πολιτική με επαρκείς πόρους»

16:48

Wall Street: Προσπαθούν να ανακάμψουν οι μετοχές τεχνολογίας

16:40

Βουλή: Αύριο στην ολομέλεια ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

16:37

Γερμανία: Πρόταση για αυστηρότερους κανόνες στα social media για ανήλικους

16:23

Θεοδωρικάκος: Συνεχείς παρεμβάσεις στην αγορά για την προστασία των καταναλωτών

16:14

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση για ενδικοφανείς προσφυγές για Παρεμβάσεις Αγροτικής Ανάπτυξης ετών 2024-2025

16:12

Πιερρακάκης σε Φάμελλο για ν. Κατσέλη: «Επιβάλλουμε την αναδρομικότητα, που δεν αναφέρεται από τον ΑΠ»

16:05

Δήμας: Εντός Ιουλίου στην κυκλοφορία το Βόρειο Τμήμα του Ε65

16:00

Μαρινάκης για Αβραμόπουλο: «Φαίνονται πειστικές οι απαντήσεις του»

15:58

Δέσμευση Ρούμπιο στην ασφάλεια των ΗΑΕ - Προς συνομιλίες συμφιλίωσης Ιράν με χώρες του Κόλπου

15:53

Ερντογάν: Πιθανές «διμερείς συνομιλίες» με τον Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

15:50

Αμετακίνητο το Ισραήλ: «Δεν θα αποσυρθούμε από τη ζώνη ασφαλείας στον Λίβανο»

15:47

«Καμίνι» η Ευρώπη: Σε κόκκινο συναγερμό Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία - «Όταν μας χτυπάει ο ήλιος θέλουμε να πεθάνουμε»

15:43

Atlantic SEE: Συμφωνία 9 δισ. δολαρίων με τη Venture Global για 20 χρόνια - Αποφασιστικό βήμα για τον Κάθετο Διάδρομο

15:29

Νάξος: Οι εμπειρίες που αζίζει να ζήσετε στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

15:27

Μπέσεντ: «Οι ΗΠΑ θα επιβλέπουν το ξεπάγωμα των ιρανικών assets»

15:26

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων συστήνει στα ξενοδοχεία να μην φωτοτυπούν ταυτότητες πελατών

15:23

Λαβρόφ: Η Μόσχα παραμένει δεσμευμένη στα σημεία στα οποία συμφωνήθηκαν στην Αλάσκα με Τραμπ

15:17

Πράσινα τιμολόγια: Αναπροσαρμογές με «μέτρο» φέρνει ο Ιούλιος - Γιατί δεν αποκλείονται ελαφριές αυξήσεις


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider