Τρόφιμα, Αγρότες και Επιδοτήσεις...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρόφιμα, Αγρότες και Επιδοτήσεις...
Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα. Είναι πλέον δεδομένο πως η τάση ανοδικών τιμών στο ράφι  για πολλά είδη πρώτης ανάγκης, θα συνεχιστεί. Το πρόβλημα έχει την πηγή του στο κόστος πρώτων υλών, αλλά και μεταποίησης αφού το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί. 

Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα. Είναι πλέον δεδομένο πως η τάση ανοδικών τιμών στο ράφι για πολλά είδη πρώτης ανάγκης, θα συνεχιστεί.

Το πρόβλημα έχει την πηγή του στο κόστος πρώτων υλών, αλλά και μεταποίησης αφού το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί.

Στο όλο πρόβλημα φανταστείτε να μειωθεί και προσφορά των αγροτικών προϊόντων, αφού οι αγρότες μας, όπως και οι Ευρωπαίοι αγρότες συνολικότερα, θα εγκαταλείψουν (εγκαταλείπουν ήδη για την ακρίβεια) πολλές καλλιέργειες που έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής. Η μειωμένη προσφορά θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το όλο πρόβλημα (νόμος προσφοράς και ζήτησης) και μάλιστα με ρυθμούς που μέχρι σήμερα δεν έχουμε ξαναδεί μεταπολεμικά.

Αντί αυτού τι κάνουμε για να βοηθήσουμε τους αγρότες μας; Δίνουμε υποσχέσεις... η βοήθεια που έχει φτάσει μέχρι στιγμής στους λογαριασμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι μηδαμινή. Οι αγρότες ωστόσο έχουν ολοκληρώσει και συνεχίζουν τις καλλιεργητικές εργασίες - φροντίδες με πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής. Πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν το επάγγελμα ή στρέφονται σε καλλιέργειας χαμηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Εκτός των άλλων, οι πληρωμές των υφιστάμενων ενισχύσεων φαίνεται πως έχουν αποπρογραμματιστεί σε σχέση με τα παρελθόν, ενώ η νέα ΚΑΠ φέρνει σημαντικές περικοπές στην «τσέπη» των αγροτών από το 2023.

Μπορεί λοιπόν να αυξάνονται τα προβλήματα και να ανεβαίνουν διαρκώς οι τιμές στα τρόφιμα, ωστόσο κανείς ΔΕΝ ασχολείται με τον αγροτικό τομέα και τα προβλήματα του. Κανένα κεντρικό μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν έχει κύριο θέμα τη διατροφική κρίση, τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων. Κάτι μικρά ρεπορτάζ βλέπουμε και όλο αυτό ξεχνιέται πολύ γρήγορα.

Τα ΜΜΕ κωφεύουν, οι εκάστοτε κυβερνήσεις τοποθετούν στην κεφαλή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ανθρώπους που μικρή σχέση έχουν με τη γεωργία και μέχρι να ενημερωθούν χάνεται χρόνος πολύτιμος.

Καλώς η κακώς τα υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης είναι καίριας σημασίας για τη χώρα μας. Όταν αλλάζουν οι υπουργοί και οι σύμβουλοι τους σαν τα «πουκάμισα» δε μπορεί να υπάρξει ενιαία στρατηγική.

Εκτός των άλλων η ελληνική κοινωνία έχει στρεβλή εικόνα για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους μας. Επικρατεί δε η άποψη ανάμεσα σε πολλούς πως οι αγρότες μοιράζονται πακτωλό χρημάτων. Η αλήθεια είναι πως το 90% των αγροτών μας (ίσως και περισσότεροι) παίρνουν τόσες ενισχύσεις που δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τις μισές πάγιες ανάγκες της εκμετάλλευσης τους. Και αν δεν τις έπαιρναν αυτές... τότε τα προϊόντα τους θα έφταναν στο πιάτο μας πανάκριβα ή θα τρώγαμε κυρίως τρόφιμα εισαγωγής, αμφιβόλου ποιότητας. Οι επιδοτήσεις δίνονται σε κάθε αγρότη για να μπορεί να πουλάει αυτός σε εμάς φθηνά. Δεν είναι τόσο πολλά τα χρήματα για να ξοδεύονται σε αυτοκίνητα, διασκεδάσεις και λοιπές απολαύσεις, όπως θέλουν να πιστεύουν πολλοί αστοί. Αυτά ήταν για λίγους και έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Χρειάζεται έντονη προβολή του όλου θέματος αν θέλουμε να παραμείνουμε στο «παιχνίδι» της παραγωγής τροφίμων… σε αντίθετη περίπτωση τα εισαγόμενα τρόφιμα θα γίνουν ο κανόνας στο πιάτο μας και τα ελληνικά τρόφιμα θα αποτελούν την εξαίρεση ή θα είναι είδη πολυτελείας για τους Έλληνες καταναλωτές...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

230 εκατ. ευρώ «πέφτουν» στον αγροτικό τομέα - «Σκέψεις» πριν την υποβολή φακέλου

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα φέρει μόνιμες αυξήσεις στο «πιάτο» μας;

Περιβάλλον ή επάρκεια τροφίμων;

Όλες οι ειδήσεις

17:32

Amazon: Ξεπέρασε το ορόσημο των 3 τρισ. δολ. - Μόλις η 5η εταιρεία που το καταφέρνει

17:21

Η Ισπανία προσελκύει κινεζικές επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά πιέζει την ΕΕ για κοινούς κανόνες

17:13

Εθνική Ασφαλιστική: Μέτρα στήριξης για τους ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

17:12

Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Λαμπεία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

17:10

Ισπανία: Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν στη Θέουτα

17:08

Αγωγή 105 εκατ. δολ. κατά Netlix - Χάθηκε ακυκλοφόρητη ταινία του Νίκολας Κέιτζ

17:06

Ρουμανία: Dacia και⁠ Ford σταματούν την παραγωγή ως 19 Αυγούστου λόγω κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας

17:03

Όμιλος ΑΒΑΞ: Νέα σύμβαση με το Ανατόλια για κτίριο 4.500 τ.μ.

16:57

Με θετικά πρόσημα μπαίνει στον Αύγουστο η Wall Street - Άλμα 700 μονάδων ο Dow

16:53

Στον ανακριτή αύριο οι δύο συλληφθέντες για την πυρκαγιά σε Δυτ. Αττική και Βοιωτία

16:38

Συνεργασία Coca-Cola Τρία Έψιλον και η ΑΒ Βασιλόπουλος για τη μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος

16:37

Το Gemini της Google γίνεται επίσημος AI βοηθός της Παρί Σεν Ζερμέν

16:30

To τάνκερ Lesvos ιδιοκτησίας Γ. Προκοπίου διέσχισε το Μπαμπ ελ Μαντέμπ με 1 εκατ. βαρέλια αργού

16:27

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ θα ηγηθεί των μυστικών υπηρεσιών

16:21

Καλύτερη εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς σε Πιερία και Κιλκίς

16:15

Επιδότηση για προσωρινή στέγαση στους πληγέντες από τις φωτιές - Τα ποσά, οι δικαιούχοι

16:06

7 τοπία στα ελληνικά νησιά που μοιάζουν από άλλο πλανήτη

16:03

Τι θα «θυσιάσει» ο Τραμπ για να κλείσει ο πόλεμος με το Ιράν;

15:57

Λάιεν προς Σάντσεθ: «Η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τα σύνορά της»

15:50

Έκτακτα μέτρα στήριξης από τις τράπεζες για πυρόπληκτες οικογένειες και επιχειρήσεις

15:49

efood: Ξεπέρασαν τους 14.000 οι διανομείς - Σημαντική αύξηση τζίρου και κερδών για την Go Delivery το 2025

15:43

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά στο Σκάλωμα Φωκίδας

15:34

Κικίλιας: Οι κοινωνικές εκπτώσεις δεν είναι επιδότηση των ακτοπλοϊκών εταιρειών

15:30

meteo.gr: Ποια ήταν η μέση τιμή των θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας τον Ιούλιο

15:19

Βρετανία: Το Reform UK θέλει να αναπτύξει το βασιλικό πολεμικό ναυτικό κατά μεταναστών στη Μάγχη

15:10

Στουρνάρας: «Ρευστό το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά οι διαταραχές δημιουργούν και ευκαιρίες»

15:08

Γουίλιαμς (Fed): «Η Fed είναι έτοιμη να δράσει αν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος»

15:04

Ζαχαράκη από τη Ρούσσα Έβρου: «Μας ενώνει η Ελλάδα γιατί είμαστε όλοι πολίτες της»

14:44

Ρέθυμνο: Ξεκινούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις πυρόπληκτων επιχειρήσεων - Έως 1/10

14:43

ΗΠΑ: Πολυτιμότερες οι δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης από το MBA, λένε τα στελέχη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider